ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

18

 

صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لاَ يَرْجِعُونَ

 

18. Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler. Artık onlar dönmezler.

 

Sağırlar, Dilsizler, Körler:

 

"Sağırdırlar, dilsizdirler, kördürler." Yani gizli bir mübtedanın haberi olarak: onlar sağırdırlar... Abdullah b. Mes'ud'la Hafsa kıraatinde (...) şeklindedir. Yermek maksadıyla bu şekilde nasb ile okumak caizdir. Yüce Allah'ın şu buyruğunda olduğu gibi: "Onlara lanet edilmiştir. Nerede ele geçirilirlerse ...''(el-Ahzab, 61) Yine bir başka yerde Yüce Allah:

 

"Karısı da odun taşıyıcısı olarak ..'' (Tebbet, 4) diye buyurmaktadır.

 

Şair de şöyle demiştir: "Önce şarap içirdiler bana, sonra sardılar çevremi Allah'ın düşmanları, yalan ve dolan ile." Şair burada (...) ibaresini onları yermek istediğinden dolayı nasb ile okumuştur. Bu görüşe göre (...) üzerinde vakıf yapmak doğru ve güzeldir. Aynı şekilde "sağırdırlar" kelimesinin "onları bıraktı, terketti," kelimesiyle nasbedilmesi de caizdir. Şöyle denilmiş gibidir: Onları sağır, dilsiz ve kör olarak terketti. Bu görüşe göre ise, (...) üzerinde vakıf güzel değildir.

 

(...): Sağırlık, arap dilinde aslında tıkanıklık demektir. Eğer tıkalı ise, bir kanal ve boru hakkında (...) denilir. Şişenin ağzını kapatıp tıkadığımız takdirde "Şişenin ağzını kapattım," denilir. (...): Sağır, buna göre işitmesini sağlayan deliklerin tıkalı olduğu kimse demek olur.

 

Dilsiz (el-ebkem) ise konuşamayan ve konuşulanı da anlayamayan kimsedir. Eğer konuşulanı anlıyor ise buna ahras denilir. İkisi arasında bir fark olmadığı da söylenilmiştir. Kişinin sağır olduğu anlatılmak istenildiğinde (...) denilir. Yani açıkça dilsiz olduğu belli olan kimse demek olur. Şair der ki:

 

"Keşke benim dilim onlardan dolayı iki parça olsaydı Ve bekim (konuşamayan) olsaydım ve diğer yarısı da yıldızların akıp gittiği yerde (bulunsaydı)."

 

Körlük (el-ama): Görmenin gitmesi, yokolması demektir. "Kör oldu," " körler şeklinde çoğulu gelir. Başkası tarafından kör edildiği anlatılmak istendiğinde mesela: "Allah onu kör etti," denilir. (...) tabiri ile kişi kör olmadığı halde körmüş gibi davrandı, anlamına gelir. İşin içinden çıkılamadığı zaman (...) tabiri kullanılır. Yüce Allah'ın şu buyruğu da bu türdendir: "O günde haberler onlar için karmakarışık bir hal alır. "(el-Kasas, 66)

 

Sözü geçen bu açıklamalarımızdan maksat, onların bütün duyularının idrak etmediğini anlatmak değildir. Maksat, herhangi bir açıdan onların idrak etmediklerini ifadedir. Mesela: Filan kişi kötü sözlere karşı sağırdır derken, böyle bir özel durumu anlatmış oluruz. Şair şu mısrayı çok güzel söylemiştir: "Hoşuna gitmeyen şeylere karşı sağırdır. Halbuki o işiten kimsedir."

 

Bir başka şair de şöyle demektedir: "Ve ben bir gözü kör çirkin sözlere karşı sağır oldum İsteseydim eğer onları işitirdim."

 

Darimi der ki: "Hanım komşum dışarı çıktı mı gözüm kör olur Ta ki duvarlar onu saklayıncaya kadar."

 

Şairin birisi de çokça hükümdarların yanına girip çıkan birisine yaptığı tavsiyelerinde şunları da söylemektedir: "Gir, fakat girdiğin vakit, kör gir Çıktığın zaman da dilsiz çık."

 

Katade der ki: Onlar hakkı işitmeyen "sağırlar" hakkı dile getirip söylemeyen "dilsizler" ve hakkı göremeyen "körler" dir.

 

Derim ki: Peygamber (s.a.v.)'ın Cibril hadisinde ahir zamandaki yöneticileri şu şekilde nitelendirirken bu anlamı dile getirmek istemiştir: "Ve sen çıplak ayaklı, elbisesiz, sağır ve dilsiz kimselerin yeryüzünün hükümdarları olduğunu gördüğün vakit, işte bu da Kıyametin alametlerindendir." Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

"Artık onlar dönmezler." Şanı Yüce Allah'ın onlar hakkındaki bilgisi dolayısıyla onlar hakka geri dönmezler. Arapçada: Bizzat kendisi dönen için (...) denilir. Başkası tarafından döndürülen için "Onu döndürdü," denilir. Huzeyl kabilesi ise: "Başkası onu döndürdü" derler.

 

Yüce Allah'ın: "Sözü biribirlerine döndürürler" (Sebe', 31) Yani biribirlerini kınarlar demektir, -Yüce Allah'ın sözü geçen sürede (buyrukta) beyan ettiği budur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 19

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR