ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

23

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِينَ أُوْتُواْ نَصِيباً مِّنَ الْكِتَابِ يُدْعَوْنَ إِلَى

كِتَابِ اللّهِ لِيَحْكُمَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ يَتَوَلَّى فَرِيقٌ مِّنْهُمْ وَهُم مُّعْرِضُونَ

 

23. Kendilerine kitaptan bir pay verilmiş olanları görmedin mi ki, aralarında hüküm vermek üzere Allah'ın Kitabına çağırılıyorlar da sonra onlardan bir zümre arkasını. çevirerek gidiyor?"

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Ayetin Nüzul Sebebi:

2- Hakime Davet Edilenin Durumu:

3- Bizden Öncekilerin Şeriati Bize delil olur mu?

 

1- Ayetin Nüzul Sebebi:

 

İbn Abbas der ki: Bu ayet-i kerime Rasülullah (s.a.v.)'ın yahudilerden bir topluluğun yanına Beytu'l-Midras'a gelip de onları Allah'ın yoluna davet etmesi sebebiyle nazil olmuştur. Nuaym b. Amr ile el-Haris b, Zeyd ona: Ey Muhammed, sen hangi din üzeresin? diye sordu. Peygamber (s.a.v.): "Ben İbrahim'in dini üzereyim" diye cevap verince şöyle dediler: İbrahim yahudi idi. Peygamber (s.a.v.) da şöyle buyurdu: "Haydi Tevrat'ı getiriniz; o sizin ve bizim aramızda hakem olsun." Ancak Tevrat'ı getirmeyi kabul etmediler. İşte bu ayet bunun üzerine nazil oldu.

 

en-Nekkaş'ın naklettiğine göre ise bu ayet-i kerimenin iniş sebebi şudur:

 

Yahudilerden bir topluluk Muhammed (s.a.v.)'ın peygamberliğini inkar ettiler. Peygamber (s.a.v.) onlara: "Haydi Tevrat'ı getiriniz orada benim sıfatlarım yazılıdır" dedi. Ancak onlar bunu kabul etmediler.

 

Cumhur: "Hüküm vermek üzere" diye okumuşlardır. Ebu Cafer Yezid b. el-Ka'ka' ise "ya" harfini ötreli olarak (H ) diye okumuştur. Ancak birinci kıraat daha uygundur. Çünkü Yüce Allah şöyle buyurmuştur: "işte bu, size karşı hakkı söyleyen Kitabımızdır.- (el-Casiye, 29)

 

2- Hakime Davet Edilenin Durumu:

 

Bu ayet-i kerimede hakime çağırılan kimsenin, hakimin huzuruna gitmesinin vacip olduğuna delil vardır. Çünkü o kimse, Allah'ın Kitabına davet edilmiştir. Şayet onu kabul etmeyecek olursa emre muhalif olur ve muhalefet eden ile kendisine muhalefet edilenin durumuna göre, onun te'dib edilerek azarlanması gerekir. Bu bizde Endülüs'te ve Mağrib ülkelerinde uygulanan bir hükümdür. Fakat Mısır diyarında bu yoktur. Sözünü ettiğimiz bu hüküm ise Kitab-ı Kerimde Nür Süresi'nde Yüce Allah'ın şu buyruğunda açıklanmış bulunmaktadır: "Aralarında hüküm vermek için Allah'a ve Resulüne davet olunduklarında onlardan bir grubun yüzçevirdiklerini görürsün ... Hayır, onlar zalimlerin ta kendileridir.'' (en-Nür, 48-50)

 

ez-Zühri, el-Hasen'den senedini kaydederek, Rasülullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir: "Hasmı, müslüman alimlerden birisine kendisini çağırdığı halde, bunu kabul etmeyen zalimdir, onun alacak bir hakkı yoktur. ''

 

İbnu'l-Arabi der ki: Bu, batıl bir hadistir. Ancak buradaki "o kişi zalimdir" sözü doğrudur. Onun "alacak bir hakkı yoktur" sözü ise doğru olamaz. Bununla birlikte hak üzere değildir, demek istemiş olması da muhtemeldir.

 

Maliki mezhebine mensup İbn Huveyzimendad der ki: Hakimin meclisine çağrılan herkesin, hakimin fasık olduğunu bilmediği yahut da davacıya ya da davalıya düşmanlığı bilinmediği sürece bu çağrıyı kabul etmesi gerekir.

 

3- Bizden Öncekilerin Şeriati Bize delil olur mu?

 

Bu ayet-i kerimede bizden öncekilerin şeriatinin, nesholunduğunu bildiklerimiz dışında, bizim için de şeriat olduğuna dair delil vardır. Ayrıca -ileride açıklanacağı üzere- bizden önceki peygamberlerin şeriatiyle hükmetmekle görevli olduğumuza dair de delil bulunmaktadır. Şu kadar var ki; bu, biz Tevrat okuyup ordaki hükümlerle amel ederiz, demek değildir. Çünkü elinde Tevrat'ın bulunduğu kimseler, bu konuda güvenilir kimseler değildir ve onu değiştirmişlerdir tağyır etmişlerdir. Şayet onda değişikliğe, uğramamış ve değiştirilmemiş olduğunu bildiğimiz birşey bulursak, onu okumanız caiz olur.

Buna yakın bir görüş Hz. Ömer'den de nakledilmiştir. O Ka'b'a şöyle demişti: Eğer sen onun Yüce Allah'ın İmran oğlu Müsa'ya indirdiği Tevrat olduğunu biliyor isen onu oku. Hz. Peygamber de Tevrat'ın değişikliğe uğratılmamış olan bölümlerini biliyordu. İşte bundan dolayı onları Tevrat'a davet etti ve Tevrat gereğince hüküm vermelerini istedi. Buna dair açıklamalar Maide Süresi'nde (49. ayette) gelecektir. Ayrıca bu konuda varid olmuş haberler de Yüce Allah'ın izniyle orada gelecektir. Bu ayet-i kerimenin bu hususta nazil olduğu da söylenmiştir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır .

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 24

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR