ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

271

 

إِن تُبْدُواْ الصَّدَقَاتِ فَنِعِمَّا هِيَ وَإِن تُخْفُوهَا وَتُؤْتُوهَا الْفُقَرَاء

فَهُوَ خَيْرٌ لُّكُمْ وَيُكَفِّرُ عَنكُم مِّن سَيِّئَاتِكُمْ وَاللّهُ بِمَا تَعْمَلُونَ خَبِيرٌ

 

271. Sadakalarınızı açıkça verirseniz, o ne güzeldir! Şayet onları gizler de fakirlere verirseniz işte bu, sizin için daha hayırlı olur ve günahlarınızdan bir kısmını bağışlar. Allah yapmakta olduğunuzdan haberdardır.

 

Müfessirlerin cumhüru bu ayet-i kerimenin nafile sadaka hakkında olduğunu kabul ederler. Çünkü nafile sadakanın gizli verilmesi açıktan verilmesinden daha faziletlidir. Sair ibadetlerde de bu durum böyledir. Riyanın ortadan kalkması için nafile ibadetlerde gizlilik daha faziletlidir. Ancak farz olanlarda durum böyle değildir. el-Hasen der ki: Zekatın açıktan verilmesi daha güzeldir, nafile 'sadakanın gizliden verilmesi ise daha faziletlidir. Çünkü bununla yalnızca Allah'ın rızasının taleb edildiği daha açıkça ortaya çıkar.

 

İbn Abbas der ki: Denildiğine göre Yüce Allah nafile sadakanın gizlice verilmesini, açıkça verilmesinden yetmiş kat fazla faziletli kılmıştır. Farz sadakanın (zekatın) açıktan verilmesini de gizlisinden - yine denildiğine göre- yirmibeş kat fazla faziletli kılmıştır. (İbn Abbas) der ki: İşte herşeyde, bütün farzlarda ve nafilelerde durum böyledir.

 

Derim ki: Böyle birşey şahsi görüş olarak söylenemez. Bu ancak tevkifidir (yani Peygamber'den alınan habere bağlı olarak söylenebilir).

 

Müslim'in Sahih'inde Peygamber (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "Farz olan dışında, kişinin en faziletli namazı evinde kıldığıdır."

 

Bunun sebebi ise farzlara riyanın girmemesi, nafilelerin ise buna maruz kalmasıdır. Nesai, Ukbe b. Amir'den Resulullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğunu rivayet etmektedir: "Kur'an'ı açıktan okuyan bir kimse sadakasını açıktan veren kimse gibidir, Kur'an'ı gizliden okuyan kimse de sadakasını gizliden veren kimse gibidir."

 

Yine hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: "Gizlice verilen sadaka Rabbin gazabını söndürür."

 

İbnu'l-Arabi de der ki: "Açıktan verilen sadakanın gizli sadakadan, aynı şekilde gizli verilen sadakanın açıkça verilen sadakadan daha faziletli olduğunu ifade eden sahih bir hadis yoktur. Fakat bu, sabit bir icmadır. Nafile sadakaya gelince; Kur'an-ı Kerim gizlice verilen nafile sadakanın açıktan verilen sadakadan faziletli olduğunu ifade etmektedir. Şu kadar var ki, ilim adamlarımız şöyle demektedir: Bu çoğunlukla görülen duruma göre böyledir. Bu mes'elenin tahkiki ise şu sonucu vermektedir: Sadakada durum onu verenin, kendisine verilenin ve buna tanık olan insanların durumlarına göre farklılık gösterir. (Açıktan) verenin bunda sünnetin açıktan işlenmesi ve kendisine uyulması dolayısıyla ayrıca sevap kazanması gibi bir faydası vardır."

 

Derim ki: Bu durum hali güçlü olan, niyeti güzel ve riya yapmayacağından emin olan kimse için böyledir. Bu mertebeden daha aşağı ve zayıf olan kimse için ise gizlilik daha faziletlidir.

