ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

76

/

77

 

وَإِذَا لَقُواْ الَّذِينَ آمَنُواْ قَالُواْ آمَنَّا وَإِذَا خَلاَ بَعْضُهُمْ إِلَىَ بَعْضٍ قَالُواْ أَتُحَدِّثُونَهُم بِمَا فَتَحَ اللّهُ عَلَيْكُمْ لِيُحَآجُّوكُم بِهِ عِندَ رَبِّكُمْ أَفَلاَ تَعْقِلُونَ {76}

 

أَوَلاَ يَعْلَمُونَ أَنَّ اللّهَ يَعْلَمُ مَا يُسِرُّونَ وَمَا يُعْلِنُونَ {77}

 

76. İman edenlerle karşılaştıklarında "iman ettik" derler; birbirleriyle başbaşa kaldıklarında da: "Allah'ın size açtığını onu ileri sürüp Rabbinizin huzurunda size karşı delil getirsinler diye mi haber veriyorsunuz? Akıl erdiremiyor musunuz?" derler .

77. Allah'ın onların gizlediklerini de açıkladıklarını da bildiğini bilmiyorlar mı?

 

ikiyüzlü Münafıklar:

 

"İman edenlerle karşılaştıklarında iman ettik derler." Bu buyruk, münafıklar hakkındadır. "Birbirleriyle başbaşa kaldıklarında ... " bölümü ise yahudiler hakkındadır. Şöyle ki; onlardan bazı kimseler önce İslam'a girmiş, sonra da münafıklığa başlamışlardı. Arap olan mü'minlere, önceki atalarının ne şekilde azaba uğratıldıklarını anlatırlardı.

 

Yahudiler bunlara: "Allah'ın size açtıklarını" yani hakkınızda verdiği azap hükmünü "onu ileri sürüp Rabbinizin huzurunda size karşı delil getirsinler"; yani Allah katında biz sizlerden daha üstünüz, desinler "diye mi haber veriyorsunuz? derler." Bu açıklamalar İbn Abbas ve es-Süddi'den nakledilmiştir.

 

Şöyle de rivayet edilmiştir: Hz. Ali, Hayber günü Kurayzalıların kalelerinden inmelerini isteyince Rasülullah (s.a.v.)'e sövüldüğünü işitir. Bunun üzerine Hz. Peygamber'in yanına gelip ona: Ey Allah'ın Rasülü, sen bunlara tebliğde bulunma, dedi ve üstü kapalı ifadelerle olanı anlattı. Hz. Peygamber ona:

 

"Sanırım onların bana sövdüklerini işitmiş olmalısın, onlar beni görürlerse bu işten vazgeçerler" dedi ve Hz. Peygamber onlara doğru kalkıp gitti. Onu gördükleri vakit bu sövmelerinden vazgeçtiler. Hz. Peygamber onlara: "Ey maymun ve domuzların kardeşleri, Sizler ahdi bozdunuz. Allah sizi rezil etmiş ve sizin üzerinize azabını indirmiştir." Bunun üzerine şöyle dediler: Ya Muhammed, sen cahil bir kimse değilsin. Bize karşı cahillik etme. Sana bunları kim anlattı? Bu haber ancak bizden sana ulaşmış olabilir, dediler. Bu anlamda bir rivayet Mücahid'den de nakledilmiştir.

 

"Birbirleriyle başbaşa kaldıklarında." Başbaşa kalmanın anlamına dair açıklamalar sürenin baş taraflarında (14. ayette) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Açtı" kelimesi hükmetti anlamındadır. Arapçada açmak (feth) yargı ve hüküm vermek demektir. Yüce Allah'ın şu buyruğu da bu türdendir: "Rabbimiz bizimle kavmimiz arasında sen hak ile hüküm ver (fethet, aç)! Sen hükmedenlerin (fethedenlerin) en hayırlısısm" (el-A'raf, 89).

 

el-Fettah (açıcı) da Yemenlilerin lehçesinde hakim demektir. O bakımdan:

"Benimle senin aranda fettah (hakim) hüküm versin" derler. Böyle denilmesinin sebebi ise, hakimin zalime karşı mazluma yardımcı olmasıdır. (Çünkü) Feth, aynı zamanda yardım ve zafer demektir. Yüce Allah'ın şu buyrukları da bu anlamdadır: "Önceden kafirlerin aleyhine feth (zafer) istiyorlardı. "(Bakara, 89); "Eğer siz fetih (zafer) istemekteyseniz işte o fetih (zafer) size gelmiştir. "(el-Enfal, 19)

 

Fetih, aynı zamanda iki şeyin arasını ayırmak anlamına da gelmektedir. "Size karşı delil getirsinler diye"; yani sizi ayıplasınlar ve Allah katında biz sizden daha iyiyiz desinler diye "mi haber veriyorsunuz?"

 

"... Size karşı delil getirsinler diye ... " buyruğu, (...) diye bilinen edatla nasb edilmiştir. Hazf edilmiş (...) takdiri ile de hazf edildiği kabul edilebilir. Nasb'ın alameti ise "mim" harfinin hazf edilmiş olmasıdır.

 

Yunus: Araplardan bazıları "key lam'ı" ile meftuh olurlar, der. Ahfeş de:

Çünkü feth asıldır, derken; Halef el-Ahmer: "Bu, Anber oğulları şivesidir" der.

Buyruğun anlamının, sizin sözlerinizi size karşı delil getirsinler şeklinde olduğu da söylenmiştir. Onlar size karşı: Siz bu sözün doğruluğuna vakıf olduktan sonra onu inkar ettiniz, kafir oldunuz diyeceklerdir.

 

Şöyle de denilmiştir: Yahudilerden birisi müslüman arkadaşı ile karşılaşır ona: Muhammed'in dinine sımsıkı yapış. Çünkü o gerçek bir peygamberdir, dermiş.

"Rabbinizin huzurunda" buyruğu ile kastedilenin ahirette olduğu söylenmiştir. Nitekim Yüce Allah bir başka yerde şöyle buyurmaktadır: "Sonra muhakkak sizler Kıyamet gününde Rabbinizin huzurunda muhakeme olunacaksınız." (ez-Zumer, 31)

 

Bu buyruğun anlamının; Rabbinizin zikredilmesi halinde size karşı delil göstersinler diye mi? şeklinde olduğu da söylenmiştir.

 

Bir başka görüşe göre "huzurunda" kelimesinin "hakkında" anlamına gelen: (...) anlamında olduğu da söylenmiştir. Yani; sizin onlara söylediklerinizi onlar Rabbiniz hakkında size karşı delil göstersinler diye mi? O vakit de size karşı açık bir delil getirilmiş olacağından bu sayede de sizden daha haklı çıkacaklardır, demektir. Bu açıklama şekli el-Hasen'den rivayet edilmiştir.

 

Hüccet (delil): Mutlak olarak dosdoğru ve tutarlı söz anlamındadır. Mehaccetü't-Tarık (dosdoğru yo!), tabiri de buradan gelmektedir. Bir kişiye karşı delil getirip onu bu hususta mağlub ettiğini ifade etmek üzere de:

 

"Filan ile karşılıklı hüccet getirdik ve ben delilimle onu susturdum," denilir. Hadis-i şerifte de: "Adem Musa'ya karşı susturucu delil ortaya koydu. (...) denilmektedir.

 

"Akıl erdiremiyor musunuz?" Bunun yahudi alimlerinin kendilerine tabi olanlara söyledikleri sözler cümlesinden olduğu söylendiği gibi Yüce Allah'ın mü'minlere yönelik bir hitabı olduğu da söylenmiştir. Yani durumları bu iken İsrailoğullarının iman etmeyeceklerine dair akıl erdiremiyor musunuz?

 

Bundan sonra da Yüce Allah onları (İsrailoğullarını): " ... bilmiyorlar mı?" buyruğu ile azarlamaktadır. Çünkü burada sorunun anlamı azarlamak ve ağır bir şekilde sitem etmektir. Cumhur "bilmiyorlar mı" şeklinde ya harfiyle okumuştur. İbn Muhaysin ise mü'minlere yönelik bir hitap olarak bu kelimeyi "te" harfiyle (bilmiyor musunuz?) anlamında okumuştur.

 

Ayet-i kerimede sözü geçen "gizledikleri" küfürleri; "açıkladıkları" ise kafir olduklarını red etmeleridir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 78

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR