HAKİM

el-Müstedrek

DEHŞETLİ OLAYLAR

 

3614- Kıyamet Gününde Küçük Büyük Günahları Sebebiyle Yakalanmış Birtakım Kimselere Allah'ın Son Lütuf ve ihsanı

 

8776- * ... Bize Halid b. el-Haris tahdis etti, bize Osman b. Gıyas e!"Rasibi'nin bildirdiğine göre Ebu Nadra kendilerine Ebu Said el-Hu (r.a.)’den, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu tahdis etmiştir: "İnsanlar cehennem köprüsünün yanında bir araya getirilecektir. O köprünün üzerin"dikenler ve kancalar olacaktır. İnsanlar köprüden geçecek. Kimileri şimşek gibi, kimileri eğitimli at gibi geçecek. Bazıları koşarak, bazıları yürüyerek bazıları sürünerek geçeceklerdir. Melekler ise her iki tarafında bulunup Allah'ım esenlik ver, Allah'ım esenlik ver diyecekler, kancalar ise onları yakalayıp çekecektir." (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Oranın (cehennemin) asıl ahalisi ne ölürler, ne hayat bulurlar ama birtakım insanlar da küçük büyük bazı günahlardan sorumlu tutulacaklarından yanacak ve kömür olacaklar. Büyük büyük kütleler halinde alınıp, cennetteki bir nehrin içine atılacaklar. Bir tohum tanesinin selin sürükledikleri şeyler içerisinde bitmesi gibi bitecekler." Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Sizler bitkiyi ilk yeşerdiği zaman gördünüz mÜ? (İşte onlar da ona benzeyeceklerdir.) Sonra onlara izin verilecek ve cennete girecekler." Ebu Said (devamla) dedi ki: "Onlardan birisine dünyanın bir misli verilecek. Buyurdu ki: Sıratın üzerinde üç tane ağaç olacak. Cehennemden en son çıkan kişi onun kenarında bulunacak ve: Rabbim beni şu ağaca yaklaştır da onun gölgesinde bulunayım, meyvesinden de yiyeyim diyecek. Allah: Peki benden başka bir şey istemeyeceğine dair yemin ve teminat veriyor musun buyuracak. O senden başka bir şey istemeyeceğime dair yemin ve teminat veriyorum diyecek. Bunun üzerine o ağacın yakınına götürülecek. Bir diğerinin ondan daha güzel olduğunu görünce Rabbim ben bunun meyvesinden yiyeyim, gölgesinde bulunayım diyecek. Bu sefer o ağacın altına götürülecek sonra diğerinin ondan daha güzel olduğunu görünce Rabbim bunun meyvesinden yiyeyim, gölgesinde bulunayım diyecek. Bu sefer yine alınıp ona götürülecek." (Devamla) buyurdu ki: "O kişi bu sefer (cennetteki) insanların seslerini duyacak, onların karartılarını görecek. Rabbim beni de cennete girdir diyecek." Ebu Said dedi ki: Daha sonra bunun arkasından Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı bunu sözkonusu ettiler. "Onlardan birisi ona dünya kadar ve onunla birlikte bir o kadar daha (verilecek) dedi. Diğeri ise ona dünya kadar ve onun on misli daha (verilecek)" dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8777- *Bize Muhammed b. İshak tahdis etti, bana Abdullah b. elMuğire b. Muaykib tahdis etti. O Süleyman b. Amr el-Utvari'den nakletti. Bana Leys -ki Ebu Said'in himayesinde tahdis etti-, o Ebu Said el-Hudri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim:

"Cehennemin iki yakası arasına sırat konulacak. Üzerinde es-sadan dikeni gibi dikenler bulunacak sonra insanların oradan geçmesi istenecek. Kimisi esenliğe kavuşturulmuş olarak kurtulacak, kimisi ondan yaralanmış olacak, kimisi çöktürülmüş, hapsedilmiş ve içine baş aşağı atılmış olacak. Yüce Allah da kullar arasındaki hükümleri verip, bitirince müminler de dünyada kendileri gibi namaz kılan, kendileri gibi zekat veren, kendileri gibi oruç tutan, kendileri gibi hacca giden, kendileri gibi gazaya çıkan birtakım adamları arayıp bulamayınca şöyle diyecekler: Rabbimiz senin kullarından bazı kullar vardı ki dünyada bizimle birlikte idi. Bizimle birlikte namaz kılıyor, bizim zekatımızın aynısını veriyor, bizim gibi oruç tutuyor, bizim haccettiğimiz hac ediyor, bizim gazaya çıktığımız gibi gazaya çıkıyorlardı, onları göremiyoruz." (Allah Rasulü) buyurdu ki: "Yüce Allah: Haydi, ateşe gidin, orada bulduğunuzu çıkartın buyuracak." (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: "Onları ateşin kendilerini amellerine göre yakalamış olduğunu görecekler. Ateş kimisinin ayaklarına kadar, kimisinin diz kapaklarına kadar, kimisinin beline kadar, kimisinin göğsüne kadar, kimisinin boynuna kadar ulaşmış olduğunu görecekler ama ateş yüzleri kaplamamış olacak." (Allah Rasulü) buyurdu ki: "O tanıdıklarını çıkartacaklar, hayat suyuna atılacaklar." Ey Allah'ın Nebisi hayat suyu nedir? diye soruldu. Şöyle buyurdu: "Cennetliklerin kendisiyle yıkanacakları ve selin taşıdıkları arasında bir ekinin bitip yeşerdiği gibi bitecekler sonra nebiler ihlaslı olarak Allah'tan başka ilah bulunmadığına şahitlik eden herkes hakkında şefaat edecekler ve onları oradan çıkartacaklar. Sonra Allah orada bulunanlara rahmetiyle merhamet ve lütuf ta bulunacak, içinde kalbinde imandan zerre ağırlığı kadar eser bulunan hiçbir kimseyi bırakmayarak mutlaka oradan (cehennemden) onu çıkartacak."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed. Müsned, III, II. İbn İshak yoluyla tamamen böylece rivayet etmiştir. Ayrıca İbn Mace, 4280. İbn İshak yoluyla kendi senediyle rivayet etmiş olmakla birlikte metnini oldukça kısaltmıştır. Senedi hasendir, önceki ne de bakınız.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3615- Mizanın Genişliğine Dair