HUMEYDİ

 

57- Rafi' İbn Hadic El-Ensari (r.a.) Hadisleri

 

409- ... Amr b. Dinar şöyle dedi: Abdullah b. Amr (r.a.)'ı şöyle anlatırken işittim: Bizler belli bir ürün karşılığında tarlamızı kiraya verir ve bunda bir sakınca görmezdik. Bu durum Rafi' b. Hadic (r.a.)'in Peygamber (s.a.v.)'in bunu yasakladığını ileri sürmesine kadar devam etti.

 

Tahric: Buhari, 2343, 2344; Müslim, Büyu: 1547

 

 

 

410- ... Yahya b. Said şöyle dedi: Hanzale b. Kays ez-Züraki bana Rafi' b. Hadic (r.a.) şöyle anlatırken işittiğini haber verdi: Biz Ensar'ın tarlası en çok olanları idik, belli bir ürün karşılığı tarlamızı kiraya verdiğimiz kimseye şöyle derdik: Şu bölüm senin, şu bölüm bizim. Tarlayı bizim için ekeceksin. Bazen bir bölüm ürün verir, bir bölüm vermezdi. Bunu gören Peygamber (s.a.v.) tarlamızı bu şekilde kiraya vermeyi bizlere yasakladı. Ancak gümüş (para) karşılığı kiraya vermeyi yasaklamadı.

 

Tahric: Buhari, 2332; Müslim, Büyü: 1547

 

 

 

411- ... Süfyan şöyle dedi: Bize Yahya b. Said, Muhammed b. Habban'dan o da amcası Vasi b. Habban'dan naklen şöyle anlattı: Bir köle bir adamın bahçesinden hurma fidanı çaldı. Getirip onu kendi ailesinin bahçesine dikti. Köle Mervan b. Hakem'e getirildi. Mervan onun elini kesmek istedi. Bunun üzerine Rafi' b. Hadic (r.a.) Peygamber (s.a.v.)'in: "Meyve ve hurma çekirdeği/çiçeği çalmada el kesmek yoktur" buyurduğuna tanıklık etti. Mervan da köleyi salıverdi.

 

Tahric: Tirmizi, 4, 52; Ebu Davud, 2, 541; İbn Hibban, Sahih: 4467

 

 

 

412- ... Süfyan şöyle dedi: Bize Abdülkerim anlattı ve şöyle dedi: Hurma fidanını çalanın adı "Pil" dir.

 

Tahric: İbn Hibban, Sahih: 4467

 

 

 

413- ... Mahmud b. Lebid'in Rafi' b. Hadic (r.a.)'dan rivayet ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Sabah namazı için ortalığın aydınlanmasını (vaktin sonlarına doğru kılmayı) tercih edin iz, zira onun sevabı daha fazladır.

 

Tahric: İblı Hibban, Sahih. 1489

 

 

 

414- ... Abaye b. Rifaa'nın Rafi' b. Hadic (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Rafi b. Hadic şöyle anlatır: Bizler dedik ki: Ey Allah (cc.)'ın elçisi! Yarın düşmnanla karşılaşacağız oysa yanımızda bir bıçak (bile) yok, kamışla hayvan boğazlayabilir miyiz?" Bu sorumuza Peygamber (s.a.v.) şöyle cevap verdiler: "Bol kan akıtan (bir araçla kestiğiniz) ve keserken Allah (cc.)'ın adını andığınız takdirde o hayvanı (etini) yiyiniz. Ancak dişten ve tırnaktan (sayılanlar) bunun dışındadır. Diş, insandan bir kemik, tırnak ise Habeşlilerin bıçağıdır.

 

Tahric: Buhari, Şirket: 2488; Müslim, adahi: 1968

 

 

 

415- ... Abaye b. Rifa'nın Raii' b. Hadic (r.a.)'den rivayet ettiğine göre Raii' b. Hadic (r.a.) şöyle anlatır: Bize (ganimetten) bir deve ve bir koyun düştü, deveyi on koyuna denk sayardık, sürüden bir deve kaçtı, onu ok atarak durdurduk, sonra Peygamber (s.a.v.)'e durumu bildirdik. Bunun üzerine şöyle buyurdular: "Bu (ehli) develerin de vahşi develer gibi kaçakları vardır. Onlardan birisi kaçtığı zaman ona da aynı muameleyi (kesim işlemini) yapınız ve onu da yiyiniz.

 

Süfyan şöyle dedi: İsmail b. Müslim bu rivayete: Kaçak deveye akla saldırdık ve onu yere yıktık, ifadesini ekledi.

 

Tahric: Buhari, Şirket: 2488; Müslim, adahi: 1968

 

 

 

416- ... Ömer b. Said b. Mesruk'un babasından, onun Ubade'den ve onun da Raii' b. Hadic'den rivayet ettiğine göre Ebu Rafi' (r.a.) şöyle dedi: Peygamber (s.a.v.) Huneyn gününde Ebu Süfyan b. Harb, Safvan b. Ümeyye, Uyeyne b. Hısn ve Akra' b. Habis'e yüzer deve verdi. Abbas b. Mirdas'a ise daha az verdi.

 

Tahric: Müslim, Zekat: 1060

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki başlığa tıklayın:

 

58- Abdullah İbn Zeyd El-Ensari (r.a.) Hadisleri