ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

268

 

الشَّيْطَانُ يَعِدُكُمُ الْفَقْرَ وَيَأْمُرُكُم بِالْفَحْشَاء

وَاللّهُ يَعِدُكُم مَّغْفِرَةً مِّنْهُ وَفَضْلاً وَاللّهُ وَاسِعٌ عَلِيمٌ

 

268. Şeytan sizi fakirlikle korkutur. Ve size fahşayı emreder. Allah ise size kendi katından bir mağfiret ve bir bolluk vadediyor. Allah Vasi'dir, Alimdir.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Şeytanın Va'di:

2- Şeytanın Va'dine Karşılık Allah'ın Va'di

3- Fakirlik mi Daha Faziletlidir Zenginlik mi'?

 

1- Şeytanın Va'di:

 

Yüce Allah'ın: "Şeytan ... " buyruğunda yer alan şeytan'ın ne anlama geldiği ve türediği köküne dair açıklamalar daha önceden geçmiş bulunmaktadır. Burada tekrarlamanın bir anlamı yoktur.

 

"Sizi fakirlikle korkutur. " Yani infak etmeyesiniz diye fakir olacaksınız diye korkutur. Bu ayet-i kerime bundan önceki buyruklarla alakalıdır. Ayrıca şeytanın insanı Allah yolunda infaktan alıkoymakta bir etkisinin olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte şeytan fahşayı emreder. Fahşa ise masiyetler ve o yolda infak yapmak (malı harcamak)tır.

 

Şöyle de denilmiştir: Yani o sıze tasaddukta bulunmamayı, böylelikle Allah'a isyan etmeyi ve aranızdaki bağları kopartmayı emreder.

 

"Fakirlik" anlamına gelen (...) kelimesi (...) şeklinde "fe" harfi ötreli olarak okunmuştur. Bu da bir şivedir. el-Cevherı der ki: Bu "fakr" kelimesinin bir çeşit söyleyişidir, Zayıflık anlamına gelen (...) gibi,

 

2- Şeytanın Va'dine Karşılık Allah'ın Va'di

 

Yüce Allah'ın: "Allah ise size kendi katından bir mağfiret ve bir bolluk va'dediyor" buyruğunda geçen "vaad" kelimesi Arap dilinde mutlak olarak kullanıldığı takdirde hayır ile ilgilidir. Şayet va'dedilen şeyin ne olduğu belirtilerek kayıtlı olarak ifade edilirse o takdirde hayır hakkında da şer hakkında da kabul edilir. Beşaret (müjdelemek) kelimesinde olduğu gibi, Bu ayet-i kerimede ise her iki anlamı ile vaadin kayıtlanabileceği ayetlerdendir. İbn Abbas der ki: Bu ayet-i kerimede Yüce Allah'tan iki vaad, şeytandan da iki vaad vardır.

 

Tirmizi, Abdullah b, Mes'ud'dan şöyle dediğini rivayet etmektedir: Rasülullah (s.a.v.) buyurdu ki: "Şeytanın Ademoğlunun kalbine getirdiği bir düşünce vardır, meleğin de öyle bir etkisi vardır. Şeytanın getirdiği düşünce kötülüğü vadetmek, hakkı yalanlamaktır. Meleğin getirdiği düşünce ise hayrı vadetmek, hakkı tasdik etmektir. Her kim içinde böyle birşey hissederse bilsin ki o, Allah'tandır. Her kim öteki duyguyu hissederse şeytandan Allah'a sığınıversin." Daha sonra Yüce Allah'ın: "Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size fahşayı emreder ... " ayetini okudu. (Tirmizi) dedi ki: Bu hasen ve sahih bir hadistir.

 

Kur'an-ı Kerim'ın dışında (fahşa kelimesinin başındaki) "be" harfi hazfedilerek (...) demek mümkündür. Sibeveyh de burada (hayrın başında "be" harfini hazfederek) şu beyiti zikreder: "Ben sana hayrı emrettim, sana emrolunan şeyi yap Çünkü ben seni pek çok mal ve akar sahibi olarak bıraktım."

 

Mağfiret ise Yüce Allah'ın dünya ve ahirette kullarının kusurlarını örtmesidir. Bolluk (fazı) ise dünyada rızık, genişlik, ahirette de uçsuz, bucaksız nimetlerdir. İşte Yüce Allah bunların hepsini va'detmiş bulunuyor.

 

3- Fakirlik mi Daha Faziletlidir Zenginlik mi'?

 

en-Nekkaş'ın naklettiğine göre bazıları bu ayet-i kerimenin fakirliğin zenginlikten daha faziletli olduğuna işaret ettiği görüşündedirler. Çünkü şeytan kulu fakirlikten korkutmak suretiyle hayırdan uzak tutar.

 

İbn Atiyye der ki: Bu ayet-i kerimede (buna) kati bir delil yoktur. Aksine bununla (bu görüşe) karşı çıkmak güçlü bir delildir, Rivayet edildiğine göre Tevrat'ta şöyle denilmektedir: "Ey kulum, benim rızkımdan infak et ki ben de senin üzerine lütfumu genişletip yayayım. Şüphesiz benim elim açık her elin üzerinde yayılmıştır."

 

Kur'an-ı Kerim'de de bunu doğrulayan ifade vardır ki o da Yüce Allah'ın şu buyruğudur: (Yer ne infak ederseniz onun yerine O, başkasını verir. O, rızık verenlerin en hayırlısıdır. "(Sebe, 39) Bunu İbn Abbas zikretmektedir. ''Allah Vasi'dir, Alimdir. "Bu buyruğun anlamı daha önceden (el-Bakara, 115. ayet 5. başlıkta) geçmiş bulunmaktadır. Burada anlatılmak istenen şudur: Şanı Yüce Allah bol hazinesinden verir ve bunu nereye koyacağını bilir. Gizli olanı da açık olanı da bilir. Bunlar Yüce Allah'ın iki ismidir ki biz de bunları ''el-Kitabu'l-Esna'' adlı eserimizde Allah'ın güzel isimleri arasında zikretmiş bulunuyoruz. Hamd yalnız Allah'adır.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 269

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR