HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3641- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Miracı ve Diğer Nebiler ile Karşılaşıp, Onlara Namaz Kıldırmasına Dair

 

8829- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Ebu Hamza, İbrahim’den tahdis etti. O Alkame’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Burak önüme getirildi, ben de Cebrail (a.s)'in arkasına bindim. Burak bizi alıp götürdü. Yukarı yükseldiği vakit arka ayakları yukarı kalkar, alçalacağı vakit ön ayakları yukarı kalkardı." (Devamla) buyurdu ki: "Bizi dar ve kokuşmuş bir yerden geçirdi. Nihayet geniş ve hoş bir yere geldik. Ben: Ey Cebrail biz önce oldukça dar ve kötü kokan bir yerden geçtik. Sonra da geniş ve hoş bir yere geldik dedim. Şöyle dedi: O gördüğün cehennem ateşinin yeri idi. Burası ise cennetin yeridir." (Devamla) buyurdu ki: "Ayakta durmuş namaz kılan bir adamın yanından geçtim. O adam: Bu seninle beraber olan kim ey Cebrail? dedi. O: Bu senin kardeşin Muhammed'dir dedi. Bana hoş geldin dedi ve bana bereket ihsanı için dua etti. Ayrıca:

Ümmetin için kolaylık dile dedi. Ben: Bu kimdi ey Cebrail? dedim. O:

Bu senin kardeşin Meryem oğlu İsa -salat ve selam ona-'dır dedi.

(Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Yola devam ettik. Ben yüksek sesle bir kişinin sitem ettiğini duydum. Bir adamın yanından geçtik, bu kim ey Cebrail? dedi. Cebrail: Bu kardeşin Muhammed'dir dedi. O bana hoş sefa geldin dedi ve bana bereket ihsan edilmesi için dua edip, ümmetin için kolaylık dile dedi. Ben: Bu kimdir ey Cebrail? dedim. Bu senin kardeşin Musa'dır dedi. Yüksek sesle kime sitem ediyordu? dedim. O Rabbine dedi, ben: Rabbine mi? dedim. O, evet: Onun sert mizacından, onun bu hali bilinen bir şeydir dedi."

(Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Sonra yola yine devam ettik. Kandiller ve aydınlık gördük. Ben: Bu nedir ey Cebrail? dedim. O: Bu senin baban İbrahim'in -salat ve selam ona- ağacıdır. Ona yaklaşmak ister misin dedi. Ben:

Evet dedim ve ağaca yaklaştık. İbrahim de bana hoş geldin dedi ve bana bereket ihsan edilmesi için dua etti. Sonra yolumuza devam ettik. Nihayet Beytu'l-Makdis'e vardık. Bineği nebilerin bağladıkları halkaya ben de bağladım. Sonra mescidin içine girdim. Aziz ve celil olan Allah'ın isimlerini zikrettiği ve zikretmemiş olduğu bütün nebiler benim için toplandı. Ben de onlara namaz kıldırdım. Şu üç kişi müstesna, İbrahim, Musa ve İsa -salat ve selam onlara- "

 

Bu Ebu Hamza Meymun el-Aver'in münferiden rivayet ettiği bir hadistir. Ona dair imamlarımızın sözleri (değerlendirmeleri) ihtilaflıdır. O Buhari ve Müslim'in -Allah ikisinden de razı olsun- miraca dair zikretmedikleri birtakım fazlalıklar zikretmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 173; Tirmizi, 3272; Nesai, r, 223; İbn Mace, 4081'de İbn Mesud’dan İsra kıssasına dair bir hadis rivayet etmişlerdir ama onların rivayet ettikleri hadiste buradaki anlatım yoktur. Bu anlatım Enes ve başkalarının rivayet ettikleri hadiste zikredilmiştir. Hakim'in senedinde ise Ebu Hamza el-Aver bulunmaktadır ki Zehebi: İmam Ahmed ve başkaları onun zayıf olduğunu söylemişlerdir demektedir. Hakim de şöyle demişti: İmamlarımız onun hakkında ihtilaf etmişlerdir. Onun hadisi şahitleriyle hasendir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3642- Bu Ümmet Üç Farklı Sınıf Halinde Haşredilecektir