HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3457- ister Güzel Bir Şekilde Övmekle, ister Kötülemekle Olsun Siz Birbirinize Karşı Şahitlersiniz

 

8394- ... Bize Nafi b. Ömer el-Cumahi, Ümeyye b. Safvan’dan bildirdi. O Ebu Bekr b. Ebi Zuheyr es-Sakafi’den, o babası (r.a.)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i hutbesinde şöyle buyururken dinledim: "Ey insanlar! Aradan fazla zaman geçmeyecek siz cennetlikleri cehennemliklerden" ya da: "Hayırlı olanlarınızı şerli olanlarınızdan ayırt edip anlayabileceksiniz" buyurdu. Oradakilerden bir adam: Neyle (tanıyabileceğiz) ey Allah'ın Rasulü? dedi. Allah Rasulü: "Güzel sözlerle övmek yahut kötü ifadelerle nitelemek suretiyle (çünkü) sizler birbirinize karşı şahitlikte bulunan kimselersiniz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, nı, 416; İbn Mace, 4221; İbn Hibban, Sahih, 7384; Ustu'l-Gabe, VI, 125; ed-Dulabi, el-Kuna, 1,32; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 123; Hafız İbn Hacer, el-İsabe, IV, 77'de: Senedi hasen, gariptir demiştir.

 

 

 

8395- * ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Abdullah b. Ayyaş elKıtbani babasından haber verdi. O İsa b. Hilal es-Sadafi’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu ümmetin son zamanlarında mescitlerinin kapılarına varıncaya kadar (atlarının) rahat eğerlerine binip gelecek adamlar olacaktır. Kadınları giyinmiş fakat çıplak olacaklardır. Başları üzerinde zayıf develerin hörgüçleri gibi bir şeyler olacaktır. Onları lanetleyin çünkü o kadınlar lanetlidirler. Eğer sizden sonra herhangi bir ümmet bulunsaydı sizden önceki ümmetlerin kadınlarını size hizmet ettikleri gibi o ümmetler onlara hizmet edeceklerdi." Ben babama: Beyasir (eğerler) nedir? dedim. O büyük eğerler diye açıkladı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 223; Taberani, 1125; İbn Hibban, 1125; İbn Hibban, 5753 hepsi bu yoldan rivayet etmişlerdir.

 

 

 

8396- * ... Bize Abdullah b. Buceyr tahdis etti, bize Seyyar b. Selame, Ebu Umame (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ahir zamanda bu ümmet arasında beraberlerinde inek kuyrukları gibi kamçılar taşıyacak adamlar bulunacaktır. Bunlar sabahleyin Allah'ın gazabı içerisinde giderler, akşam onun gazabı içerisinde dönerler."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 250. Abdullah yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ayrıca Mecma bu hadisin Taberani tarafından Kebir ve Evsat'ta rivayet edildiğini belirterek: Ahmed'in ravileri sikadırlar demektedir.

 

 

 

8397- * ... Bize Süfyan, Kays b. Müslim'den tahdis etti. O Tarık b. Şihab’dan, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan rivayet ettiğine göre fitneyi sözkonusu ederek şöyle dedi: "Kişi evinden diniyle beraber çıkar, geriye ondan hiçbir şey kalmamış olarak geri döner. Ne ona, ne de kendisine bir zarar vermek ve bir fayda sağlamak imkanına sahip bulunmayan bir adamın yanına gider de Allah adına yemin ederek sen gerçekten şöylesin ve böylesin der, geriye de hiçbir ihtiyacını bırakmamış olduğu halde ve Allah'ı da kendisine gazaplandırmış olarak geri döner."[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3458- Birtakım Kara Parçaları Yerin Dibine Geçmeden, Hilkat Değişimi Olmadan ve Kazf (Gökten Atışlar) Olmadan Dünyanın Sonu Gelmeyecektir