ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

AL-İ İMRAN

20

فَإنْ حَآجُّوكَ فَقُلْ أَسْلَمْتُ وَجْهِيَ لِلّهِ وَمَنِ اتَّبَعَنِ

وَقُل لِّلَّذِينَ أُوْتُواْ الْكِتَابَ وَالأُمِّيِّينَ أَأَسْلَمْتُمْ فَإِنْ أَسْلَمُواْ فَقَدِ اهْتَدَواْ وَّإِن تَوَلَّوْاْ فَإِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلاَغُ وَاللّهُ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

 

20. Seninle tartışmaya girişirlerse "Ben bana uyanlarla birlikte yüzümü Allah'a teslim ettim" de. Kendilerine kitap verilenlere ve (kitapsız) ümınilere: "Siz de İslam oldunuz mu?" de. Eğer İslam olurlarsa doğru yola girmişlerdir. Şayet yüzçevirirlerse sana yalnız tebliğ etmek düşer. Allah kulları görendir.

 

Yüce Allah'ın: "Seninle tartışmaya girişirlerse: ''Ben bana uyanlarla birlikte kendimi Allah'a teslim ettim" de" buyruğu şu demektir: Şayet onlar seninle uydurma sözlerle ve kelime oyunlarıyla tartışacak olurlarsa, senin işin mükellef kılınmış olduğun imana sahip çıkmak ve onu tebliğ etmek olsun. Sana yardımcı olmak ise Allah'a aittir. Yüce Allah'ın: "Yüzünü" buyruğu kendini, zatını anlamındadır. Hz. Peygamber'in: "Yüzüm onu yaratana ve ona suret verene secde etmektedir" hadisindeki "yüz" kelimesi de bu kabildendir.

 

Buradaki "yüz" kelimesinin, kasıt anlamına geldiği de söylenmiştir. Kişinin: Filan kişi şu yüze (yöne) doğru çıktı, demesi gibi. Buna dair bu anlamdaki açıklamalar daha önce Bakara Süresi'nde (112. ayette) yeterince geçmiş bulunmaktadır. Ancak birinci açıklama daha uygundur. Kişinin kendisini ifade etmek üzere "yüz" tabirinin kullanılması, kişinin en şerefli organının ve en çok duyu organının toplandığı organ o olmasından dolayıdır. Şair der ki: "Ben yüzümü teslim ettim, kendisine teslim olduğu Tatlı ve berrak suyu taşıyan bulutların."

 

Yüce Allah'ın: ''Celal ve ikram sahibi Rabbinin vechi (yüzü) ise baki kalır" (er-Rahman, 27) buyruğu hakkında yetkin kelamcılar bunun "zatı" ifade eden bir ibare olduğunu söylemişlerdir. Kendisi ile vechi (rızası) kastedilen amel, diye de açıklanmıştır.

 

Allah'ın: "Bana uyanlarla" buyruğundaki "Ben" kelimesi "Teslim. ettim" buyruğundaki "te" harfine atfedilmiş ve mahallen merfudur, yani bana uyanlar da teslim olmuşlardır, demektir. Bu şekilde arada te'kid olmaksızın merfu zamire atıf, aralarındaki fasıl (araya başka kelimelerin girmesi) dolayısıyla caizdir. Nafi', Ebu Bekr ve Ya'kub: "Bana uyanlar" buyruğunun sonunda "ye" harfini, aslında olduğu şekilde tesbit etmişlerdir, diğerleri ise Mushafa tabi olarak; bunu hazfetmişlerdir. Çünkü (Hz. Osman) Mushafında bu kelime "ya"sızdır.

 

Şair de şöyle demektedir: "Bir gün dahi, bolluk içinde olduğumu gizlemiyor Fakat sıkıntımı ise, (devamlı) gizli tutar karakterim."

 

Yüce Allah'ın: "Kendilerine kitap verilenlere ve ümmilere: ''Siz de İslam oldunuz mu? .. de. Eğer İslam olurlarsa doğru yola girmişlerdir. Şayet yüzçevirirlerse sana yalnız tebliğ etmek düşer. Allah kulları görendir" buyruğunda kasıt yahudiler ve hıristiyanlardır. "ümmiler" ise kitabı olmayanlar demek olup kasıt Arap müşrikleridir. "Teslim. oldunuz mu?" buyruğu hem takrir (durumu söyletmek) anlamında bir istifhamdır (soru) hem muhtevasında emir de vardır. İslam'a giriniz, demektir. Taberı ve başkaları böyle demiştir.

 

ez-Zeccac: "İslam oldunuz mu?" buyruğu tehdid anlamındadır der. Bu da güzel bir açıklamadır. Çünkü bu, İslam oldunuz mu, olmadınız mı? anlamındadır.

 

Yüce Allah'ın: "Doğru yola girmişlerdir" ibaresinin dili geçmiş (mazi) sigasıyla gelmesi, onlar için hidayetin gerçekleşip elde edileceğinin mübalağa yoluyla haber verilmesi kastı iledir.

 

(...): Tebliğ" ise fiil kökünün ikinci harfinin (aynu'l-fi'linin) hafif okunmasıyla (...) nın mastarıdır. Sana tebliğ etmek düşer, demektir.

 

Bu buyruğun cihad ile neshedilen emirlerden olduğu da söylenmiştir. İbn Atiyye ise der ki: Ancak bu, buyruğun nüzüI tarihini bilmeyi gerektirir. Bu ayet-i kerimelerin Necran heyeti hakkında nazil olduğuna dair rivayetin zahirine bakılacak olursa, bunun anlamı şöyle olur: Sana düşen, sana indirilen buyrukları savaşmak ve benzeri diğer yollarla tebliğ etmekten ibarettir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Al-i İmran 21-22

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR