ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

77

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ قِيلَ لَهُمْ كُفُّواْ أَيْدِيَكُمْ وَأَقِيمُواْ الصَّلاَةَ وَآتُواْ الزَّكَاةَ فَلَمَّا كُتِبَ عَلَيْهِمُ الْقِتَالُ إِذَا فَرِيقٌ مِّنْهُمْ يَخْشَوْنَ النَّاسَ كَخَشْيَةِ اللّهِ أَوْ أَشَدَّ خَشْيَةً وَقَالُواْ رَبَّنَا لِمَ كَتَبْتَ عَلَيْنَا الْقِتَالَ لَوْلا أَخَّرْتَنَا إِلَى أَجَلٍ قَرِيبٍ قُلْ مَتَاعُ الدَّنْيَا قَلِيلٌ وَالآخِرَةُ خَيْرٌ لِّمَنِ اتَّقَى وَلاَ تُظْلَمُونَ فَتِيلاً

 

77- Kendilerine: "(Savaştan) Ellerinizi çekin, namazı dosdoğru kılın, zekatı verin" denilmiş olanlara bakmaz mısın? Şimdi onlara savaş farz kılınınca bakarsın ki, içlerinden bir grup insanlardan, Allah'tan korkar gibi hatta daha fazla korktular ve: "Rabbimiz, üzerimize niçin savaşmayı farz kıldın? Bizi yakın bir süreye kadar geciktirmeli değil miydin?" dediler. De ki: "Dünya menfaatı pek azdır. Ahiret ise, takva sahibi olanlar için elbette daha hayırlıdır. Ve size kıl kadar dahi zulmedilmez. "

 

Amr b. Dinar, İkrime'den, o, İbn Abbas'tan rivayetine göre, Abdurrahman b. Avf ve birkaç arkadaşı Mekke'de Peygamber (s.a.v.)'ın yanına gelerek: Ey Allah'ın Peygamberi dediler. Bizler müşrik iken aziz idik. (Güçlü kuvvetli idik). İman edince bu sefer zelil olduk. Hz. Peygamber şöyle buyurdu: "Ben affetmekle emrolundum. O bakımdan bunlarla savaşmayınız."

 

Şanı Yüce Allah, Peygamberinin Mekke'den Medine'ye geçmesini sağlayınca bu sefer ona savaşma emrini verdi. Onlarsa bu işten kaçındılar. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu. Bu hadisi Nesai Sünen'inde rivayet etmiştir. el-Kelbi de böyle demiştir.

 

Mücahid de der ki: Burada sözü geçenler yahudilerdir. el-Hasen ise şöyle demektedir: Bu ayet-i kerime mü'minler hakkındadır. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmaktadır:

"İnsanlardan" yani Mekke müşriklerinden "Allah'tan korkar gibi... korktular." Buradaki korku ise, Allah'ın emrine muhalefet kastı ile değil de, insan tabiatında bulunan korkudan ötürüdür.

 

es-Süddi der ki: Burada sözü geçenler savaşın farz kılınmasından önce İslam'a giren bir topluluktur. Fakat savaş farz kılınınca ondan hoşlanmadılar.

 

Bunun münafıkların vasfına dair olduğu da söylenmiştir. Yani onlar, Yüce Allah'tan gelen emirden korktukları gibi, müşrikler tarafından öldürülmekten korkarlar.

"Hatta daha fazla korktular." Yani, onlara göre ve itikadlarına göre bu daha fazla korkulacak bir şey gibi geldi onlara.

 

Derim ki: Bunun böyle olması, ayetin anlatım çerçevesine daha uygundur.

Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "Ve: Rabbimiz, üzerimize niçin savaşmayı farz kıldın, bizi yakın bir süreye kadar geciktirmeli değilmiydin dediler". Ecellerin sınırlı, rızıkların payedilmiş olduğunu bilen şerefli bir sahabiden böyle bir sözün sadır olmasından Allah'a sığınılır.

 

Onlar, böyle bir söz söylemek yerine aksine, Allah'ın emirlerine uyan, onun buyruklarını dinleyen ve itaatle boyun eğen kimselerdi. Ahiret yurduna kavuşmayı, dünya yurdunda kalmaktan daha hayırlı görürlerdi. Nitekim, onların siretlerinden bilinen budur. Allah hepsinden razı olsun.

 

Eğer bu sözü bir sahabi söylemişse, bu ancak henüz imanın kalbinde iyice yer etmediği, kalbi İslam'a tam anlamıyla açılmamış bir kişi tarafından söylenmiş olabilir. Şüphe yok ki, iman ehlinin kimisi kimisinden üstündür. Kimisinin imanı kamildir, kimisinin eksiktir. İşte karşı karşıya kalacağı zorluk ve cihadda göreceği sıkıntılar dolayısıyla kendisine verilen emirlerden uzak durmak isteyen kimse, bu türden bir kimsedir.  Doğrusunu en iyi bilen Allahtır.

 

"De ki: Dünya menfeati pek azdır" buyruğu mübteda ve haberdir.

 

Aynı şekilde: "Ahiret ise, takva sahibi olanlar için elbette daha hayırlıdır" buyruğu da böyledir. Takva sahibi olmaktan kasıt ise, masiyetlerden sakınmak ve uzak durmaktır. Bu hususta açıklamalar, daha önce el-Bakara Süresi'nde (2. ayet, 4 ve 5. başlıklarda) geçmiş bulunmaktadır.

 

Dünya metaı, dünya menfeatı demektir. Onun lezzetli şeyleriyle faydalanmaktır. Yüce Allah bunu az olmakla nitelendirdi. Çünkü onun kalıcılığı yoktur. Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurmuştur: "Benim ve bu dünyanın misali, bir ağaç altında öğle sıcağında kısa bir süre dinlenip sonra da oradan geçip o ağacı terkeden kimsenin misaline benzer."

 

Yine bu manadaki açıklamalar, daha önce el-Bakara Süresi'nde yeterince geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 78

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR