ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

258

أَلَمْ تَرَ إِلَى الَّذِي حَآجَّ إِبْرَاهِيمَ فِي رِبِّهِ أَنْ آتَاهُ اللّهُ الْمُلْكَ إِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّيَ الَّذِي يُحْيِـي وَيُمِيتُ قَالَ أَنَا أُحْيِـي وَأُمِيتُ قَالَ إِبْرَاهِيمُ فَإِنَّ اللّهَ يَأْتِي

بِالشَّمْسِ مِنَ الْمَشْرِقِ فَأْتِ بِهَا مِنَ الْمَغْرِبِ فَبُهِتَ الَّذِي كَفَرَ وَاللّهُ لاَ يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ

 

258. Allah kendisine mülk verdi diye Rabbi hakkında İbrahim ile mücadele edeni görmedin mi? Hani İbrahim: "Benim Rabbim dirilten ve öldürendir" deyince o: "Ben diriltir ve öldürürüm" demişti. İbrahim: "Muhakkak Allah güneşi doğudan getiriyor, haydi sen de batıdan getir" deyince; o kafir şaşırıp kalmıştı. Allah zalimler topluluğuna hidayet vermez.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Hz. ibrahim ile Tartışan Kimse ve Bazı Olaylar:

2- Bu Ayet-i Kerimenin delil olduğu Hususlar:

 

1- Hz. ibrahim ile Tartışan Kimse ve Bazı Olaylar:

 

Yüce Allah'ın: " ... görmedin mi?" buyruğunda, anlatılanın hayret edilecek bir durum olduğu anlamı vardır. Yani siz bu işe hayret ediniz. el-Ferra der ki: "Görmedin mi?" buyruğu, gördün mü? anlamındadır. Yani sen İbrahim ile tartışanı gördün mü? Sen (bir sonraki ayette geçen): Çatıları çökmüş kasabadan geçeni gördün mü demektir.

Hz. İbrahim ile tartışan kimse Numruz b. Küş b. Ken'an b. Sam b. Nuh'tur.

 

Zamanının hükümdarı, Hz. İbrahim'i atmak üzere ateş yakan ve sivrisinek ile ölümü gerçekleşen kimsedir. Bu, İbn Abbas, Katade, Mücahid, er-Rabi', es-Süddi:, İbn İshak, Zeyd b. Eslem ve başkalarının da görüşüdür.

 

Onun ölümü, Yüce Allah'a karşı savaşmayı kararlaştırınca şöyle olmuştu; Allah (kavminin) üzerlerine bir bölük sivrisinek göndermiş, bu sivrisinekler ise güneşi kapatmış, Nemrud'un beraberindeki askerleri yiyip bitirmiş ve geriye kemiklerinden başkasını bırakmamıştı. Bu sineklerden bir tanesi de Nemrud'un beyninin içerisine girmiş, beynini yeyip durmuş, sonunda bu sinek bir fare kadar büyümüştü. Artık bundan sonra Nemrud'un nezdinde en değerli kimse kafasına bu iş için hazırlanmış bir tokmak ile vuran kişi olmuştu. Bu musibeti kırk gün devam etti.

 

İbn Cüreyc der ki: Nümruz (Nemrud) yeryüzünün ilk kralıdır. İbn Atiyye de der ki: Böyle bir iddia reddedilmiştir. Katade der ki: İlk zorbalık taslayan kişi odur. Babil'deki köşkün sahibi odur.

 

Denildiğine göre Nemrud, bütün dünyayı eline geçirmişti. Ve o ( yeryüzüne egemen olan) iki kafirden birisidir. Diğeri ise Buhtanassar'dır. Yine denildiğine göre Hz. İbrahim ile tartışan kimse Numruz b. Falih b. Abir b. Şalih b. Erfehşed b. Sam'dır. Bütün bunları İbn Atiyye nakletmiştir.

 

es-Süheyli'nin naklettiğine göre ise Hz. İbrahim ile tartışan; Numrüz b. Küş b. Ken'an b. Ham b. Nuh'dur. Bu kişi Sevad (Sevad-ı Irak)'ın hükümdarı idi. Buranın başına onu "el-İzdihak" ile tanınan ed-Dahhak getirmişti. Bunun da adı Beyuraseb b. Endraset idi. Bütün bölgelerin hükümdarı idi. Efridun b. Esfiya'nın öldürdüğü de odur. İşte şair Habib (b. Evs Ebu Temmam) onun hakkında şöyle demektedir: "Sanki o, alemler arasında öldürdüklerİnden ed-Dahhak'tır; Sen de Efridun gibisin."

 

ed-Dehhak, oldukça azgın ve zorba birisiydi. Naklettiklerine göre bin yıl hükümdarlık yapmıştır. İlk çarmıha gererek asan, el ve ayakları kesen odur.

 

Nümrüz'un kendi sülbunden gelen "Küşa" veya buna yakın bir isim taşıyan bir oğlu vardır. Küçük Nümruz diye adlandırılan bir diğer oğlu daha vardı. Küçük Nümruz'un hükümdarlık süresi bir yıl, büyük Nümruz'un hükümdarlık süresi ise nakledildiğine göre dörtyüz yıl sürmüştü.

 

Nümruz'un Hz. İbrahim ile tartışma kıssası ile ilgili iki rivayet vardır. Bu iki rivayetten birisine göre Nemrud'un teb'ası bir bayramları dolayısıyla şehir dışına çıkmışlardı. Hz. İbrahim, putlarının bulunduğu yere girip putları kırmıştı. Geri döndüklerinde onlara: Yonttuğunuz şeylere nasıl ibadet edersiniz? Onlar: Ya sen kime ibadet ediyorsun? diye sordular. Hz. İbrahim: Dirilten ve öldüren Rabbime ibadet ediyorum dedi.

 

Kimileri şöyle demiştir: Nümruz, yiyecek stok ediyordu. O bakımdan halkın yiyeceğe ihtiyacı oldu mu ondan satın alırlardı. Bulunduğu yere girdiklerinde ona secde ederlerdi. Hz. İbrahim onun yanına girdi, fakat ona secde etmedi. Bana ne diye secde etmiyorsun, deyince Hz. İbrahim: Ben Rabbimden başkasına secde etmem, dedi. Nümruz ona: Rabbin kimdir diye sorunca Hz. İbrahim: Rabbim dirilten ve öldürendir, dedi.

Zeyd b. Eslem'in naklettiğine göre sözü geçen bu Nümruz oturup insanların yiyecek getirmelerini emretti. Her bir topluluk geldikçe onlara: Rabbiniz ve ilahınız kimdir? diye soruyor, onlar da: Sensin diyorlardı. Bunun üzerine memurlarına: Haydi bunlara ihtiyaçları olan yiyeceği verin, derdi.

 

Hz. İbrahim, yiyecek almak üzere gelince ona: Rabbin ve ilahın kimdir? diye sorunca Hz. İbrahim: Rabbim dirilten ve öldürendir dedi. Nümruz bunu işitince: Ben de diriltir ve öldürürüm, dedi. Hz. İbrahim de güneş ile ilgili isteğini söyleyerek ona cevapverince o kafir olan şaşırıp kaldı ve: Buna yiyecek vermeyiniz, dedi. Hz. İbrahim: Birşeyalmaksızın ailesine geri döndü. Unu andıran kumdan bir tepeciğin yanından geçince kendi kendisine şöyle dedi: Ben bundan heybeme doldursam, içeri girdiğim vakit çocuklar sevinir, ben de onları seyrederim. Kumu alıp gidince evine vardığında çocuklar sevindiler. İki heybe üzerinde oynamaya başladılar. Kendisi de yorgunluktan dolayı uyudu. Hanımı da: Uyandığı vakit hazır bulacağı şekilde ona yiyecek birşey yapsam; diye düşündü. İki heybeden birisini açınca en güzelinden has un ile karşılaştı. Hz. İbrahim uyanınca hanımı (pişirdiğini) önüne koydu. Bu nereden geldi? deyince hanımı: Getirdiğin undan yaptım, dedi. Böylelikle Hz. İbrahim, Yüce Allah'ın kendilerine bir kolaylık ihsan ettiğini anladı.

 

Derim ki: Ebu Bekr b. Ebi Şeybe, Ebu Salih'ten şunu nakletmektedir: Peygamber İbrahim (a.s) çoluk çocuğuna yiyecek almak üzere gitti, fakat yiyecek almaya gücü yetmedi. O sırada kırmızı renkli bir kum tepeciğinin yanından geçti. Ordan bir miktar alıp ailesinin yanına geri döndü. Bu nedir? diye sordular. Kırmızı buğday dedi. Onu açtıklarında gerçekten kırmızı buğday, olduğunu gördüler. (Ebu Salih) dedi ki: O buğdaydan bir miktar ekti mi, başağı dibinden tepesine kadar üstüste tanelerle dolup taşıyordu.

 

er-Rabi' ve başkaları bu kıssa ile ilgili olarak dediler ki: Nümruz, ben diriltir ve öldürürüm deyince, iki kişiyi huzuruna getirtti. Onlardan birisini öldürdü, ötekini serbest bıraktı ve dedi ki: İşte ben bu şekilde bunu dirilttim, ötekini de öldürdüm. Hz. İbrahim ona, güneş mes'elesini söyleyip cevap verince; bu sefer şaşırıp kaldı.

 

Haberde rivayet edildiğine göre: Yüce Allah: İzzetim ve celalim hakkı için Ben güneşi batıdan doğdurmadıkça kıyamet kopmayacak. Böylelikle buna mutlak kadir olanın Ben olduğum bilinsin" diye buyurdu.

 

Daha sonra Nümruz Hz. İbrahim'in ateşe atılmasını emretti. İşte zorbaların adeti böyleydi. Herhangi bir şekilde karşılarına çıkılıp da delil getirmekten acze düştükleri vakit onu cezalandırmaya kalkışıyorlardı. Allah Hz. İbrahim'i ileride geleceği gibi ateşten korudu. (bk. el-Enbiya 38-39. ayetlerin tefsiri).

 

es-Süddi der ki: İbrahim (a.s) ateşten çıkınca onu hükümdarın huzuruna götürdüler. Daha önce hükümdarın huzuruna çıkmamıştı. Hükümdar onunla konuştu ve ona: Rabbin kimdir? diye sordu. Hz. İbrahim: Benim Rabbim dirilten ve öldürendir, deyince Nümruz: Ben de diriltir ve öldürürüm, dedi. Ben dört kişi alırım. Onları bir eve koyarım, hiçbir şey yemez ve içmezler. Acıktıkları vakit oradan çıkartırım ikisine yemek yediririm, o iki kişi hayat bulur. Öbür ikisini de terkederim, onlar da ölürler. Bu sefer Hz. İbrahim ona, güneşi batıdan doğurmasını söyleyip karşılık verince, o da şaşırıp kaldı.

 

Usulcüler bu ayet-i kerime ile ilgili olarak şunu kaydederler: İbrahim (a.s) Yüce Rabbini ona has sıfatlardan olan diriltmek ve öldürmek ile nitelendirince -fakat bu hakikati de mecazı da olan bir ifade olduğundan dolayı- İbrahim (a.s), bunların hakikat anlamlarını kastetmekle birlikte Nümruz, mecazi anlamlarına sığındı ve kavminin olayı gerçek şekilde görmesine imkan vermeyecek şekilde hakikati gizledi. İbrahim onun bu karşı cevabını tartışma gereği kabul eder göründü, bu sefer ona bir başka misal vererek mecazın sözkonusu olmayacağı bir hususu ondan istedi. "O kafir de şaşırıp kalmıştı." Yani ileri sürecek delili kalmamış ve: Güneşi doğudan doğuran asıl benim, demek imkanını bulamamıştı. Çünkü akıl sahipleri onun bu iddiasını elbette ki yalanlar.

 

2- Bu Ayet-i Kerimenin delil olduğu Hususlar:

 

Bu ayet-i kerime, Allah dünyada kendisine hükümdarlık, güç, kuvvet ve üstünlük verdiği takdirde kafire "hükümdar" demenin caiz olduğuna delildir. Aynı şekilde karşılıklı münazara, tartışma ve delil getirmenin de müsbet bir davranış olduğuna delildir. Kur'an-ı Kerim ve sünnette, bu kabilden düşünenler için pek çok örnekler vardır. Nitekim Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Eğer doğru söyleyenler iseniz delilinizigetirin." (el-Bakara, 115); "Yanınızda buna ait hiçbir delil de yoktur. "(Yunus, 68)

 

el-Enbiya Süresi'nde ve diğer sürelerde olduğu gibi İbrahim (a.s)'ın kavmiyle putlara ibadet etmelerine dair tartışmasını ve onlara verdiği cevapları bize anlatmış bulunmaktadır. Nuh (a.s) kıssasında da şöyle buyurulmaktadır: "Ey Nuh dediler, bizimle gerçekten çokça mücadele ettin .... Ben sizin işlediğiniz günahlardan tamamıyla uzağım." (Hud, 32-35) Aynı şekilde Hz. Müsa'nın Firavun ile mücadelesini ve buna benzer başka birtakım ayetlerden de bunu öğreniyoruz.

 

Bütün bunlarla Yüce Allah bizlere din hususunda soru, cevap ve tartışmayı öğretmektedir. Çünkü hak ile batıl arasındaki fark, ancak hakkın delilinin ortaya çıkması, batılın delilinin de çürütülmesi ile açık seçik belli olur. Resulullah (s.a.v.) da kitap ehli ile tartışmış ve onlara gerekli delilleri sunduktan sonra da Mübahelede bulunmuştur. Nitekim ileride buna dair açıklamalar Al-i İmran Suresi'nde (61. ayetin tefsirinde) gelecektir.

 

(Hadis-i şerifte de belirtildiğine) Hz. Adem ile Hz. Musa birbirleriyle tartışmış ve Hz. Adem getirdiği delil ile Hz. Musa'yı susturmuştur. Resulullah (s.a.v.)'ın ashabı da Sakife günü birbirleriyle tartışmış, biri ötekinin delilini çürütmeye çalışmış, bu konuda karşılıklı olarak gerekçelerini ileri sürmüş ve hak, ehli tarafından ortaya konuluncaya kadar münazarada bulunmuşlardır. Hz. Ebu Bekir'e bey'at edilmesinden sonra, da riddet ehli hakkında da birbirleriyle münazara etmişlerdir. Buna benzer sayılıp dökülmesi gerçekten çok sürecek örnekler vardır. Yüce Allah'ın: "Hiç bilginiz olmayan şeyler hakkın da hala niçin tartışıp durursunuz. "(Al-i İmran, 66) buyruğunda bilgiye dayanılarak, delil getirip tartışmanın mübah ve yaygın bir iş olduğuna dair -düşünenler için- bir delil vardır.

 

Şafii'nin arkadaşı el-Müzeni der ki: Münazarada uyulması gereken hususlardan birisi de Yüce Allah'ın rızası için yapılması ve açık seçik ortaya çıkan hakkın da kabul edilmesidir. İlim adamları derler ki: Tartışanlar din, akıl, kavrayış ve insaf bakımlarından eşit bir mertebede veya birbirine yakın bir seviyede olmadıkça münazara doğru değildir ve münazara yapanlar arasında da hak(lı) ortaya çıkmaz. Bu şekilde olmadığı takdirde yapılan, münazara değil, boşu boşuna tartışmak ve hakka karşı bile bile inatlaşmak olur.

 

Kıraatler:

 

Ali b. Ebi Talib "Görmedin mi?" buyruğunu "ra" harfini sakin olarak okumuştur. Cumhur ise buna hareke vererek okumuştur. Kelimenin sonundaki "ya" harfi, cezm edatı sebebiyle hazfedilmiştir. "Allah kendisine mülk verdi diye" buyruğu ise nasb mahallindedir. Yani Allah kendisine mülk verdiği için veya Allah kendisine mülk verdiğinden dola yı.. demektir.

 

Kıraat alimlerinin çoğunluğu (...): Ben" kelimesinin vasl ile okunması halinde "nun"dan sonraki "elif"i atarak okumuşlardır. Buna karşılık Nafi' ve İbn Ebi üveys arkasından hemze geldiği halde Kur'an-ı Kerim'in her yerinde bu elifi tesbit ederek (uzatarak) okumuşlardır. Bundan tek istisna Yüce Allah'ın: "Ben ancak azabın habercisiyim"(el-A'raf, 188) buyruğudur. O böyle bir yerde az bir şekilde görüldüğünden dolayı sair kıraatlerde olduğu gibi, bu yerlerde yerlerde "elif"i atar. Çünkü bu kabilden Kur'an-ı Kerim'de yalnızca üç yerde görülmektedir. O da bunları az bir şekilde görüldüğünden dolayı "elif"ten sonra hemze gelmiyormuş gibi okudu ve burada vasıl halinde de "elif"i hazfederek okudu. Nahivciler der ki: Birinci tekil şahıs olan (...): Ben kelimesi şayet (...) şeklinde söylenecek olursa, "elif" ile "he" harfleri durak yapmak halinde harekeyi açıklamak içindir. Şayet kelime herhangi bir başka kelimeye bitişik olursa, bu ikisi de düşer. Çünkü kelimenin kendisi ile bitiştiği ses, elifin yerini tutar. O bakımdan şiirde istisna dışında, "elif" okunarak (...): Ben yaptım, denilmez. Şair burada bu kabil istisnadan olmak üzere şöyle demektedir: "Ben aşiretin kılıcıyım, tanıyınız beni Humeyd'im ben; işte zirvelere tırmandım!"

 

en-Nehhas der ki: Nafi' her ne kadar "elif"i (meddetmek suretiyle) tesbit edip: "Ben de diriltir ve öldürürüm" şeklinde okumuş ise de bunun açıklanabilir bir tarafı yoktur. Mekkı der ki: Basralılara göre bu "elif" zaiddir. Basralılara göre zamir olarak gelen isim, baştaki hemze ve "nün"dur. "Elif" ise bunu takviye için ilave edilmiştir. Nun'un harekesi ortaya çıksın diye vakıf sebebiyle eklendiği de söylenmiştir.

 

Küfelilere göre ise isim bütünüyle (...) dir. O bakımdan Nafi' onların bu görüşlerine göre "elif"i (med suretiyle) tesbit ederken, aslı esas almaktadır. Elifi buna göre hazfedenler ise tahfif için hazfetmiş olurlar. Ayrıca fetha da ona delalet ettiği içindir.

 

el-Cevherı der ki: (...) ismin yerini tutar ve bu tek kişi mütekellim içindir. Fetha üzere mebni olması ise bu zamiri fiili nasbedici harf olan (-en-) dan ayırdetmek içindir. Son "elif" ise vakıf halinde harekeyi beyan etmek içindir. Şayet söz ortasında gelirse oldukça bayağı bir şive dışında "elif" düşer. Nitekim şair şöyle demiştir: "Ben aşiretin kılıcıyım, tanıyınız beni. Humeyd'im ben; işte zirvelere tırmandım."

 

Söz söyleyemeyecek hale gelip şaşkın bir şekilde susan bir kimse hakkında (...): Şaşırıp kaldı, denilir. en-Nehhas ve başkalarından böyle nakledilmiştir. et-Taberı der ki: Bu anlamda olmak üzere bazı Araplardan şeklinde de nakledilmiştir. İbn Cinnı dedi ki: Ebu Hayve: ("o kafir şaşırıp kalmıştı.'' anlamına gelen buyruğu} (...) şeklinde okumuştur. Bu ise (...) kelimesinde bir söyleyiş farkıdır. Devamla dedi ki: İbn es-Sümeyka' ise bunu (...) şeklinde okumuştur. Yani İbrahim o inkar eden kişiyi şaşırttı. Buna göre (...) nasb mahallinde olur.

 

Yine İbn Cinni dedi ki: (...) kelimesinin (...) ın bir başka söyleyişi olması da mümkündür. Ebu'l Hasen el-Ahfeş ise (...) şeklinde bir kıraati nakletmektedir. Ancak çoğunluk "he" harfini ötreli olarak (...) şeklinde okumuşlardır. İbn Atiyye dedi ki: Bazıları "he" harfini üstün olarak okuyanların kıraatini; sövdü ve iftira etti, anlamında kabul etmişler ve ileri sürecek bir delili kalmayıp çareleri tükenince, söven kişinin, Nümruz olduğunu söylerler.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 259

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR