ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

85

 

وَمَن يَبْتَغِ غَيْرَ الإِسْلاَمِ دِيناً فَلَن يُقْبَلَ مِنْهُ وَهُوَ فِي الآخِرَةِ مِنَ الْخَاسِرِينَ

 

85. Kim İslam'dan başka bir din ararsa ondan asla kabul olunmaz ve o, ahirette de en büyük zarara uğrayanlardandır.

 

"Başka" kelimesi, "Ararsa" kelimesinin mef'ulu, "Din" kelimesi de temyiz olmak üzere nasbedilmiştir Bununla birlikte, "Ararsa" kelimesi ile nasbedilmesi, diğer taraftan "Başka" kelimesinin de "din"den hal olmak üzere mansub olması da mümkündür.

 

Mücahid ve es-Süddi der ki: Bu ayet-i kerime el-Cülas b. Süveyd'in kardeşi el-Haris b. Süveyd hakkında nazil olmuştur. Ensardan bir kimseydi. Oniki kişi ile birlikte İslam'dan döndü ve bunlar kafir olarak Mekke'ye gidip sığındılar. Bunun üzerine bu ayet-i kerime nazil oldu. Daha sonra kardeşine mektup yazarak tevbe etmek istediğini bildirdi. Aynı zamanda bu İbn Abbas'tan ve başkalarından da rivayet edilmiştir. İbn Abbas der ki: Bu ayetlerin nüzülünden sonra (Haris) tekrar İslam'a girmiştir.

 

"O, ahirette en büyük zarara uğrayanlardandır." Hişam der ki: Yani o ahirette hüsrana uğrayan kimselerden, hüsrana uğramış birisidir. Şayet böyle olmasaydı, sıla ile mevsülün birbirinden ayrılması gerekirdi.

 

el-Mazini de der ki: (el-Hasirin'in başındaki) "elif" ile "lam", "er-racul; adam" kelimesinde olduğu gibidir. Nitekim bu hususa dair açıklamalar daha önce Bakara Suresi'nde: "Ve şüphe yok ki o ahirette salihlerdendir" (el-Bakara, 130) buyruğunu açıklarken geçmiş bulunmaktadır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 86

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR