HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3520- Yeryüzünde Allah, Allah Denildiği Sürece Kıyamet Kopmayacaktır

 

8558- * ... Bize Şube tahdis etti, bize Ali b. el-Akmar bildirip dedi ki: Ebu'l-Ahvas'ı Abdullah (r.a)'tan şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Yeryüzünde Allah Allah denilmesi ortadan kalkmadıkça kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim -Allah'ın rahmeti üzerine olsuntek başına Şube, Ebu İshak'tan, o Ebu'l-Ahvas'tan, o Abdullah'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den: "Kıyamet ancak insanların şerlileri üzerine kopacaktır" hadisini rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Müslim, 148'de Hakim'in zikrettiği gibi. Ancak onun lafzıyla değil, manasıyla kaydetmiştir. Hakim bunu ileride MÜstedrek, IV, 556'da bir daha zikredecektir.

 

 

 

8559- * ... Bize Abdula'la b. Abdula'la tahdis etti, bize Humeyd, Enes (r.a)'ten şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yeryüzünde la ilahe illallah'ın denilmeyeceği zaman gelmeden kıyamet kopmayacaktır."

 

Sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Müslim, 148; Tirmizi, 2208 fakat her iki kaynakta "la ilahe illallah" yerine Allah Allah lafzı ile kaydedilmiştir. Ayrıca bk. İbn Hibban, Sahih, 6848

 

 

 

8560- * ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Sabit, Enes (r.a)'ten şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yeryüzünde Allah Allah denilmeyecek bir zaman gelmedikçe ve bir kadın bir ayakkabı parçasının yanından geçip de bir zamanlar bunu giyen bir ayak vardı diyeceği bir zaman gelmedikçe ve tek bir erkek elli kadının bakımını üstlenecek bir hal gelmedikçe sema yağmur yağdırdığı halde yerin bitki bitirmeyeceği zaman gelmedikçe kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, VII, 331'de; Bir kısmı -yani daha önce geçen bölÜmleri- sahihtir ve bunu Bezzar rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. Bundan önce de buna yakın lafız ile zikretmiş ve aynı şekilde (VII, 330'da) İmam Ahmed ve Ebu Ya'la tarafından rivayet edildiğini belirtmiş, ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Ayrıca bunu Hatib, Tarih-u Bağdat, III, 82'de rivayet etmiştir. Bir önceki ne de bakınız. Hakim de ayrıca bunu IV, SB'de (8614 numara ile) zikredilecektir.

 

 

 

8561- * ... Bize Amr b. el-Haris ve İbn Lehia, Yezid b. Ebi Habib'den tahdis etti. O Sinan b. Sad’dan, o Enes b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nefsim elinde olana yemin ederek söylüyorum ki kıyamet la ilahe illallah diyen, iyiliği emredip, kötülükten alıkoyan bir adamın başına kopmaz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8562- * ... Bize Abdulvaris b. Abdussamed b. Abdulvaris tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Hammad b. Seleme, Sabit'ten tahdis etti. O Enes (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yeryüzünde Allah Allah denilmez oluncaya, bir kadın bir ayakkabının yanından geçip de onu tanıyıp, bu ayakkabı bir zamanlar bir ayağa aitti deyinceye ve elli kadın arasında sadece işlerini üstlenecek bir (erkekten başkası kalmayıncaya), sema yağmur yağdırıp da yer ekin bitirmez hale gelinceye kadar kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8563- * ... Bize Süleyman b. Ebi Süleyman tahdis etti, bize Yahya b. Ebi Kesir, Ebu Seleme’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Yeryüzünde Allah'ın kendisi adına bir gereği bulunan bir kimsenin kalmayacağı ve yolun ortasında bir kadın ile cima edildiği halde kimsenin buna karşı çıkmayıp, değiştirmeye kalkışmadığı ve o gün için en iyilerinin sen bu kadını bir parça yolun kenarına alsaydın ya diyeceği bir zaman -ki böyle bir kimse onlar arasında sizin aranızda Ebu Bekir ve Ömer gibi olacaktır- bir hal olmadıkça kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8564- * ... Bize Ali b. Sabit tahdis etti. Bana Abdulhamid b. Hafs tahdis etti. Bana babam İlba es-Sülemi (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i: "Kıyamet ancak insanların yaramazları başına kopacaktır" buyururken dinledim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, lll, 499; Taberani, Kebir, XVIII, 156,157; Mecma, VIII, l3'te bunlarla birlikte Ebu Ya'la tarafından da rivayet edildiğini belirtip, ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. el-İsabe, II, 499'da ise Beğavi ve İbn Ebi Asım tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir. Hepsi de Ali b. Sabit Abdulhamid yoluyla rivayet etmişlerdir. Hafız İbn Adiyy'in bu hadisi Ali, Abdulhamid’den münferid olarak rivayet etmiştir dediğini nakletmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3521- insanlar Dine Büyük Büyük Gruplar Halinde Girdikleri Gibi, Öylece Çıkacaklardır