ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

138

 

صِبْغَةَ اللّهِ وَمَنْ أَحْسَنُ مِنَ اللّهِ صِبْغَةً وَنَحْنُ لَهُ عَابِدونَ

 

138. Allah'ın boyası ... boyası Allah'tan daha güzel kim olabilir!

Biz O'na ibadet edenleriz.

 

Bu buyruğa dair açıklamalarımızı iki başlık halinde sunacağız:

 

1- Allah'ın Boyası: Allah'ın Dini:

2- Müslüman Olanın Gusletme Gereği:

 

1- Allah'ın Boyası: Allah'ın Dini:

 

"Allah'ın boyası", el-Ahfeş ve başkaları Allah'ın dini demektir, demişlerdir. Bu buyruk (daha önce, 135. ayette geçen): "İbrahim'in dinine" buyruğundan bedeldir. (Yani Allah'ın dinine uyarız).

 

el-Kisai der ki: Bu, "tabi olunuz" emri takdir edilerek nasbedilmiştir. Ya da bağlı kalınız, ondan ayrılmayınız anlamını ifade edecek şekilde iğra' olmak üzere nasbedilmiştir.

Bu buyruk, merfu olarak okunsa da caizdir. O, Allah'ın boyasıdır, demek olur. Şeyban, Katade'nin şöyle dediğini rivayet etmektedir: Yahudiler kendi çocuklarını yahudi olarak boyarlar, hıristiyanlar da çocuklarını hıristiyan olarak boyarlar. Allah'ın boyası ise İslam'dır.

ez-Zeccac der ki: Bunun bu anlamda olduğunu, "boya" kelimesinin (daha önceden geçen) "millet (din)" kelimesinden bedel olduğunu göstermektedir. Mücahid de der ki: (Allah'ın boyası demek), Allah'ın insanları üzerinde yaratmış olduğu fıtratıdır. Ebu İshak ez-Zeccac der ki: Mücahid'in bu açıklaması nihayet Allah'ın boyasının İslam olduğu anlamına gelir. Çünkü fıtrat yaratmanın başlangıcıdır. İnsanların üzerinde ilk olarak yaratıldıkları fıtrı din ise İslam'dır.

 

Mücahid'den, el-Hasen, Ebu'l-Aliye ve Katade'den: Boya dindir, dedikleri rivayet edilmiştir. Bunun aslı ise şudur: Hıristiyanlar çocuklarını suya boyuyorlardı (batırıyorlardı.) İşte onların vaftiz dedikleri şey budur. Bu işi yaparak; işte bu çocuklarımız için bir temizlemedir, derlerdi. İbn Abbas der ki:

 

Hıristiyanların bir çocukları olduğu zaman onun üzerinden yedi gün geçti mi onu vaftiz suyu adı verilen bir suya daldırıyorlar ve sünnet olmak yerine bu su ile temizlemek kastıyla böyle yapıyorlardı. Çünkü sünnet de bir temizliktir. Onlar bu işi yaptıkları kimse için: İşte şimdi gerçek bir hıristiyan oldu, diyorlardı. Yüce Allah ise: "Allah'ın boyası" diye buyurarak onların bu kanaatlerini reddetmektedir. Yani Allah'ın boyası en güzel boyadır ki o da İslam'dır.

 

Burada Yüce Allah'ın "dine" boya adını vermesi istiare ve mecaz yoluyladır. Çünkü boyanın etkisi kumaşta nasıl ortaya çıkıyor ise dinin öngördüğü ameller ve belirginlikler de o dine bağlı olan kimseler üzerinde öylece görülür.

 

Hemdan hükümdarlarının şairlerinden birisi de şöyle demektedir: "Her kesim insanın kendilerine göre bir boyası vardır. Hemdanlıların boyası ise en iyi boyadır. Biz çocuklarımızı buna göre boyadık Boyalar arasında bizim boyamız ne güzeldir!"

 

Şöyle de açıklanmıştır: Boyanmak İslam'a girmek isteyen kimse için hıristiyanların vaftizi yerine gusletmek demektir. Bu açıklamayı da el-Maverdi yapmıştır.

 

Bu açıklamaya göre müslüman olan kafirin gusletmesi bir ibadet ve vacip olur. Bu ise bir sonraki başlıkta ele alınacaktır.

 

2- Müslüman Olanın Gusletme Gereği:

 

Çünkü bu açıklamaya göre "Allah'ın boyası" Allah'ın emrettiği gusul demek olur. Yani İslam'a girdiğiniz takdirde Allah'ın sizin için farz kıldığı şekilde guslediniz. Nitekim Kays b. Asım ile Sumame b. Usal, İslam'a girdiklerinde Hz. Peygamber'in sünneti ile sabit olduğuna göre verilen emir bunu ifade etmektedir. Ebu Hatim el-Busti Sahih Müsnedinde Ebu Hureyre (r.a)'dan şunu rivayet etmektedir: Hanife oğullarından olan Sumame (b. Usal) esir alındı. Peygamber (s.a.v.) bir gün onun yanından geçti, o da İslam'a girdi. Hz. Peygamber onu Ebu Talha'nın etrafı duvar ile çevrili olan bahçesine gönderdi ve ona gusletmesini emretti. O da gusledip iki rek'at namaz kıldı. Resülullah (s.a.v.) bunun üzerine şöyle buyurdu: "Sizin bu adamınızın İslam'a bağlılığı güzel bir şekilde olmuştur" diye buyurdu.

 

Yine Kays b. Asım'dan da rivayet edildiğine göre Kays İslam'a girince Peygamber (s.a.v.) ona sidr karıştırılmış su ile yıkanmasını emretmiştir. Bunu enNesai zikretmiş ve Ebu Muhammed Abdülhak da bunun sahih olduğunu belirtmiştir.

 

Yüce Allah'a yaklaştırıcı bir ibadete de "sıbğa" adının ,'erileceği de söylenmiştir. Bunu İbnu'l Faris, el-Mücmelinde kaydeder. el-Cevheri de der ki:

"Allah'ın boyası" Allah'ın dini demektir. Boyanın sünnet olmak demek olduğu da söylenmiştir. Hz. İbrahim sünnet olmuş ve hıristiyanlar çocuklarını suya bandırdıkları için bu boya sünnet olmak hakkında kullanılır olmuştur. Bu açıklama el-Ferra'ya aittir.

"Biz O'na ibadet edenleriz" buyruğu mübteda ve haberdir.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 139

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR