ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

113

وَلَوْلاَ فَضْلُ اللّهِ عَلَيْكَ وَرَحْمَتُهُ لَهَمَّت طَّآئِفَةٌ مُّنْهُمْ أَن يُضِلُّوكَ وَمَا يُضِلُّونَ إِلاُّ أَنفُسَهُمْ وَمَا يَضُرُّونَكَ مِن شَيْءٍ وَأَنزَلَ اللّهُ عَلَيْكَ الْكِتَابَ وَالْحِكْمَةَ وَعَلَّمَكَ مَا لَمْ تَكُنْ تَعْلَمُ وَكَانَ فَضْلُ اللّهِ عَلَيْكَ عَظِيماً

 

113. Eğer senin üzerinde Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasaydı, onlardan bir zümre seni saptırmaya çalışırlardı. Halbuki onlar, kendilerinden başkasını saptıramazlar. Ve sana hiçbir zarar veremezler. Allah sana Kitabı ve hikmeti indirmiş ve sana bilmediklerini öğretmiştir. Allah'ın üzerindeki lütfu pek büyüktür.

 

Yüce Allah'ın: "Eğer senin üzerinde Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasaydı" anlamındaki; (...) buyruğunda; ,"Olmasaydı" kelimesinden sonra gelen kelime, Sibeveyh'e göre mübteda olarak merfu'dur. Haberi ise, hazfedilir ve izhar edilmez.

 

Anlamı ise şöyledir: "Eğer" hakka seni dikkatini çekmesi suretiyle "senin üzerinde Allah'ın lütfu ve rahmeti olmasaydı ... " demektir. Sana peygamberlik vermesi ve seni koruması (ismeti)'yle ... de denilmiştir.

 

"Onlardan bir zümre seni" haktan "saptırmaya çalışırlardı" çünkü bunlar, Resulullah (s.a.v.)'den İbn Ubeyrak'ı ithamdan ibra edip bu suçu yahudiye atmasını istemişlerdi. Aziz ve celil olan Allah, Resulüne (salat ve selam ona) buna dikkatini çekip uyarmak ve bu hususu bildirmek suretiyle lütufta bulundu.

 

"Halbuki onlar kendilerinden başkasını saptıramazlar." Çünkü onlar, sapıkların işlerini yapmaktadırlar. Bunun vebali onlara ve onların üzerinedir. "Ve sana hiçbir zarar veremezler." Çünkü sen Allah tarafından korunmaktasın.

 

"Allah sana Kitabı ve hikmeti indirmiş." Bu, yeni bir cümle başlangıcıdır. Buyruğun baş tarafındaki "vav" harfinin hal için olduğu da söylenmiştir. Senin: "Güneş doğarken sana geldim" demene benzer. İmruu'l-Kays'ın şu mısraı da bu kabildendir:

 

"Ve kimi zaman kuşlar henüz yuvalarında iken, ben sabah yola koyuluyorum."

o takdirde ifade, önceki ile bitişik olur. Yani: Allah, Kur'an-ı Kerimi sana indirmişken onlar sana hiçbir zarar veremezler.

 

"Hikmet" ise, vahye uygun hüküm vermektir. " ... Ve sana bilmediklerini öğretmiştir." Bilmediğin şeriat ve hükümleri öğretmiştir. (...) kelimesi, nasb mahallindedir. Çünkü bu, (...)nin haberidir. Bu kelimedeki "nun" harfinin ötresinin hazfedilmesi ise, (başındaki cezim edatının) bunu cezm etmesi dolayısıyladır.

 

"Vav"ının hazf edilmesi ise, iki sakinin bir araya gelmesinden ötürüdür.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 114

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR