HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3454- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Osman (r.a) Dönemindeki Fitneyi Haber Vermesi

 

8383- ... Bize Katade, Abdullah b. Şakik el-Ukayli’den tahdis etti. O Murre en- Nemiri’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Yeryüzünün üzerine inek kuyruklarını andıran fitneler(in kapıları) açılacaktır." Yüzü örtülü bir adam geçti. o: "Bu kişi o gün hak üzere olacaktır" buyurdu. Ben onun yanına kalkıp gittim. Elbisesini yakalarından tuttum. Bu o mudur ey Allah'ın Rasulü? dedim. O: "Evet, odur" buyurdu. (Murre) dedi ki: Baktım ki o Osman imiş.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8384- ... Bize Musa b. Ukbe bildirdi. Bana annemin babası olan dedem Ebu Habibe'nin haber verdiğine göre o Osman (r.a) kuşatma altında iken evin içine girdi. Ebu Hureyre'nin konuşmak için Osman’dan izin istediğini gördü. Osman (r.a) ona izin verince, Ebu Hureyre kalkıp yüce Allah'a hamd ve senada bulunduktan sonra şunları söyledi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Benden sonra bir fitne ve ihtilaf ile (ayrılıkla) karşılaşacaksınız -yahut ta ihtilaf ve fitne ile dedi.-" Birisi ona: Ey Allah'ın Rasulü bize ne emredersiniz? diye sordu. O: "Size emire ve onun arkadaşlarına (itaat etmenizi) tavsiye ederim" buyurdu. O bu sözleriyle Osman (r.a)'a işaret ediyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8385- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Amr b. el-Haris'in haber verdiğine Bekr b. Sevade el-Cüzami kendisine şunu tahdis etti: Suhayn ona Ruveyfi b. Sabit el-Ensari (r.a)'den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a kuru hurma ve taze hurma ikram edildi. Ondan geriye sadece çekirdek ve işe yaramayanlar kaldı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bunun ne demek olduğunu biliyor musunuz? Hayırlı olan hayırIının ardından gidip duracak ve sonunda sizden ancak bunun gibileri kalacak."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bunun sahih şahidi ise Ebu Umeyd et-Tai'nin rivayet ettiği şu hadistir:

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, V, 18; İbn Hibban, 7225; Buhari, et-Tarihu'l-Kebir, III, 338'de muhtasar olarak; Suhayn'i Buhari, IV, 193; İbn Ebi Hatim, III, 303'te sözkonusu etmiş, İbn Hibban sika olduğunu söylemiştir fakat ondan Bekir’den başka rivayet nakleden bir ravinin olduğunu da söylememişlerdir. Bu sebeple bir parça meçhul bir ravidir. Ancak hadis bundan sonra gelen ravi ile hasen kabul edilmiştir.

 

 

 

8386- Bu hadisi bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti ... Bana Süleyman b. Bilal, Yunus b. Yezid'den tahdis etti. O İbn Şihab'dan, o Ebu Humeyd'den rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle derken dinledi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kaptan kuru hurmanın seçilip ayıklandığı gibi siz de seçilip ayıklanacaksınız. Hiç şüphesiz hayırlılarınız gidecek, şerlileriniz kalacaktır. İmkanınız varsa ölünüz"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisin Yunus b. Yezid’den gelen başka bir rivayeti daha vardır:

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4038; Temmam, Fevaid, 1709; Hakim, Müstedrek, IV, 316 (7956 numaralı hadis) Hadis ile ilgili açıklamalar ve değerlendirmeler için oraya bakınız.

 

 

 

8387- *Bunu da bize Ebu Abdullah es-Saffar haber verdi ... Bize Yunus b. Yezid, İbn Şihab’dan tahdis etti. O Müsafi'in azatlısı Ebu Humeyd’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tahdis edip buyurdu ki: "Bir kaptan kuru hurmanın seçilip ayıklandığı gibi siz de öyle seçilip ayıklanacaksınız. Hayırlılarınız gidecek, şerlileriniz kalacaktır. Öyle ki sonunda sadece Allah'ın kendilerini önemsemediği kimseler kalacaktır. Gücünüz yeterse ölünüz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8388- *Bunun Yunus b. Yezid'den gelen başka bir rivayeti de vardır: O İbn Şihab’dan, o Ebu Humeyd’den rivayet ettiğine göre Ebu Hureyre (r.a.)'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir kaptan kuru hurmanın seçilip ayıklandığı gibi siz de öyle seçilip ayıklanacaksınız, hayırlılarınız gidecek, şerlileriniz kalacaktır. Öyle ki sadece Allah'ın kendilerine önem vermediği kimseler kalacaktır. Bu sebeple gücünüz yeterse ölünüz."

 

 

8389- ... Bize Said b. Mansur el-Mekki tahdis etti, bize Yakub b. Abdurrahman, Ebu Hazim’den tahdis etti. O Umare b. Hazm b. Hazm b. Amr’dan, o Abdullah b. Amr’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"İnsanların elekten geçirilircesine eleneceği zamanın gelmesi pek uzak değildir. Geriye insanların işe yaramayanları kalacaktır. Bunların ahitleri ve emanetleri karmakarışık bir halde olacaktır. İhtilafa düşecekler ve şöyle olacaklar." Bu arada parmaklarını birbirine geçirdi. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü bize nasıl hareket etmemizi emredersin? dedi. O şöyle buyurdu: "Maruf gördüğünüzü alacaksınız, münker gördüğünüzü de terk edeceksiniz. Aranızda özel olanlarınızın emirlerine yönelecek, avamınızIn işlerine de ilişmeyeceksiniz." Said b. Mansur dedi ki: "İşe yaramaz insanlar" onların bayağı ve adi olanları demektir. "Ahitleri birbirine karışmış olacaktır" sözünün anlamı ise ahitlerine bağlı olmayacaklardır demektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3957; Ebu Davud, 4342; Müstedrek, ll, 159, IV, 282, IV, 525 (sırasıyla 2718, 7829 ve 8646 numaralı hadisler) orada hadisin geri kalan kaynakları gösterilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3455- Allah Yeryüzünden Hayırlılarını Almadıkça Kıyamet Kopmaz