ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

108

/

109

 

تِلْكَ آيَاتُ اللّهِ نَتْلُوهَا عَلَيْكَ بِالْحَقِّ وَمَا اللّهُ يُرِيدُ ظُلْماً لِّلْعَالَمِينَ {108}

 

وَلِلّهِ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ وَإِلَى اللّهِ تُرْجَعُ الأُمُورُ{109}

 

 

108. Bunlar Allah'ın ayetleridir. Onları sana hak olarak okuyoruz. Allah alemlere zulmetmek istemez.

109. Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ındır. Bütün işler Allah'a döndürülür.

 

Yüce Allah'ın: "Bunlar Allah'ın ayetleridir" anlamındaki buyruk, mübteda ve haberdir. Maksat da Kur'an-ı Kerım'dir.

 

"Onları sana hak olarak" yani, doğrulukla "okuyoruz." Bundan maksat da, biz sana Cebrail'i indiriyoruz, Cebrail de onları sana okumaktadır, demektir. ez-Zeccac: "Bunlar Allah'ın ayetleridir" buyruğu, zikrolunan bu buyruklar, Allah'ın hüccet ve delilleridir demektir, diye açıklamıştır.

 

(...): Şunlar," aslında "bunlar" manasınadır. Çünkü, bu ayet-i kerimelerin indirilmesi sona erdiğinden dolayı adeta uzaklaşmış gibi olduğundan, bu işaret zamiri getirilmiştir. Bununla birlikte "Allah'ın ayetleri" anlamındaki ifadenin, "bunlar" anlamındaki işaret zamirinden bedel olması ve sıfat olmaması da mümkündür. Çünkü, müphem olan belirtisiz bir kelime, izafet ile nitelendirilmez.

 

"Allah, alemlere zulmetmek istemez." Yani O, günahsız oldukları halde onlara azab etmez.

"Göklerde ve yerde ne varsa hepsi Allah'ındır." el-Mehdevi der ki: Bu buyruğun kendisinden önceki buyruklarla ilişki yönü şudur: Şanı Yüce Allah, mü'minlerle kafirlerin durumunu sözkonusu edip de, kendisinin alemlere zulmetmek istemediğini belirttikten hemen sonra kudretinin genişliğini ve zulme ihtiyacı olmadığını sözkonusu etti. Çünkü, göklerde ve yerde bulunan herşey O'nun mülkü ve tasarrufundadır.

 

Bu ayetin (109. ayetin) yeni bir söz başlangıcı olduğu da söylenmiştir. Yüce Allah bununla kullarına, göklerde ve yerde bulunan herşeyin kendisinin olduğunu beyan etmektedir ki, yalnız O'ndan dilekte bulunsunlar, yalnız O'na ibadet etsinler, O'ndan başka hiçbir kimseye ibadet etmesinler.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 110

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR