HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3626- Cehennemde Bir Vadi ve O Vadide de Hebheb Denilen Bir Kuyu Vardır

 

8802- * ... Bize Ezher b. Sinan el-Kuraşi bildirdi. Bize Muhammed b. Vasi tahdis edip dedi ki: Bilal b. Ebi Burde'nin yanına girdim. Ona: Ey Bilal senin baban bana senin dedenden tahdis etti. O Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "Şüphesiz cehennemde bir vadi, o vadide de kendisine hebheb denilen bir kuyu vardır. Her bir zorbayı oraya yerleştirmek yüce Allah'ın üzerinde bir haktır. Ey Bilal sakın onlardan olma."

 

Diğer Tahric: Tirmizi bu hadisi her iki yerde de tahriç etmiştir. Bk. Hakim, Müstedrek, II, 507 (3927 numaralı hadis) [yeri ve numarası verilen hadise müracaat edildiği takdirde az önce kaydedilen 8801 numaralı hadise gönderme yapıldığı anlaşılmaktadır. Buna göre 8801 numarada muhterem Alluş'un mevkuftur dediği, bizim de sehven bu değerlendirmenin yapıldığını söylediğimiz rivayet muhtemelen Cabilden gelen ve Mescid-i Dırar'dan yıkıldığı vakit duman çıktığı rivayeti hakkındadır. Daha doğrusu böyle olmalıdır. O halde ortada yalnızca bir numaralandırma hatası vardır. Bundan sonraki dipnot numaralandırmalarında da birtakım kaydırmalar devam etmektedir. Elimizden geldiğince doğru notları doğru hadislerle eşleştirmeyi sürdüreceğiz. -Çeviren-]

 

 

 

8803- ... Bana Amr b. el- Haris, Derrac’dan haber verdi. O Ebu'lHeysem’den, o Ebu Said (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet gününde kafire dünyada (salih) amel işlemediği gibi elli bin yıl süre ile durdurulur ve hiç şüphesiz kafir cehennemi (uzaktan) görür ve kırk yıllık bir mesafeden onun içine düşeceğini anlar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 75; Mecma', X, 336'da hadisin İmam Ahmed ve Ebu Ya'la tarafından rivayet edildiğini belirttikten sonra senedi bir parça zayıf olmakla birlikte hasendir demektedir. Derim ki: Daha önce defalarca Yahya b. Main ile İbn Hibban dışında cumhurun bu senedi zayıf olarak değerlendirdiğini kaydetmiş bulunmaktayız. Hadis ayrıca İbn Ya'la, 1385; İbn Hibban, Sahih, 7352'de yer almaktadır. [Hadisin tercümesi Hakim'in metnindeki bazı muğlaklıklardan ötürü gösterilen kaynaklardaki metin göz önünde bulundurularak yapılmıştır. -Çeviren-]

 

 

 

8804- *, .. Bana İbn Şihab'ın tahdis ettiğine göre Ebu Seleme ile Said b. elMüseyyeb şöyle dedi: Ebu Hureyre dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Muhammed'in nefsi elinde olana yemin ederim ki cehennem ateşinin kenarı ile dibi arasındaki uzaklık yağlarıyla, etleriyle, yavrularıyla birlikte hamile yedi deve ağırlığındaki bir kaya parçasını cehennemin kıyısı ile dibi arasında yuvarlanıp, dibine yetmiş yıl süre sonunda varmasına benzer."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2844'te bundan farklı lafızIada; Hakim bunu Müstedrek, IV, 606'da (8828 numara ile) yeniden zikredecektir.

 

 

 

8805- ... Bize Muhammed b. İbrahim et-Teymi, İsa b. Talha’dan bildirdi.

O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki kişi bir söz söyler ve o, o sözün ulaştığı yere kadar ulaşacağını hiç düşünmez. O söz sebebiyle yetmiş yıl süreyle cehennem ateşinde yuvadanır, durur."

 

Diğer Tahric: Buhari, 6112; Müslim, 2988; İmam Malik, Muvafta, II, 985; Tirmizi, 2315; İbn Mace, 3970 ve başkaları

 

 

 

8806- * ... Bize Said, Katade’den bildirdi. O Ebu Eyyub’dan, o Abdullah b. Amr’dan aziz ve celil olan Allah'ın: "Ey Malik Rabbin hakkımızda hüküm versin diye seslenecekler." (ez-Zuhruf, 77) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletmektedir: Kırk yılonlara hiçbir şekilde cevap vermez. Sonra onlara: "Sizler muhakkak böyle kalacaklarsınız" (Zuhruf, 77) diye cevap verecek. Onlar: "Rabbimiz bizi buradan çıkar. Eğer bundan sonra bir daha dönersek şüphesiz biz zalim kimseleriz." (Mu'minun, 107) diyecekler. Onları dünya kadar bu halde terk ettikten sonra kendilerine:

"Yıkılın içerisine bana da söz söylemeyin" (Mu'minun, 108) diye cevap verecek. (Abdullah) dedi ki: Allah'a yemin ederim ki artık bu sözden sonra bir kelime dahi konuşmayacaklar. Sadece inleyerek, hırıltılı bir şekilde nefes alıp verecekler.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3627- Kafirin Cehennemde Oturacağı Yer Üç Günlük Bir Mesafedir