HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3480- Yollarda Nikahlanmak (Cima Yapmak) Kıyametin Alametlerindendir

 

8455- * ... Bize İmran el-Kattan, Katade’den tahdis etti. O Abdurrahman b. Adem’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Kıyamet Allah kalbinde zerre miktarı bir takva yahut kendisini yasaklardan alıkoyan bir akıl bulunup da ruhunu kabzetmedik hiçbir kimse bırakmayacak bir rüzgar göndermedikçe kopmayacaktır. Her bir kavim de cahiliye döneminde atalarının kendisine ibadet ettiği varlıklara geri dönecek ve (o zaman) geriye hiçbir iyiliği emretmeyen, hiçbir münkerden alıkoymayan, hayvanların birbirleriyle çiftleştiği gibi yollarda çiftleşen değersiz insanlar kalacak. İşte bunlar olacak olursa Allah'ın yeryüzündekileri gazabı alabildiğine şiddetlenecek ve bunun neticesinde kıyameti kopartacaktır.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 6767'de muhtasar olarak: Bezzar, Müsned, 3408: İbn Ebi Şeybe, Musanne!, XV, 64: Mecma, VII, 327'de Taberani tarafından da rivayet edildiğini belirterek Bezzar'ın ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

8456- * ... Bana Muaviye b. Salih, İsa b. Asım’dan haber verdi. O Zin b. Hubeyş'ten, o Enes b. Malik (r.a.)'ten şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) geceleyin bir namaz kılıyorken elini öne doğru uzattı sonra geri çekti. Bizler: Ey Allah'ın Rasulü biz senin bu namazda daha önce yapmadığın bir işi yaptığını gördük dedi. O şu cevabı verdi: "Evet, bana cennet gösterildi. Ben orada koparılmaları için dalları yakınlaştırılmış hurma salkımları gördüm. Ondan bir şeyalmak istedim bu sebeple bana geri çekilmem vahyedildi, ben de geri çekildim. Bana cehennem ateşi de benimle sizin aranızdaki bir yerde gösterildi. Öyle ki kendimin gölgesini de, sizin gölgenizi de orada gördüm. Bu sebeple size de geri çekilmenizi işaret ettim. Bu sefer bana şu vahyedildi: Onları bırak, sen de İslam'a girdin, onlar da Müslüman oldu, sen de hicret ettin, onlar da hicret etti, sen de cihad ettin, onlar da cihad etti. Bu sebeple senin nübüvvet dışında onların üzerinde bir üstünlüğünün olduğunu görmüyorum. Ben de bunu benden sonra ümmetimin karşı karşıya kalacağı fitneler ile tevil ettim." [Hasen]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 4345; Müslim, 2359; Tirmizi, 3058; İbn Mace, 4191 farklı ifadelerle rivayet etmişlerdir. Ayrıca bk. Buhari, 716

 

 

 

8457- ... Bana Amr b. el-Haris'in tahdis ettiğine göre Yezid b. Ebi Habib kendisine şunu tahdis etti: Ona Abdurrahman b. Şimase tahdis etti. Buna göre o Mesleme b. Mahled'in yanında idi. Bu sırada yanında Abdullah b. Amr b. el-As da vardı. Abdullah şöyle dedi: Kıyamet ancak yaratılmışların en şerlileri başına kopacaktır. Onlar cahiliye dönemi insanlarından dahi şerli olacaklardır. Allah'tan dua edip neyi isterlerse mutlaka dualarını yüzlerine geri çevirir. Onlar bu şekilde konuşurlarken Ukbe b. Amir geldi. Mesleme:

Ey Ukbe Abdullah'ın dediklerini bir dinle dedi. Ukbe: O daha iyi bilir ama ben de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştim dedi: "Ümmetimden bir grup Allah'ın emri üzere düşmanları(nı) kahretmiş olarak kendilerine muhalefet edenlerin zarar vermesi sözkonusu olmaksızın savaşmayı sürdürecek ve kendilerine kıyametin kopacağı vakit gelene kadar bu halde kalmaya devam edeceklerdir." Abdullah dedi ki: Evet sonra Allah bir rüzgar gönderecektir. Bu rüzgarın kokusu misk kokusu, dokunuşu ipeğin dokunuşu gibi olacaktır. Kalbinde imandan bir tane ağırlığı kadar bir şeyler bulunan herkesin ruhunu mutlaka kabzedecek sonra insanların şerlileri kalacak ve kıyamet işte bunların başına kopacaktır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, ı924. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8458- * ... Katade’den, o Ebu Miclez’den, o Kays b. Abbad’dan, o Abdullah b. Amr’dan şöyle dediğini nakletti: Kabe ile ilgili son hallerden birisi de Habeşlilerin beytin üzerine gaza düzenlemeleri olacaktır. Müslümanlar da onlara doğru gidecek, Allah ise onun akabinde onların üzerine doğudan esen bir rüzgar gönderecek, Allah kalbinde zerre ağırlığı kadar takvadan eser bulunup da ruhunu almadık hiçbir kimse bırakmayacak. Nihayet onların en hayırlıları aralarından çekip gidince geriye insanların yaramazları kalacak. Bunlar iyiliği emretmez, hiçbir kötülükten alıkoymazlar. Hayatta olan herkes atalarının daha önceden ibadet ettikleri putlara yönelecek ve ona ibadet edecek. Hatta hayvanların birbirleriyle cima ettikleri gibi yolda cima edecekler, kıyamet bunların başlarına kopacak. Kim sana bundan sonraya dair haberler verecek olursa şunu bil ki bu hususta onun bildiği bir şey yoktur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih, mevkuf bir rivayettir.

 

Diğer Tahric: 8455 numara da geçti. İbn Hibban, Sahih, 6767

 

 

 

8459- * ... Bize Beşir b. el-Muhacir, Abdullah b. el-Bureyde'den bildirdi. O babası (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şüphesiz Allah'ın yüz senenin tamamında göndereceği bir rüzgarı vardır. Bu rüzgar her müminin ruhunu kabzedecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Estar'da belirtildiği gibi Bezzar, Müsned, llS'de Beşir b. el-Muhacir'den iki ayrı

yol ile rivayet etmiştir. Bezzar Müsned'inde: Bizler bu hadisi bu lafızia ancak bu isnat ile Bureyde’den diye biliyoruz demektedir. Heysemi, Mecma, r, 199'da hadisi kaydettikten sonra ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

8460- * ... Bana Amr b. el- Haris, Berrac’dan haber verdi. O İbn Huceyra’dan, o Ebu Hureyre (r.a)'den, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "Ümmetimin üzerinde Kur'an okuyucularının çoğaldığı, fukahanın (dini etraflı bir şekilde bilen alimlerin) azaldığı, ilmin kabzedildiği ve öldürmenin (hercin) çok olacağı bir zaman gelecektir." Ashab: Herc ne demektir ey Allah'ın Rasulü? diye sordu. O şöyle buyurdu: "Kendi aranızdaki öldürmedir. Bundan sonra ise öyle bir zaman gelecektir ki birtakım kimseler Kur'an'ı okuyacak ve onların gırtlaklarından aşağıya inmeyecektir. Bundan sonra bir zaman daha gelecek münafık, kafir, Allah'a şirk koşan bir kimse mümin ile onun söylediklerinin aynısını söyleyerek tartışıp, mücadele edecektir."

 

Bu senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecmau'l-Bahreyn'de belirtildiği üzere bunu Taberani, Evsat, 373; İbn Lehia'dan Derrac yoluyla böylece rivayet etmiştir. Taberani: Bunu Derrac'dan, İbn Lehia'dan başkası rivayet etmemiştir. İbn Huceyra'dan da Derrac'dan başka rivayet eden olmamıştır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3481- insanlar Üzerine Kalmak Üzere Şam'a Gitmedik Hiçbir Müminin Kalmayacağı Bir Zaman Gelecektir