HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3444- Nebi (s.a.v.)'in: "Andolsun ki Medine'yi Olduğunun En Hayırlı Hali Üzere Terk Edip Bırakacaksınız" Buyruğu

 

8360- ... Bize Abdullah b. Muhammed b. Mesleme, Malik'ten tahdis etti. O Yunus b. Yusuf b. Himas’dan, o amcasından, o Ebu Hureyre (r.a.)’den rivayet ettiğine göre o şöyle buyurdu: "Andalsun ki Medine'yi olduğunun en hayırlı hali üzere terk edeceksiniz. Onu (mahsullerini) kuşlar ve yırtıcı hayvanlar yiyecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu ilmi tahsil etmek isteyen kimse bilmeli ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın sır sahibi Huzeyfe b. el-Yeman şöyle derdi: İnsanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a hayra dair soru sorarlardı. Bense -içine düşmek korkusuyla- şerre dair soru sorardım.

Bazen daha bilgili olan bir kimse bu husustaki herhangi bir gerekçe sebebiyle bir ilim meclisini bilemeyebilir. İşte Medinelilerin dışarıya çıkmasına sebep olacak husus da Huzeyfe için saklı kalmış ama başkası bunu bilmiştir.

Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- Şube'nin, Adiyy b. Sabiften, onun Abdullah b. Yezid’den, onun Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini ittifakla zikretmişlerdir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana kıyamet gününe kadar olacak her şeyi haber verdi. Bu tür olaylardan her ne varsa mutlaka onun hakkında ona soru sormuşumdur ancak ben ona Medinelilerin Medine'den çıkmasına sebep olan hususu sormadım.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1775; İmam Malik, Muvatta, 888; İmam Ahmed, Müsned, 7193; Müslim, L 391. Bk. el-Fethu'r-Rabbani, IV, 78 ve "en hayırlı hali" buyruğu ile ilgili açıklama ve yorumlarına bakınız.

 

 

 

8361- ... Bize el-Mesudi, Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti. O Cabir b. Semura’dan, o Nafi b. Utbe (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Sizler Arap yarımdası(ndaki insanlarla) savaşacaksmız. Allah onların (ülkelerini) fethetmeyi nasip edecek sonra Bizanslılarla savaşacaksınız. Allah onların (ülkelerini) de fethetmenizi nasip edecek sonra Farslarla savaşacaksmız. Allah onların (ülkelerini) fethetmenizi nasip edecek sonra da Deccal ile savaşacaksınız ve Allah size ona karşı da zafer verecek."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2900. Hakim burada bazı ifadeleri takdim ettiği halde İbn Mace, 4091'de onları tehir etmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3445- En Büyük Savaş Konstantiniyye'nin Fethedilmesi ve Deccal'in Çıkması Yedi Ay içinde Olacaktır