 

"Kendisine sadaka verilene gelince; buna gizlice verilmesi insanların onu küçümsemesinden yahut onu ihtiyacı olmadığı halde o sadakayı alıp iffetli davranmayı terketmekle itham etmelerinden daha uzak bir haldir. İnsanların durumuna gelince; onlardan gizlemek, onların önünde açıkça vermekten faziletlidir. Çünkü onlar belki da sadaka veren kimseyi riyakarlıkla, sadaka alan kimseyi de muhtaç olmamakla nitelendirip tenkid edebilirler. Bununla birlikte açıktan verilmesi kalplerinde sadaka vermeye doğru bir hareket doğurur. Fakat bu günümüzde pek azdır."

 

Yezid b. Ebi Habib dedi ki: Bu ayet-i kerime yahudi ve hıristiyanlara sadaka vermek hakkında nazil olmuştur. O bakımdan zekatın gizlice paylaştırılmasını emrederdi. İbn Atiyye der ki: Böyle bir görüş reddedilir. Özellikle salih selef hakkında. Çünkü Taberi der ki: İnsanlar farz olanın açıktan yapılmasının daha faziletli olduğunu icma ile kabul etmişlerdir.

 

Derim ki: Elkiya et- Taberi'nin belirttiğine göre bu ayet-i kerime, mutlak olarak (farz ya da nafile olsun) sadakaların gizli verilmesinin daha uygun olduğu görüşüne delalet etmektedir. Ayrıca fakirin hakkı olduğuna, mal sahibinin bunu bizzat kendisinin dağıtmasının caiz olduğuna delil vardır. Nitekim Şafii'nin iki görüşünden birisi de böyledir. Diğer görüşüne göre ise; naklettiklerine göre bu ayet-i kerimede sözü geçen sadakalarla kastedilen nafile sadakadır, herhangi bir itham altında kalmaması için açıktan verilmesi daha uygun olan farz zekat değildir. İşte bundan dolayı şöyle denilmiştir: Nafile namazın tek tek kılınması daha faziletlidir. Farz namazın cemaatle kılınması ise itham altında kalmaktan daha bir uzak tutar.

 

el-Mehdevi de der ki: Ayet-i kerimede kast edilen farz olan zekat ve kişinin nafile olarak verdiği sadakadır. Peygamber (s.a.v.)'ın hayatta olduğu sürece gizlice verilmesi daha faziletli idi. Bundan sonra insanlar kötü zan sahibi oldular. O bakımdan ilim adamları, herhangi bir kimse hakkında zekat vermediği sanılmasın diye farzların açıktan verilmesini daha güzel görmüşlerdir.

 

İbn Atiyye der ki: Bu görüş konu ile ilgili varid olmuş rivayetlere muhaliftir. Bizim zamanımızda farz sadakanın gizlice verilmesi daha uygun gibidir. Çünkü onu vermeyen artık pek çoktur ve artık onu açıkça vermek kişiyi riyakarlığa maruz bırakabilir.

İbn Huveyzimendad der ki: Ayet-i kerimede farz olan zekatın da nafile sadakanın da kastedilmiş olması mümkündür Çünkü Yüce Allah gizlice vermekten söz etmiş ve bunu övmüş, yine açıkça vermekten de söz etmiş bunu da övmüştür. O bakımdan bunun aynı anda her ikisi hakkında da sözkonusu olması mümkündür.

 

en-Nakkaş da der ki: Bu ayet-i kerimeyi Yüce Allah'ın: ''Mallarını gecegündüz, gizli-açık inlak edenlerin Rableri nezdinde mükafatları vardır ... " (Bakara, 274) ayeti neshetmiştir.

Yüce Allah'ın: "O ne güzeldir!" buyruğu, sadakanın açıktan verilmesini övmektedir.

Daha sonra Yüce Allah gizli vermenin bundan daha hayırlı olduğu hükmünü vermektedir. Bundan dolayı hikmet sahipleri şöyle demiştir: Ma'ruf işlediğin zaman bunu işle. Sana maruf yapılırsa bunu da yay! Di'bil el-Huzai der ki: "İntikam aldıklarında işlerini açıktan yaparlar İyilikte bulundukları vakit de gizleyerek iyilik yaparlar."

 

Sehl b. Harun da der ki: "Bir dost ki birgün ondan birşeyler istemek üzere ona gelirsen Sana ellerinde ne varsa tutar verir ve özür beyan eder İyiliklerini gizli yapar, Allah ise onları açığa çıkartır. Çünkü güzel bir işi sen gizlesen dahi o açığa çıkar."

 

el-Abbas b. Abdulmuttalib (r.a) da der ki: Maruf (iyilik) ancak şu üç özellikle tamam olur: Onun çabucak yapılması, küçük görülmesi ve gizlenmesi. Onu çabucak yaparsan afiyetle yenmesini sağlarsın, onu küçük görürsen gerçekte onu büyütürsün, gizlediğin vakit de onu tamamlamış olursun.

 

Bir şair de ne güzel söylemiş: "Senin bana yaptığın iyilik benim nazarımda daha da büyüktür Çünkü o senin tarafından saklı tutulmuş ve basit görülmüştür; Sanki hiç yapmamış gibi onu unutur gibisin Halbuki o insanlar arasında yaygındır ve çok büyük görülmektedir."

 

Kıraat alimleri Yüce Allah'ın "O ne güzeldir" buyruğunu farklı şekillerde okumuşlardır. Ebu Amr ve Verş rivayetinde Nafi', Hafs rivayetinde Asım ve İbn Kesir "nun" ve "ayn" harflerini esreli olarak (...) şeklinde, yine Ebu Amr ve Verş'ten başkasının rivayetinde Nafi ile Ebu Bekr rivayetinde Asım ile el-Mufaddal "nun"u esreli, "ayn"ı da sakin olarak (...) şeklinde okumuşlardır. el-A'meş, İbn Amir, Hamza ve el-Kisai ise "nun" harfini üstün "ayn" harfini de esreli olarak (...) diye okumuşlardır. Hepsi de (birinci) "mim"i sakin okurlar. Kur'an-ı Kerim dışında bunun (...) söylenişi caizdir.

 

en-Nehhas der ki: Fakat çoğunlukla bu (iki mim harfi) muttasıldır. O bakımdan bunların idgam edilmesi gerekir. Nahivciler de (...) kelimesinin dört ayrı söyleyişini nakletmektedirler: (...) şeklinde ve asıl söyleyiş budur. İkincisi "nun" harfinin "ayn"ın esreli oluşu dolayısıyla esreli olması (...) şeklinde. üçüncüsü "nun" haffi üstün, "ayn" harfi sakin olmak üzere (...) şeklinde. Bunun aslı ...) şeklindedir. Esre ağır olduğundan dolayı hazfedilmiştir. Diğeri (...) şeklinde olup en fasih söyleyiş budur. Bunda da asıl söyleyiş (...) şeklindedir. Bu kelime övülecek her türlü şey hakkında kullanılır. Bunun söyleyişi hafifletilerek "ayn"ın esresi "nun"a verildi ve "ayn" da sonradan sakin okundu. Buna göre (...) şeklinde okuyanların okuyuşunun iki takdiri vardır: Birincisine göre bu ifade (...) diyenlerin şivesi esas alınarak söylenmiştir. Diğer takdire göre ise bu iyi ve fasih olan şiveye göre söylenmiştir. O takdirde bunun aslı: (...) olur. Sonradan iki sakin bir araya geldiğinden dolayı "ayn" harfi esre olarak okunmuştur.

 

en-Nehhas der ki: Ebu Amr ve Nafi'den nakledilen "ayn" harfinin sakin olarak okunuşu ise imkansız birşeydir. Muhammed b. Yezid'den de şöyle dediği nakledilmektedir: "Ayn" harfinin sakin "mim"in de şeddeli olarak okunmasına gelince; hiçbir kimse bunu telaffuz edemez. Bunun yerine iki sakin bir arada olduğundan dolayı revm yapar, hareke verir ve buna aldırış etmez.

 

Ebu Ali ise der ki: "Ayn" harfini esreli olarak okuyanın bu okuyuşu uygun değildir. Çünkü böyle bir okuyuş ile iki sakin bir araya getirilmiş olur. Bunlardan birisi med harfi de değildir, lin harfi de değildir. Ancak bu birinci harf med harfi olduğu takdirde nahivcilerce caiz kabul edilir. Çünkü o takdirde med, harekenin yerini tutar. Bu da mesela; (...) ve benzeri kelimelerde olur. Muhtemeldir ki Ebu Amr, harekeyi gizli okumuş ve bunu (...) kelimelerinde ihfa yaptığı gibi farkettirmeden söylemiş,

 

işiten de bu ihfayı işitme zorluğundan ve bunun gizliliğinden dolayı sakin okuduğunu sanmıştır. Ebu Ali ise der ki: "Nün" harfini "ayn" harfini de esreli olarak (...) şeklindeki okuyuşa gelince böyle okuyan kimse kelimeyi asıl şekline uygun olarak okumuştur. Şairin şu sözü de bu kabildendir: "Ayaklarım hareket ettikçe onlar; İyi işlere koşan, ne iyi kimselerdir!"

 

Ebu Ali der ki: Yüce Allah'ın (...) buyruğundaki (...) nasb mahallindedir. "(...)" ise zikredilmeden önce gizli kılınan faili açıklamaktadır. Bunun takdiri ise şöyledir: Onu açığa vurmak ne güzel birşeydir! Açığa vurmak ise özellikle övülen durumdur. Şu kadar var ki muzaf hazfedilmiş ve muzafun ileyh onun yerine getirilmiştir. Bunu ise bize: "Bu sizin için daha hayırlıdır" yani saklamak hayırlıdır buyruğu göstermektedir.

 

Buradaki zamir "gizleme"ye ait olup "sadakalar" ait olmadığı gibi; fail de önce, kendisine zamir bitişmiş olan "açığa vurmak"tır. "Açığa vurmak" hazf edildikten sonra, "sadakalar"a ait olan zamir onun gibi yerine kullanılmıştır.

 

"Onları gizler" buyruğu şarttır. O bakımdan "vav" harfinden sonra gelmesi gereken "nun" hazfedilmiştir. " ... de fakirlere verirseniz" buyruğu buna atfedilmiştir. Cevabı ise: "İşte bu sizin için daha hayırlıdır" buyruğudur.

 

"Bağışlar" diye meali verilen (...) kelimesini kıraat alimleri farklı şekillerde okumuşlardır. Ebu Amr, İbn Kesir, Ebu Bekr rivayetinde Asım, Katade ve İbn Ebü İshak, "nun" harfi ile ve "ra"yı ötreli olarak: "bağışlarız" diye okumuşlardır. Nafi', Hamza ve el-Kisai ise "nun" harfini ötreli ve "ra" harfini ise sakin olarak "Bağışlarız" diye (yani şartın ikinci cevabı olarak) okurlar. Asım'dan da buna benzer bir kıraat nakledilmiştir. el-Hüseyn b. Ali el-Ci'fi ise el-A'meş'ten "ra" harfini üstün olarak (...) şeklinde rivayet etmiştir. İbn Amir ise ya harfi ve "ra" harfini de ötreli olarak (A) şeklinde okumuştur. Ayrıca bunu Hafs, Asım'dan da rivayet etmiştir. Yine elHasen'den de böyle rivayet edilmiştir. el-Hasen'den ayrıca "ya" harfiyle ve "ra" harfi sakin olarak (A) şeklinde de rivayet edilmiştir. İbn Abbas ise "te" harfiyle, "fe" harfi esreli ve "re" harfi de sakin olarak (...): Bu sadakalar günahlarınızın bir kısmını örter" anlamında diye okumuştur. İkrime ise "te" harfi ile "fe" harfi üstün "re" harfi de sakin olarak (...): Günahlarınızı bağışlatır" diye okumuştur. el-Mehdevi İbn Hürmüz'den "te" harfiyle ve "ra" harfi ötreli olarak "Günahlarınız bağışlanır" diye okumuştur. İkrime ile Şehr b. Havşeb'den de bunu "te" harfiyle ve "ra" harfi mansub olarak okudukları nakledilmiştir.

 

İşte bunlar kelimenin dokuz ayrı kıraatidir. Bunların en açık(lanabilir) olanı ise "nun" harfiyle ve "ra" harfi ötreli olarak (...) şeklinde okunanıdır. el-Halil ve Sibeveyh'in görüşü budur. en-Nahhas der ki: Sibeveyh dedi ki: Burada ref, uygun olan okuyuştur, güzel olanı da budur. Çünkü "fe" harfinden sonra gelen ifadeler ceza (şartın cevabı) dışında onun hükmündedir. Bu manaya hamlederek de bunun sakin okunmasını da caiz kabul etmiştir. Çünkü bunun anlamı şudur: Eğer sizler o sadakaları gizler de fakirlere verirseniz, bu sizin için hayırlı olur ve Biz de günahlarınızı bağışlarız.

 

Ebu Hatim dedi ki: el-A'meş ise daha önceden vav olmaksızın ya harfi ile (...) diye okumuştur. en-Nehhas der ki: Ebu Hatim'in el-A'meş'ten naklettiği "vav"sız ve son harfi sakin olarak okuyuş, bedel olur, adeta bu "fe" harfinin yerinde gibi olur.

 

Asım'dan rivayet edilen "ya" harfi ve sonu da ötreli olarak (...) şeklindeki okuyuşun manası: "Allah günahlarınızı bağışlar" şeklinde olur. Ebu Ubeyd'in görüşü budur. Ebu Hatim dedi ki: Bunun anlamı; sizin sadaka vermeniz, günahlarınızın bağışlanmasını sağlar, şeklindedir. İbn Abbas'ın (...) okuyuşunun anlamı ise: O sadakalar günahlarınızın bağışlanmasını sağlar, anlamındadır.

 

Özetle bu kıraatler arasında "nun" ile olanlarındaki bu "nun" azamet "nun"udur. (Yani Yüce Allah'ın kendi zatından birinci çoğul şahıs olarak söz etmesini ifade eder).

"Te" harfi ile okunanlar ise sadakayı ifade eder. Şu kadar var ki İkrime'den gelen "fe" harfinin üstün okunuşundaki "te" ise seyyiata ait olur. (Yani günahlarınız bağışlanır, demektir). "Ye" harfiyle gelen kıraatlerde ise günahları bağışlayan Yüce Allah'tır. Belirttiğimiz gibi yine aynı şekilde günahların bağışlanmasına sebep olan gizlice vermek de olur. Bunu da Mekki nakletmektedir.

 

"Re" harfinin ötreli olarak okunması ise iki şekilde açıklanır: Birincisine göre fiil, bir mübtedanın haberi olur; bunun da takdiri şöyle olur: Bizler bu günahları bağışlarız veya o sadaka günahları bağışlar yahut Allah bağışlar.

 

İkinci açıklamaya göre kat' ve isti'naf (yeni cümle) kabul edilir; o takdirde "vav" iştirak için atıf edat! olmaz. Şu kadar var ki bir cümleyi öbür cümleye atfetmiş olur.

 

(Ra harfini) sükun ile okumanın anlamını zikretmiş bulunuyoruz. (...) kıraatinde son harfin üstün olarak okunması ise zayıftır. (...) edatını mahzuf olarak kabul etmek şeklinde olur. Oldukça uzak bir ihtimal olmakla birlikte caizdir. el-Mehdevi ise der ki: Bu, istifhamın cevabındaki nasbı andırmaktadır. Çünkü ceza, istifhamda olduğu gibi ondan başkasının vücubu dolayısıyla, birşeyin gerekmesi demektir.

 

"Re" harfinin sakin olması bu kıraatlerin en fasih alanıdır, Çünkü bu kıraat şartın cevabına günahların bağışlanmasının da girdiğini ve gizlice verilmesi halinde bunun da şart koşulmuş olduğunu ifade eder. "Ra" harfinin ötreli olarak okunuşunda ise böyle bir anlam yoktur.

 

Derim ki: Bu ise el-Halil ve Sibeveyh'in tercih ettiğine muhaliftir. "Günahlarınızdan bir kısmını" buyruğunu ifade eden'' (...): den" katıksız olarak teb'id (bir kısım) ifade eder. (Meal de böyle yapılmıştır). et-Taberi ise bir kesimden bunun zaid olduğunu söylediklerini nakl etmektedir. (O takdirde mealin: Günahlarınızı bağışlar şeklinde olması gerekir). İbn Atiyye ise der ki: Bu o kesimin bir yanlışlığıdır.

 

"Allah yapmakta olduğunuzdan haberdardır" buyruğu ise hem bir vaaddir, hem de bir tehdittir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 272

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR