ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

137

قَدْ خَلَتْ مِن قَبْلِكُمْ سُنَنٌ فَسِيرُواْ فِي الأَرْضِ فَانْظُرُواْ كَيْفَ كَانَ عَاقِبَةُ الْمُكَذَّبِينَ

 

137. Sizden önce sünnetler gelip geçti. Onun için yer yüzünde gezin de yalanlayanların akibetinin nasıl olduğunu görünl

 

Bu buyruk, şanı Yüce Allah tarafından mü'minlere bir tesellidir. Sünnetler (sünen) kelimesi, "sünnet"in çoğulu olup, dosdoğru yol demektir. "Filan kişi sünnet üzeredir" sözü, o kimse, yanlış herhangi bir hevaya meyletmeksizin dosdoğru yol üzeredir, demektir. el-Hüzli der ki: "İzlemiş olduğun bir sünnetten dolayı çekinme! Çünkü bir sünneti ilk beğenen kişi, onu izleyendir."

 

Sünnet, aynı şekilde kendisine tabi olunan ve uyulan imam, önder kişi de demektir. Mesela bir kimse, hayır veya şer türünden olsun, bir iş yapıp da o işte ona uyulacak olursa: "Filan kişi iyi ve kötü bir sünnet ortaya koydu" denilir. Şair Lebid der ki: "Öyle bir aşiretten(im) ki, ataları onlar için bir sünnet belirlemiştir. Zaten her bir kavmin bir sünneti ve bir imamı vardır."

 

Sünnet, aynı zamanda ümmet, sünen ise ümmetler anlamındadır. Bu açıklama el-Mufaddal'dan nakledilmiştir. Ayrıca el-Mufaddal, şu beyiti nakletmektedir: "İnsanlar, onların fazileti gibi bir fazileti görmediler. Ve geçmiş sünnetler (ümmetler) arasında da onlar gibisini görmediler."

 

ez-Zeccac der ki: (Ayet-i kerimede geçen) "sünnetler" in anlamı, sünnetlerin sahipleri şeklinde olup, muzaf hazfedilmiştir,

 

Ebü Zeyd de bunun, misaller ve örnekler anlamına geldiğini, Ata ise şeriatler manasında olduğunu söylemiştir.

 

Mücahid de der ki: "Sizden önce sünnetler gelip geçti" buyruğu ile sizden önce Ad ve Semud gibi peygamberlerini yalanlayan kimselerin helak edilmesi kastedilmektedir.

Akibet ise, işin nihayeti ve sonu demektir. Buradaki akibet ile Uhud günü kastedilmektedir. Yani şöyle buyurmaktadır: Ben, Peygamber (s.a.v.)'ın ve mü'minlerin zafere kavuşması, onların düşmanları olan kafirlerin de helak edilmesi için belirlemiş olduğum va'de gelinceye kadar onlara mühlet veriyorum, onlara zaman tanıyorum ve onları derece derece azaba yaklaştırıyorum.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 138

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR