ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

178

وَلاَ يَحْسَبَنَّ الَّذِينَ كَفَرُواْ أَنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ خَيْرٌ لِّأَنفُسِهِمْ إِنَّمَا نُمْلِي لَهُمْ لِيَزْدَادُواْ إِثْماً وَلَهْمُ عَذَابٌ مُّهِينٌ

 

178. Kafir olanlar kendilerine mühlet verişimizin sakın kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar. Biz onlara sırf günahları çoğalsın diye mühlet veriyoruz. Onlar için alçaltıcı bir azab vardır.

 

Yüce Allah'ın: "Kafir olanlar kendilerine mühlet verişimizin sakın kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar" buyruğundaki "mühlet vermek (el-imla')"; uzun ömür ve rahat yaşayış demektir. Yani: şu müslümanları korkutan kimseler, sakın böyle bir kanaate kapılmasınlar. Çünkü Allah onları helak edip yok etmeye kadirdir. O ömürlerini masiyet işlesinler diye uzatır. Yoksa böylesi onlar için hayırlıdır, diye değiL. Şöyle de açıklanmıştır: Bizim Uhud günü elde ettikleri zafer ile "kendilerine mühlet verişimiz" hiçbir zaman kendileri için hayırlı olmamıştır. Bu, onların cezaları daha çok artsın diyedir.

 

İbn Mes'ud'dan şöyle dediği rivayet edilmektedir: İyi olsun kötü olsun ölümün kendisi için daha hayırlı olmadığı hiçbir kimse yoktur. Çünkü eğer bu kişi iyi bir kimse ise şüphesiz Yüce Allah: "Allah katında olanlar iyiler için daha hayırlıdır"(Al-i İmran, 198) diye buyurmuştur. Eğer kötü ise de Yüce Allah: "Biz onlara sırf günahları çoğalsın diye mühlet veriyoruz" diye buyurmuştur.

 

İbn Amir ve Asım; (...): Sanmasınlar" buyruğunu "ye" harfi ile ve "sin" harfini üstün olarak okurken; Hamza da "te" harfi ile ve "sin" harfini de üstün olarak okumuştur. (O zaman: Sanma anlamında olur). Diğerleri ise "ye" harfi ile "sin" harfini de esreli olarak okurlar (Birinci okunuş ile aynı anlamda). "Ye" harfi ile okuyanların kıraatıne göre fail (özne) kafir olanlardır. Yani kafirler... sanmasınlar, anlamındadır.

 

"Kendilerine mühlet verişimizin sakın kendileri için hayırlı olduğunu sanmasınlar" buyruğu ise iki tane mef'lilün yerini tutmaktadır. (...): nın, (...) anlamına olması mümkün olduğu gibi, "ma"nın takdiri ile fiilin mastar olarak kabul edilmesi de mümkündür. Buna göre ifadenin takdiri şöyle olur: Kafir olanlar Bizim onlara mühlet verişimizi kendileri için hayırlı sanmasınlar.

 

Bu fiili "te" ile (sanma anlamındaki) okuyuşa göre ise fail muhataptır. Bu da Muhammed (s.a.v.)dır. Buna karşılık: "Olanlar" ise "sanma"nın birinci mef'lilü olarak nasb edilir.

 

Ayet-i kerime Kaderiye'nin görüşünün batıl olduğu hususunda açık bir delildir. Çünkü şanı Yüce Allah, masiyetler işlemek ve buna benzer hususların kalbe arka arkaya gelmesi için ve küfürleri artsın diye ömürlerini uzattığını haber vermektedir. Nitekim tam bunun zıddı ile ilgili iman hususunda açıklamalar daha önceden geçmiş bulunmaktadır. İbn Abbas'tan da şöyle dediği rivayet edilmektedir: İyi olsun kötü olsun ölümün kendisi için hayırlı olmadığı hiçbir kimse yoktur. Daha sonra Yüce Allah'ın "Biz onlara sırf günahları çoğalsın diye mühlet veriyoruz" ayeti ile ''Allah katında olanlar iyiler için daha hayırlıdır"(Al-i İmran, 198) ayetini okudu. Bunu da İbn Rezın rivayet etmiştir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 179

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR