HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3491- Yırtıcı Hayvanlar insanlarla Konuşmadıkça Kıyamet Kopmayacaktır

 

8490- ... Bize el-Kasım b. el-Fadl el-Harran i, Ebu Nadra el-Abdi'den tahdis etti. O Ebu Said el- Hudri (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nefsim elinde olana yemin ederim ki yırtıcı hayvanlar insanlarla konuşmadıkça bir kişiyle kamçısının ucu, ayakkabısının bağı konuşup da kendisi gittikten sonra ev halkının neler yaptıklarını ona haber vermedikçe kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2181. Bu ise bundan bir hadis sonra gelecek olan hadisin son kısmıdır. Hakim bu hadisi burada tamamlamamıştır, oraya bakınız.

 

 

 

8491- * ... Bize Süfyan, el-Ameş’den tahdis etti. O Umare b. Umeyr’den, o Ebu Ammar’dan, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Sizden herhangi biriniz fitnenin kendisine isabet edip etmediğini öğrenmek isterse (kendi durumuna) bir baksın. Eğer daha önce haram gördüğü bir şeyi helal görmeye başladıysa fitne ona isabet etmiş demektir. Şayet daha önce helal gördüğü bir şeyi haram görmeye başlarsa fitne ona isabet etmiş demektir.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8492- * ... Bize el-Kasım b. el-Fadl tahdis etti, bize Ebu Nadra, Ebu Said el-Hudri (r.a)'den şöyle dediğini tahdis etti: Bir çoban el-Hane denilen (Medine'nin kara taşlıkları bilinen) yerde koyunlarını otlatırken kurt o koyunlardan birisine saldırdı. Ancak çoban kurdun koyunu almasına engeloldu. Kurt kuyruğu üzerine oturarak: Ey Allah'ın kulu yüce Allah'ın benim önüme sürüklediği bir rızkı almama engel oluyorsun dedi. Adam: Hayret bir kurt benimle bir insan gibi konuşuyor deyince, kurt: Ben sana benden daha hayret verici bir şeyi haber vereyim mi? Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki harre (Medine'nin iki kara taşlığı) arasında insanlara geçmişlere dair haberleri bildiriyor dedi. Bunun üzerine çoban koyunlarını Medine köşelerinden bir köşeye götürüp, bıraktıktan sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna gitti ve ona olanı haber verdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da insanların arasına çıktı sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Nefsim elinde olana yemin ederek söylüyorum ki doğru söylemiştir" dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, 6494; Mecma, VIII, 291'de hadisin ayrıca İmam Ahmed, Müsned (III, 88)'de; Bezzar, Müsned, (2431'de) rivayet edildiğini belirterek: İmam Ahmed'in iki senedinden birisinin ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. İbn Kesir, Şemail, 273'de senedinin sahih olduğunu belirtmiştir. Hadisi ayrıca Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, VI, 42; Ebu Nuaym, Delail, no: 275'te yer almaktadır. Bundan bir rivayet öncesinde geçtiği gibi hadisin bir bölümü ayrıca Tirmizi'de vardır.

 

 

 

8493- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Eyyub’dan bildirdi. O İbn Sirin'den, o Ukbe b. Evs'den, o Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Bir emirin yahut bir kabilenin ortaya çıkışı esnasında iki kesim bir cahiliye davası üzerinde birbiriyle savaşacaktır. Zelil olmakla birlikte üstün gelecek olan taife üstünlüğünü sağladıktan sonra düşmanından ona bitişik olanlar ona rağbet eder ve böylelikle cehenneme atılmış olur.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8494- * ... Bize Ebu Nuaym ve Ebu Huzeyfe tahdis edip dedi ki: Bize Süfyan, Mansur’dan tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd’den, o Nubayt b. Şerit'ten, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Bir fitne kalplere arz edilir. Onu kabul etmeyen her bir kişinin kalbi üzerine beyaz bir nokta konulur. Onu reddetmeyen her bir kimsenin kalbine de siyah bir nokta konur. Daha sonra kalplere bir başka fitne arz edilir. Eğer birinci defasında fitneyi kabul etmeyen kalp, bunu da kabul etmeyecek olursa o kimsenin kalbine beyaz bir nokta koyulur. Şayet ona karşı çıkmayacak olursa bu sefer siyah bir nokta konur. Daha sonra bir başka fitne kalplere arz edilir. Bundan önceki iki seferinde ona karşı çıkan kalp eğer yine onu reddederse daha ileri derecede beyazlaşır ve berraklaşır, ebediyen bir fitne ona zarar vermez. Eğer ilk iki defasında o fitneye karşı çıkmamış sa kararır, geri döner, baş aşağı döner, artık ne hak diye bir şey tanır, ne de münkeri münker olarak görüp karşı çıkar.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bu Müslim, 144'de yer alan bir hadisin bir bölümüdür. Müslim'de bu mana buna yakın lafızlarla kaydedilmiştir. Gerçek şu ki benim içim buradaki anlatıma karşı pek rahat değildir. Bu lafızları eğer Müslim'in lafızları ve anlatımı ile karşılaştıracak olursak bu senette yer alan birilerinin bu hadisin ibareleri ile fasahatını ortadan kaldıracak kadar oynadığını görürüz. Ben bu işi yapan kişide Ebu Nuaym'dan sonrakilerden başkalarının olduğunu da sanmıyorum. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3492- Nebi (-sav-)'in Kendilerinden Sakındırmış Olduğu Yedi Fitneye Dair