ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

NİSA

40

إِنَّ اللّهَ لاَ يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِن تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِن لَّدُنْهُ

أَجْراً عَظِيماً

 

40. Allah şüphesiz zerre ağırlığı kadar dahi zulmetmez. O, (yapılan iş) bir iyilik olursa onu kat kat artırır ve lütfundan büyük bir mükafat verir.

 

Yüce Allah'ın: "Allah şüphesiz zerre ağırlığı kadar dahi zulmetmez" buyruğunun anlamı şudur: İşledikleri amellerin sevaplarını bir zerre ağırlığı kadar dahi azaltıp eksiltmez. Aksine bunun dahi karşılığını onlara verir ve bundan dolayı onları mükafatlandırır İfadeden maksat, Yüce Allah'ın, az olsun çok olsun asla zulmetmiyeceği. dir. Nitekim Yüce Allah'ın: "Muhakkak Allah, insanlara en ufak bir şey dahi zulmetmez" (Yunus, 44) buyruğu da böyledir.

 

Zerre; İbn Abbas ve diğerlerinden nakledildiğine göre kırmızı karıncadır.

Kırmızı karınca ise karıncaların en küçüğüdür. Yine İbn Abbas'tan nakledildiğine göre zerre, karıncanın kafasıdır. Yezid b. Harun da der ki: Zerrenin ağırlığının olmadığını iddia ettiler. Nakledildiğine göre, adamın birisi bir ekmek koydu ve zerre denilen bu karıncalar bütünüyle üzerini kapattı. Tekrar o ekmeği tarttı ve bu karıncaların ekmeğin ağırlığını artırmadıklarını gördü.

 

Derim ki: Kur'an-ı Kerim ve Sünnet-i Seniyye ise zerrenin bir ağırlığı olduğuna delalet etmektedir. Tıpkı bir dinarın ve onun yarısının bir ağırlığı olduğu gibi. Doğrusunu en iyi bilen Allahtır

 

Zerrenin hardal tohumu olduğu da söylenmiştir. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Hiçbir nefse hiçbir şeyle zulmolunmaz. Bir hardal tanesi ağırlığınca olsa bile Biz onu getiririz ... " (el-Enbiya, 47) Bundan başka açıklamalar da yapılmıştır Özetle söyleyecek olursak, bütün şeyler arasında en az ve en küçük olandır. Müslim'in Sahih'inde Enes'den şöyle dediği rivayet edilmektedir: Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Allah hiç bir mü'mine bir hasene kadar dahi haksızlık etmez. O, hem bunun sebebiyle dünyada bağışta bulunur, hem de ona karşılık ahirette mükafat verir. Kafire gelince, Allah için yaptığı iyilikler karşılığında dünyada ona yedirilir. Nihayet ahirete vardığında onun karşılığını göreceği herhangi bir iyiliği kalmamış olur."

 

Yüce Allah'ın: "O, bir iyilik olursa onu kat kat artırır" buyruğu sevabını çoğaltır demektir. Hicazlılar "İyilik" kelimesini ötreli (...) diye okumuşlardır. Fakat genel olarak kurra bunu mansub okurlar Birinci okuyuşa göre (...): Olursa kelimesi, meydana gelirse anlamında olup, tam bir fiil olur. İkinci okuyuşa göre ise, eksik (yardımcı) bir fiil olur. Yani onun yaptığı iş iyilik olursa demektir. el-Hasen: "Onu kat kat artırır" anlamındaki kelimeyi azamet nun'u ile, (...): Onu kat kat artırırız, şeklinde okumuştur Diğerleri ise, "ye" ile okumuş olup, daha sahih olan budur. Çünkü "Verir" buyruğunda da böyledir.

 

"Onu kat kat artırır" anlamındaki kelimeyi, Ebu Reca (...) şeklinde okurken, diğerleri ise (...) diye okumuşlardır Bu iki okuyuş da çokluk anlamını ifade eden iki ayrı söyleyiştir. Ebu Ubeyde der ki: "Onu kat kat artırır" buyruğunun anlamı, onu pek çok kat fazlası ile çoğaltır demektir. (...) şeklinde şeddeli okuyuş, iki kat yapar anlamındadır. "Kendi katından" da kendi nezdinden demektir.

 

Bu kelimenin (...) şeklinde dört türlü söylenişi vardır. Bu kelime nefse izafe edildiği takdirde, "nun" harfi şeddeli gelir. Başına; "... den" kelimesi gelmiştir ki, bu kelime bu şekilde geldiği takdirde gayenin başlangıcını ifade eder. (...): İndinden, nezdinden kelimesi de böyledir Her ikisi de böyle bir benzerlik arzettiklerinden dolayı, bunun başına (...)'in gelmesi güzeldir Bundan dolayı Sibeveyh, bu kelime hakkında; bu, gayenin başını teşkil eden yer demektir, diye açıklamada bulunmuştur.

 

"Büyük bir mükafat" dan kasıt cennettir. Müslim'in Sahih'inde Ebu Said el-Hudri yoluyla gelen uzunca hadis olan -ki Şefaat hadisi diye bilinir- şöyle denilmektedir: "Nihayet mü'minler cehennemden kurtulurlar. Nefsim elinde olana yemin ederim ki, sizden herhangi birinizin dünyadaki hakkı uğrunda mücadele etmesi, mü'minlerin cehenneme atılmış bulunan kardeşleri hakkında Rableri ile mücadelesinden daha ileri derecede bir mücadele değildir. Diyecekler ki: Rabbimiz onlar da bizimle beraber oruç tutuyorlardı. Namaz kılıyor, haccediyorlardı. Bu sefer onlara, şöyle denilir: Haydi tanıdığınız kimseleri oradan çıkartınız. Bunların suretleri cehenneme haram kılınır ve oradan cehennemin, kiminin bacaklarının ortasına kadar, kiminin dizkapaklarına kadar alıp yaktığı pek çok kimseyi çıkartırlar. Ve sonra şöyle derler: Rabbimiz kendisini çıkartmamızı emrettiğin kimselerden orada kimse kalmadı. Aziz ve celil olan Allah şöyle buyurur: Geri dönünüz. Kalbinde hayır namına bir dinar ağırlığı kadar bir şey bulduğunuz kimseleri çıkartınız. Yine pek çok sayıda çıkartırlar, sonra şöyle derler: Rabbimiz, oradan çıkartmamızı emrettiklerinden kimseyi orada bırakmadık. Sonra yine şöyle buyurur:

 

Geri dönünüz. Kalbinde hayır namına yarım dinar ağırlığı kadar birşey bulduğunuz herkesi oradan çıkartınız. Yine çok sayıda kimseyi çıkartırlar. Sonra şöyle derler: Rabbimiz, bize emrettiklerinden hiçbir kimseyi orada bırakmadık. Tekrar şöyle buyurur: Haydi dönünüz. Kalbinde zerre ağırlığı kadar hayır namına birşeyler bulduğunuz kimseleri çıkartınız. Yine çok kimseyi çıkartırlar, sonra: Rabbimiz, orada hayır namına birşey bırakmadık derler". Ebu Said el-Hudri şöyle derdi: Eğer bu hadisin doğruluğu konusunda beni tasdik etmiyor iseniz, arzu ettiğiniz takdirde: "Allah şüphesiz zerre ağırlığı kadar dahi zulmetmez. O, bir iyilik olursa onu kat kat artırır ve lütfundan bir mükafat verir" ayetini okuyunuz.

 

İbn Mes'ud'dan da rivayete göre o, Peygamber (s.a.v.)'in şöyle buyurduğunu nakletmektedir: "Kıyamet gününde kul getirilir, (hesab için) durdurulur. Herkesin önünde bir münadi şöyle seslenir: İşte bu, filan oğlu filandır. Her kimin bunun üzerinde bir hakkı varsa gelsin hakkını alsın. Sonra şöyle buyurur: Haydi bunlara haklarını ver. Der ki: Rabbim, dünya elimden kaçıp gitmiş bulunuyor, ben bunların haklarını nereden verebilirim? Yüce Allah, meleklere şöyle buyurur: Bunun salih amellerine bir bakınız. Hak sahiplerine o amellerinden veriniz. Eğer geriye zerre ağırlığı kadar bir iyilik kalmış ise, melekler derler ki: Rabbimiz -ki O, bunu onlardan daha iyi bilir- bu artık her hak sahibine hakkını vermiş ve geriye zerre ağırlığı kadar bir iyiliği kalmış bulunuyor. Yüce Allah, meleklere şöyle der: Onu kulumun lehine kat kat artırınız. Rahmetimin fazileti sayesinde onu cennete koyunuz. İşte bu buyruğu tasdik eden de: "Allah şüphesiz zerre ağırlığı kadar dahi zulmetmez. O, bir iyilik olursa onu kat kat artırır" buyruğundadır. Eğer bu kul bedbaht bir kimse ise, melekler şöyle derler: İlahımız, bunun iyilikleri tükendi, geriye kötülükleri kaldı. Ondan hak isteyen pek çok kişi de kaldı. Yüce Allah şöyle buyurur: Onların (hak sahiplerinin) günahlarından alınız, onun günahlarına ekleyiniz, sonra ona cehenneme gitmek üzere bir belge yazınız."

 

Bu ayet-i kerime, bu açıklamaya göre hasımlar hakkındadır. Şanı Yüce Allah da bir hasmın bir diğer hasım üzerindeki hakkından zerre ağırlığı kadar bir miktar, dahi düşürüp zulmetmez ve ondaki o hakkını, hak sahibi lehine tahsil eder. Onun geriye kalan zerre ağırlığı kadar bir iyiliği dolayısıyla dahi onu haksızlığa uğratmaz. Aksine bu iyiliğinden dolayı ona sevap verir ve bunu onun için kat kat artırır, çoğaltır. İşte Yüce Allah'an: "O, bir iyilik olursa, onu kat kat artırır" buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Ebu Hureyre'nin şöyle dediği rivayet edilmektedir: Resulullah (s.a.v.)'ı şöyle buyururken dinledim: "Şüphesiz şanı Yüce Allah, mü'min kuluna, bir tek iyiliğine karşılık iki milyon iyilik verir." Daha sonra Ebu Hureyre şu ayet-i kerimeyi okudu: "Allah, şüphesiz zerre ağırlığı kadar dahi zulmetmez. O, bir iyilik olursa onu kat kat artırır ve lütfundan büyük bir mükafat verir." Abide dedi ki: Ebu Hureyre şöyle dedi: Yüce Allah da: "Büyük bir mükafat" diye buyurduğuna göre bunun miktarını kim takdir edebilir?

 

İbn Abbas ve İbn Mes'ud'dan da bu ayet-i kerimenin, güneşin üzerinde doğduğu şeylerden daha hayırlı olan ayetlerden birisi olduğuna dair sözleri önceden geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Nisa 41

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR