ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

BAKARA

126

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ اجْعَلْ هَـَذَا بَلَداً آمِناً وَارْزُقْ

أَهْلَهُ مِنَ الثَّمَرَاتِ مَنْ آمَنَ مِنْهُم بِاللّهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ قَالَ وَمَن كَفَرَ

فَأُمَتِّعُهُ قَلِيلاً ثُمَّ أَضْطَرُّهُ إِلَى عَذَابِ النَّارِ وَبِئْسَ الْمَصِيرُ

 

126. Hani İbrahim: "Rabbim, bunu emin bir belde kıl ve ahalisinden Allah'a ve ahiret gününe iman edenleri mahsullerle rızıklandır" demişti. Buyurdu ki: "Kafir olanı dahi kısa bir süre faydalandıracak ve sonra onu cehennem azabına mahkum edeceğim. Varacağı yer ne kötüdür!"

 

Buyruğuna dair açıklamalarımızı üç başlık halinde sunacağız:

 

1- Emin Belde:

2- Mekke Hz. ibrahim'in Duası üzerine mi Yasak Bölge (Harem) Oldu.?

3- Kafir Olanı Dahi Allah Faydalandırır:

 

1- Emin Belde:

 

"Bunu"; yani Mekke'yi "emin bir belde kıl" buyruğu, hem kendi soyundan gelecekler için hem de başkaları için oranın güvenilir ve rahat yaşanılır bir yer olması için dua ettiğini göstermektedir. Rivayet edildiğine göre; İbrahim (a.s) bu duayı yapınca Yüce Allah, Hz. Cebrail'e emir verdi. Şam bölgesinde bulunan Taif'i oradan söktü ve bir hafta süreyle onunla birlikte Beyt'in etrafında tavaf etti. İşte bundan dolayı ona Taif adı verildi. Sonra da bu beldeyi Tihame'ye yerleştirdi. O dönemde Mekke ve çevresi, susuz, bitkisiz, kurak bir yerdi. Yüce Allah onun çevresini böylelikle Taif ve benzeri yerler gibi mübarek kıldı, ileride -yüce Allah'ın izniyle- İbrahim Süresi'nde (37. ayetin tefsirinde) açıklanacağı üzere- orada çeşitli meyvelerin, mahsullerin yetişmesini takdir buyurdu.

 

2- Mekke Hz. ibrahim'in Duası üzerine mi Yasak Bölge (Harem) Oldu.?

 

Mekke'nin güvenilir bir harem bölgesi olması İbrahim (a.s)'in dua ve dileği ile mi olmuştur, yoksa ondan önce de mi böyle idi, hususunda ilim adamlarının iki ayrı görüşü vardır:

 

Birinci görüşe göre; Mekke her zaman için zorba yöneticilerden, yerin dibine geçmekten, zelzele sarsıntılarından ve buna benzer değişik beldelerin başına gelen sair musibetlerden himaye edilmiş bir harem bölgesi olarak kalmıştır. Azgın ve isyankar nefislere o bölgeye karşı bir ta'zim ve bir saygı duygusu yerleştirildi ki, bu sayede Mekke halkı diğer belde halklarından ayrıcalıklı bir şekilde güvenlikten faydalana gelmişlerdir. Şanı Yüce Allah, orada av ile ilgili tanık olunan hususu kendi tevhidi için büyük bir alamet kılmıştır. Şöyle ki: Orada av köpeği ile av hayvanı bir arada bulunduğu halde av köpeği av hayvanını ürkütmediği gibi, av hayvanı da ondan kaçmaz. Nihayet harem bölgesinin dışına çıktılar mı köpek av hayvanına saldırıya geçer ve bu sefer birbirlerinden kaçma ve kovalama durumu geri döner.

 

Hz. İbrahim Rabbinden orasını kıtlıktan, kuraklıktan, baskın ve yağmalardan yana güvenlikli bir belde kılmasını dilemiş, ora halkına çeşitli mahsullerle rızık ihsan etmesini istemiştir. Yoksa bazı kimselerin sandığı gibi öldürülmesi gereken kimseler hakkında da kanının dökülmesini engellemek anlamında bir dilekte bulunmamıştır. İbrahim (a.s)'ın duasında böyle bir şeyi kastetmesi, oldukça uzak bir ihtimal olduğundan dolayı Yüce Allah'tan kendi şeriatinde Harem'e sığınan kimsenin öldürülmesinin haram kılınmasını istemiştir, demek mümkün değildir. Bu oldukça uzak bir ihtimaldir.

 

İkinci bir görüşe göre; Mekke diğer beldeler gibi İbrahim (a.s)'ın duasından önce sair bölgeler gibi harem bölgesi değildi. Onun duası ile -Medine nasıl daha önce harem bölgesi değil iken Rasülullah 'ın harem bölgesi kılması ile güvenilir bir bölge haline geldiyse- Mekke de Hz. İbrahim'in duasından sonra güvenilir bir harem bölgeSi haline gelmiştir.

 

Birinci görüşün sahipleri İbn Abbas yoluyla gelen şu hadisi delil gösterirler: Rasülullah (s.a.v.) Mekke'nin fethedildiği gün buyurdu ki: "Şüphe yok ki bu beldeyi gökleri ve yeri yarattığı gün dahi Yüce Allah haram kılmıştır. Kıyamet gününe kadar Yüce Allah'ın haram kılması dolayısıyla bu bölge bir haremdir. Bu bölgede benden önce hiçbir kimseye savaşmak helal kılınmadı. Bana da ancak günün kısa bir süresi içerisinde (savaşmak) helal kılınmıştır. O (belde) Yüce Allah'ın haram kılması dolayısıyla kıyamet gününe kadar haramdır. Onun dikeni kesilmez, avı ürkütülmez, oranın yitiğinin alınması ancak (sahibini bulmak üzere) tanıtacak kimse için helal olur. Oranın yaş bitkisi de asla koparılmaz. Bunun üzerine Hz. Abbas: Ey Allah'ın Rasülü, dedi. Bundan izhir otunu istisna edin. Çünkü o otu demircileri (ve kuyumcuları) kullanırlar ve onu evlerinde (çatılarının üstünde kullanırlar). Bunun üzerine Hz. Peygamber de: "İzhir müstesna" diye buyurdu. Ebu Şureyh tarafından gelen hadis de buna yakındır. Her iki hadisi de Müslim ve başkaları rivayet etmiştir.

 

Yine Müslim'in Sahihinde Abdullah b. Zeyd b. Asım'dan, Rasülullah (s.a.v.)'ın şöyle buyurduğu rivayet edilmektedir: "İbrahim Mekke'yi haram kıldı ve ora halkı için dua etti. Ben de İbrahim nasıl Mekke'yi haram kıldıysa Medine'yi haram kıldım. Ve ben de Medine'nin sa'ının ve muddunun İbrahim'in Mekke halkı için yaptığı duanın iki katı fazlasıyla (bereketlenmesi için) dua ettim."

 

İbn Atiyye der ki: "Bu iki hadis arasında bir tearuz (çatışma) sözkonusu değildir. Çünkü birinci hadis, şanı Yüce Allah'ın Mekke'ye dair ezeli ilim ve kazasının, diğer taraftan da Hz. Adem'in hayatta olduğu sürede bölgenin ma'mur olduğu sıralarda iman ile (harem bölgesi olduğuna inanılarak) hürmetinin (saygınlığının) bulunduğunu haber vermektedir. İkinci hadis ise Hz. İbrahim'in orasının haram oluşunu yenilediğini ve kaybolup gittikten sonra bunun tekrar açığa çıkartıldığını haber vermektedir. Birinci hadiste Hz. Peygamber'in söyledikleri Mekke fethinin ikinci günü olmuştu ve Mekke'nin mü'minler için hürmetinin Yüce Allah'a isnad edilerek oldukça büyük bir iş olduğunu haber vermek sadedindedir. İkinci hadiste Medine'nin haram kılınmasını sözkonusu ederken, Hz. İbrahim'i zikretmesi ise kendisine örnek olması açısındandır. Diğer taraftan şüphesiz ki Medine'nin haram kılınması da yine Yüce Allah tarafından olmuştur ve O'nun yerini bulan kazası ve ezeli ilmi cümlesindendir."

 

Taberi der ki: Mekke önceden de haram idi. Şu kadar var ki İbrahim (a.s) Yüce Allah'tan bunu dileyinceye kadar insanların o bölgenin haram oluşuna riayetle Allah'a taabbüd etmeleri istenmemişti. Hz. İbrahim'in isteği üzerine Yüce Allah o bölgeyi haram kıldı.

 

3- Kafir Olanı Dahi Allah Faydalandırır:

 

"Ve ahalisinden Allah'a ve ahiret gününe iman edenleri mahsullerle rızıklandır demişti." Rızkın ne anlama geldiğine dair açıklamalar daha önceden (el-Bakara, 3'te 22. başlık) geçmiş bulunmaktadır.

 

Semerat (mahsuller) ise semere (mahsul meyve)nin çoğuludur. Buna dair açıklamalar da önceden (el-Bakara, 22'de 4. başlık) geçmiş bulunmaktadır.

 

"İman edenleri" buyruğu "ahalisi" buyruğundan kısmın bütünden bedeli şeklindedir. (Yani bu belde halkı arasından iman edenleri rızıklandır, demek olur),

 

İman ise tasdik etmek anlamındadır, buna dair açıklamalar da önceden (Bakara, 3'te 1. başlık) geçmiş bulunmaktadır.

 

"Kafir olanı dahi kısa bir süre faydalandıracağım ... " buyruğunda yer alan: "Kafir olanı. .. " anlamındaki buyrukta yer alan: " ... anı ... " nasb mahallindedir. Buyruk, inkar edenleri de rızıklandıracağım takdirindedir. Bununla birlikte bunun yeni bir cümle (ibtida) olarak ref mahallinde olması da mümkündür. O takdirde bu şart olur, "Faydalandıracak.. mahküm edeceğim" buyruğu da cevap olur.

 

"Kafir olanı dahi kısa bir süre ... " buyruğunun Allah tarafından mı yoksa İbrahim (a.s) tarafından mı söylendiği hususunda farklı görüşler ileri sürülmüştür. Ubey b. Ka'b ile İbn İshak ve başkaları: Bu Yüce Allah'ın söylediği sözdür derler ve "faydalandıracağım, mahkum edeceğim" (anlamını verecek şekilde) okumuşlardır. İbn Amir dışında yedi kurra da böyle okumuşlardır. Ancak İbn Amir: Faydalandır, şeklinde okumuştur. Ebu İshak ez-Zeccac ise Ubeyy'in: "Onu kısa bir süre faydalandıracağız sonra .. , mahküm edeceğiz" şeklinde okumuştur.

 

İbn Abbas, Mücahid ve Katade, bu İbrahim (as)'ın söylediği bir sözdür demiş ve bunu "Faydalandır.. .. " "ve sonra ... mahküm et" şeklinde okumuşlardır. Adeta İbrahim (a.s) mü'minlere duada, kafirlere de bedduada bulunmuş gibi olur. Buna göre "buyurdu" kelimesindeki zamir İbrahim (a.s)'a ait olur ve kullanılan ifade uzun olduğundan dolayı tekrar "Dedi (mealde; buyurdu) kelimesi tekrarlanmıştır. Ya da bunun tekrarlanma sebebi, artık söylenen sözlerin belli bir kesim için dua bir başka kesim için ise beddua oluşundan dolayıdır.

 

Cemaatin okuyuşuna göre ise "buyurdu" kelimesindeki zamir Yüce Allah'a aittir. en-Nehhas da bunu tercih etmiştir. Öbür kıraati ise şazz bir kıraat olarak değerlendirip şöyle demiştir: Hem ifadenin uyum ve akışı hem de tefsir, okuyuşun böyle olmaması gerektiğini göstermektedir. İfade arasındaki uyum açısından şanı Yüce Allah İbrahim (a.s)'dan haber vererek onun: "Rabbim onu emin bir belde kıl" diye dua ettiğini belirtmektedir. Daha sonra Yüce Allah Hz. İbrahim'in: "ve ahalisinden Allah'a ve ahiret gününe iman edenleri mahsullerle rızıklandır" dediğini zikretmekte ve bu iki ifade arasına ayrıca "dedi" getirmemektedir. Bundan sonra ise: "Buyurdu ki: Kafir olanı dahi ... " diye buyurmaktadır. O bakımdan bu Yüce Allah'ın Hz. İbrahim'e verdiği bir cevap olmaktadır. Çünkü burada "İbrahim dedi ki" denilmemektedir.

 

Tefsir'in öbür okuyuşun şaz oluşunu gerektirmesine gelince İbn Abbas'tan, Said b. Cübeyr'den ve Muhammed b. Kab'dan sahih olarak gelen rivayetler bunu göstermektedir. İşte İbn Abbas'ın kullandığı ifade: İbrahim (a.s) bütün insanlar arasında yalnızca iman edenlere dua etti. Yüce Allah da ona iman edenleri rızıklandırdığı gibi kafir olanları da rızıklandıracağını onları az bir süre yararlandırdıktan sonra cehennem azabına mahkum edeceğini bildirmiştir.

 

Ebu Ca'fer (İbn Cerir et-Taberi) der ki: Ayrıca Yüce Allah başka yerlerde de şöyle buyurmaktadır: ''Her birine onlara da bunlara da Rabbinin bağışından ard arda veririz. Rabbinin bağışı alıkonmuş değildir." (el-İsra, 20) Yine Yüce Allah: ''Diğer ümmetleri dahi faydalandıracağız" (Hud, 48) diye buyurmaktadır.

 

Ebu İshak der ki: İbrahim (a.s) soyundan gelecekler arasında kafirlerin de olacağını bildiğinden dolayı bu duasında özellikle mü'minleri sözkonusu etmiştir. Çünkü Yüce Allah ona: ''Zalimlere ahdim erişmez" diye buyurmuştu.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Bakara 127

 

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR