HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3541- Seffah, Münzir ve Mansur'a Dair

 

8615- ... Bize Halef b. Temim, Ebu Abdurrahman el-Kufi tahdis etti. Bize İsmail b. İbrahim b. el-Muhacir babasından tahdis etti. O Mücahid'den -öyle dediğini nakletti: Abdullah b. Abbas bana dedi ki: Eğer ben senin ehl-i Deyt gibi birisi olduğunu işitmemiş olsaydım sana bu hadisi nakletmezdim.

İbrahim) dedi ki: Bu sefer Mücahid şöyle dedi: O söyleyeceğin sır olarak kalacak, ben onu hoşuna gitmeyecek kimseye zikretmeyeceğim. (Mücahid) dedi ki: İbn Abbas bunun üzerine şöyle dedi: Dört kişi bizden, biz ehl-i beytten çıkacak: Seffah bizdendir, Münzir bizdendir, Mansur bizdendir, Mehdi bizdendir. (İbrahim) dedi ki: Bu sefer Mücahid ona: Bana bu dört kişiyi açık"a dedi. İbn Abbas da şu cevabı verdi: Seffah muhtemelen kendisine yardım edip, destek verenleri öldürür, düşmanını da affeder. Münzir'e gelince (onun hakkında) dedi ki: O çok miktardaki malı verir, kendi kendisini büyük görmez, hakkı olan çok az miktarını alıkoyar. Mansur'a gelince, ona düşmanına Karşı iki aylık uzaklıktan düşmanının kalbine korku salınması suretiyle Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a verilen (ilahi) yardımın yarısı ona verilir. Mansur’dan düşmanı bir aylık mesafeden korkar. Zulümle dolup taştığı gibi yeryüzünü adaletle dolduracak olan ve hayvanların, yırtıcıların güven altına girip, yeryüzünün ciğerlerini kusacağı zamandaki Mehdi'ye gelince (Mücahid) dedi ki: Ben yer'"Üzünün ciğerleri nedir? dedim. O şöyle dedi: Altın ve gümüşten sütunlara benzer şeylerdir dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8616- * ... Bize Muaviye b. Amr tahdis etti. Bize Zaide, Abdullah b. Osman b. Huseyn'den tahdis etti. O Nafi b. Sercis'den, o Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Karanlık gecelerin parçaları gibi fitneler sizi kapladı. Böyle bir karanlıkta insanlar arasında en çok kurtulan kişi yüksek bir tepede koyunlarının sütünden yiyen (ve içen) adam yahutta yolunun arka tarafında atının yularını tutmuş kılıcından (kazandığı ganimetten) yiyen adamdır."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3542- Yaşlı Kimsenin ihtiyarlayacağı, Küçüğün de Hızlıca Gelişeceği Bir Fitneye Dair