HUMEYDİ

 

19- Ümmü Seleme (r.anha) Hadisleri (Mu'minlerin Annesi)

 

291- ... Ümmü Seleme'nin kölesi Nebhan'ın Ümmü Seleme'den nakle ttiği ne göre Peygamber (s.a.v.) (hanımlara seslenerek) şöyle buyurdular: "Sizden birinizin mükMebe yaptığınız (hürriyetine kavuşturmak üzere belli bir meblağ karşılığı anlaştığınız) bir kölesi var da kölenin istenen bedeli ödeme gücü bulunuyorsa, (artık) onun yanında örtünsün,"

 

Tahric: Ebu Davud, 2, 414; İbn Mace, 2, 842

 

 

Süfyan şöyle dedi: Benim Zühri'den ezberlediğim burada sona eriyor.

 

Burdan ötesini bana Ma'mer Zühri'den, o da Nebhan'dan aktardı. Nebhan şöyle dedi: Ben Ümmü Seleme'nin Katır'ını otlatıyordum, bana dedi ki:

- Nebhan! Senin hürriyetin karşılığında ödeyeceğin miktardan ne kadar kaldı? Ben de: Bin dirhem, dedim. Bunun üzerine:

- Peki, üzerinde o kadar var mı? diye sordu. Ben de:

- Evet, cevabını verdim. Bunu işitince:

- Öyleyse onu falana ver, dedi. Dediği kimse Ümmü Seleme'nin ya kardeşi ya da kardeşinin oğluydu.

 

Bu sözü söyledikten sonra üzerine örtü aldı ve selam üzerine olsun Nebhan! Bu beni (bu halimle) son görüşün. Zira Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Sizden (siz kadınlardan) birinizin mükatebe yaptığınız (hürriyetine kavuşturmak üzere belli bir meblağ karşılığı anlaştığınız) bir kölesi var da kölenin istenen bedeli ödeme gücü bulunuyorsa, (artık) onun yanında örtünsün."

 

Bunu işitince ben:

- Ne üzerimde o miktar var ne de ödeyecek durumdayım, dedim.

 

 

 

 

292- - ... Ebıl Seleme b. Abdurrahman, Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini anlatıyor: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Evimle minberimin arası, cennet bahçelerinden bir bahçedir. Minberimin ayakları da cennetteki değişmez noktalardandır. ''

 

Tahric: Nesai, Mescidi Nebi: 2, 35; Ahmed, Müsned: 44, 78

 

 

 

293- ... Ubeyd b. Umayr'ın Ümmü Seleme'den rivayet ettiğine göre o şöyle anlatır: Ebu Seleme vefat edince, gurbettedir, kimsesizdir, elbette onun için anlatılmaya değer bir şekilde ağlamalıyım (ağıt yakmalıyım) diye düşündüm. Tam ağlamaya hazırlandım, Said denilen yerden bana (ağlamamda) yardım etmek isteyen bir hanım geldi. Peygamber (s.a.v.) onu görünce karşıladı ve ona: "Allah (cc.)'ın kendisinden şeytanı çıkardığı bir eve onu sokmak mı istiyorsun? Allah (cc.)'ın kendisinden şeytanı çıkardığı bir eve onu sokmak mı istiyorsun?" buyurdular. Ümmü Seleme der ki: Peygamber (s.a.v.)'in bu davranışı karşısında ağlamaktan vazgeçtim ve ağlamadım.

 

Tahric: Müslim, 3, 39; Beyhaki, Ma'rifetü's-Sünen, 6, 306

 

 

 

294- ... Hind binti Haris'in Ümmü Selemeden rivayet ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) bir gece şöyle buyurdular: "Sübhanellah! Nice fitneler meydana geldi ve nice hazineler açıldı. Evlerin hanımlarını uyarınız. Dünyada nice giyinik kadın vardır ki, kıyamet gününde çıplaktır."

 

Tahric: Buhari, ilim; Müstedrek, Fiten ve Melahim: 4, 554

 

 

 

295- ... Said bo Müseyyeb Ümmü Seleme(r.a.)'den şöyle nakleder: Peygamber (soa.v.) şöyle buyurdular: "Zilhicce'nin ilk onu girdiği ve biriniz kurban kesmek istediği zaman (Kurbanı kesinceye kadar) saç ve derisine dokunmasın (Traş olmasın ve derisinden bir şey koparmasın)."

 

Tahric: Müslim, adahi; 1977; Nesai: 3,217; Darimi, 2, 1040

 

 

 

296- ... Ümmü Seleme'nin kölesi Abdullah b. Rafi (r.a.)'in anlattığına göre Ümmü Seleme şöyle dedi: Peygamber (s.a.v.)'e sordum, dedim ki: Ben saçını sıkça ören bir hanımım, boy abdesti alırken saçımı çözecek miyim? Nebi (s.a.v.) buyurdular ki: "Hayır, senin için başına üç kez su dökmen yeterlidir, sonra bedenine su dökerek temizlenirsin." Ya da: ''Böyle yaptığın takdirde temizlenmiş olursun" buyurdular.

 

Tahric: Buhari, Sehiv: 1233; Müslim, S.Müsafirin: 834

 

 

 

297- ... Medine halkının çokça ibadet edenlerinden olan ve kaderi benimseyen Abdullah b. Ebu Lebid, Seleme b. Abdurrahman'ın şöyle anlattığını işitmiş: Muaviye b. Ebu Süfyan Medine'ye geldi, o sırada Ebu Seleme minberdeydi, dedi ki:

- Kesir b. Salt! Mü'minlerin anneleri Aişe (r.anha)'ya git ve ona Peygamber (s.a.v.)'in ikindiden sonra kıldığı iki rekat namazı sor. Ebu Seleme der ki: Kesir b. Salt'la birlikte Hz. Aişe (r.a.)'e ben de gittim, Abdullah b. Abbas (r.a.) bizimle birlikte Abdullah b. Haris'i gönderdi ve: Git, mü'minlerin anneleri bu konuda ne söyleyecek sen de dinle, dedi. Ebu Seleme şöyle devam eder: Abdullah b. Haris de (bizimle birlikte) Aişe (r.anha)'ye geldi ve Kesir b. Salt Hz. Aişe (r.a.)'ye konuyu sordu. Hz. Aişe (r.a.):

- Bu konuda bilgim yok, ancak Ümmü Selemeye git ve ona sor, dedi.

Kesir b. Salt'la birlikte Ümmü Seleme'ye ben de gittim, konuyu ona sordu ve Ümmü Seleme şöyle dedi:

- Bir gün ikindiden sonra Peygamber (s.a.v.) benim yanıma girdi ve yanımda iki rekat namaz kıldı, daha önce onu kıldığını görmemiştim. Dedim ki:

-Ey Allah'ın elçisi! Daha önce kıldığınızı görmediğim bir namaz kıldınız. Buyurdular ki:

- "Ben öğleden sonra iki rektd namaz kılıyordum, Temim oğullarının elçi heyeti huzuruma çıktı, ya da bir sadaka beni o rektıtIarı kılmaktan alıkoydu, işte bunlar o iki rektıttır."

 

Tahric: Beyhaki, Marife 4, 149; İbn Hibban, Sahih: 1574

 

 

 

298- ... Ümmü Seleme'nin kızı Zeynep, annesi Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini aktarır: Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurdular: "Ben bir insanım, sizler beni hakem tayin ediyor ve davalarınızı bana getiriyorsunuz. Olabilir ki, kiminiz kanıtınızı kiminizden daha iyi anlatır. Bilmeden kardeşinizin hakkından bir şey geçirirerek birinizin lehine karar veririm, böyle bir durumda (sakın) onu almasın. Haksız yere verdiğim kararla lehine karar verdiğim kimse için ateşten bir parça kesmiş (gibi) olurum."

 

Tahric: Buhari, Mezalim: 2458; Müslim, Akdiye: 1713

 

 

 

299- ... Ümmü Seleme'nin kızı Zeynep, annesi Ümmü Seleme'nin şöyle dediğini aktarır: Peygamber (s.a.v.) yanıma girdi, yanımda kadın yapılı (eşcinsel) biri vardı ve onun Abdullah b. Ebu Ümeyye'ye şöyle dediğini işitti: Abdullah! Ne dersin? Yarın Allah (Cc.) size Taif'in fethini nasip etse, Gaylan kızlarından almalısınız. Onlar dörtle gelir, sekizle dönerler. Hişam der ki: Peygamber (s.a.v.) bunu işitince şöyle buyurdular: "Bu kadın yapılı kimseleri yanınıza sokmayın."

 

Tahric: Buhari, Megazi: 4324; Müslim, Selam: 2180

 

 

 

300- ... Ümmü Seleme'nin kızı Zeynep, annesi Ümmü Seleme'den şöyle aktarır: Ümmü Süleym Peygamber (s.a.v.)'e şöyle bir soru yöneltti: Ey Allah (cc.)'ın elçisi! Allah (Cc.) gerçeği ifade etmekten utanmaz. Kadın ihtilam olduğu (düş azması yaşadığı) zaman kadının gusletmesi gerekir mi? Peygamber (s.a.v.) de buna karşılık: "Sizden biriniz suyu gördüğü (düş azması yaşadığı) zaman gusletsin" cevabını verdiler. Ümmü Seleme bunu işitince: Kadın düş azması yaşar mı? diye sordu. Nebi (s.a.v.) de: "Allah iyiliğini versin, çocuğun (annesine) benzemesi nasıloluyor öyleyse?" şeklinde soruyla cevap verdiler.

 

Tahric: Buhari, Gusul: 282; Müslim, Hayız: 313

 

 

 

301- ... Ümmü Seleme'nin bir kölesi Ümmü Seleme'den şöyle aktarır:

Peygamber (s.a.v.) sabah namazından sonra şöyle dua ederlerdi: ''Allahım! Senden faydalı bir ilim, temiz bir rızık ve kabulolunan bir amel isterim."

 

Tahric: Nesai, S.Kübra: 4, 444; İbn Mace, 1,298

 

 

 

302- ... Amr b. Dinar der ki: Bana Ümmü Seleme'nin çocuklarından biri olan Seleme şöyle haber verdi. Zübeyr b. Avvam bir adamı dava etti, Peygamber (s.a.v.) de Zübeyr (r.a.)'in lehine karar verdi. Bunun üzerine adam: Onun lehine karar verdi, çünkü o halasının oğludur, dedi. O öyle deyince Yüce Allah: "hayIr; Rabb'ine and olsun ki, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin edip, sonra senin verdiğin hükmü içlerinde bir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe inanmış olmazlar" (Nisa 65) ayetini indirdi.

 

Tahric: Buhari, Müsakat: 2359; Müslim, Fedail: 2357

 

 

 

303- ... Amr b. Dinar der ki: Bana Ümmü Seleme'nin çocuklarından bir adam olan Seleme'nin haber verdiğine göre. Ümmü Seleme: Ey Allah'ın elçisi! Allah Teala'nın hicrette kadınları hiçbir münasebetle gündeme getirdiğini işitmiyorum, dedi. Bunun üzerine Yüce Allah: Rableri dualarını kabul etti: ''Birbirinizden meydana gelen sizlerden, erkek olsun, kadın olsun, iş yapanın işini boşa çıkarmam" (Al-i İmran 195) ayetini indirdi.

 

Tahric: Mavsili, Müsned: 6958

 

 

 

304- ... Süleyman b. Yesar'ın Ümmü Seleme'den rivayet ettiğine göre Ümmü Seleme şöyle anlatır: Fatıma binti Ebu Hubeyş kan görüyordu, bunu Peygamber (s.a.v.)'e sordu. O da: "Senin gördüğün özel gün kanı değil, ancak damardan gelen bir kandır" buyurdular ve ona (daha önceki) hayızları süresi ölçüsünde namazı bırakmasını, sonra gusletmesini emretti. Ve eğer (daha sonra) üzerinde bir kan görürse bir elbiseyle (bezle) temizleyip namaz kılmasını söyledi.

 

Tahric: Muvatta, 1, 149; Mavsili, Müsned: 6894

 

 

 

305- ... Şa'bi'nin Ümmü Seleme'den rivayet ettiğine göre Peygamber (s.a.v.) evlerinden çıkarlarken şöyle dua ederlerdi: "Allahım! Zillete düşmekten veya sapıtmaktan, haksızlık etmekten veya haksızlığa uğramaktan, cahillik etmekten veya cahilce davranılmaktan sana sığınırım."

 

Tahric: Tirmizi, Deavat: 3423; Nesa!, İstiazetü mine'd-Dalal: 8, 268.

 

 

 

306- ... Ebu Seleme'nin kızı Zeynep, annesi Ümmü Seleme'den şöyle nakleder: Bir kadın Peygamber (s.a.v.)'e gelerek: Ey Allah'ın elçisi! Kızımın kocası vefat etti ve kendisi gözünden rahatsız, gözüne sürme çekelim mi? diye sordu. Bunun üzerine Peygamber (s.a.v.) de: "Sizden biriniz daha önceleri (kocası vefat ettiğinde) sene başında gübre atıyordu (bir yıl bekliyordu), şimdi ise o bekleme süresi dört ay on gündür (süre kısaldı bekleyiniz, sürme çekmeyiniz)" buyurdular. Yahya der ki: Humeyd b. Nafi'a: "Sizden biriniz daha önceleri sene başında gübre atıyordu" sözünün anlamını sordum, o şöyle dedi: Cahiliye döneminde kocası ölen kadın en kötü ve en eski giysilerini giyer, sonra odalarının en kötüsüne girer, sene başı geldiğinde bir hayvan gübresi alır ve başka bir kadının sırtına atar ve: "Ben süremi (iddetimi) tamamladım" derdi.

 

Tahric: Buhari, Talak: 5336; Müslim, Talak: 86,1488

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki başlığa tıklayın:

 

20- Ümmü Habibe (r.anha) Hadisleri (Mu’minlerin Annesi)