HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3437- Allah için Birbirlerini Sevenlere Şehitlerin Dahi Gıpta Edecekleri Nurdan Minberler Olacaktır

 

8345- * ... Bize el-Fadl b. Musa tahdis etti, bize Abdula'la b. Ebi Musavi, İkrime’den tahdis etti. O el- Haris b. Umeyra’dan şöyle dediğini nakletti: İlim tahsili için Şam’dan Medine'ye geldim. Muaz b. Cebel (r.a)'i şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Allah için birbirlerini sevenlere kıyamet gününde nurdan minberler olacaktır. (Bundan dolayı) şehitler onlara gıpta edeceklerdir." Onunla birlikte kaldım, ona Şam'!, Şam halkını, oranın şiirlerini ona zikrettim. O da Şam'a gitmek üzere hazırlandı, ben de onunla birlikte çıktım. Onu Amr b. el-As (r.a)'a şunları söylerken dinledim: Sen ailesinin eşeğinden daha şaşkın iken ben Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olmuştum.

Oğlu ve hanımı tauna yakalandı ve her ikisi de birlikte öldü. Onlara aynı kabri kazıdı. Onları defnettikten sonra Muaz'ın yanına döndük. Kendisi de ağır hasta idi. Onun etrafında ağlayınca şöyle dedi: Eğer ilim (gidecek diye ve bunun) için ağlıyorsanız işte Allah'ın kitabı aranızda duruyor, ona uyunuz. Onun tefsiri hakkında sizin için herhangi bir müşkül doğarsa size şu üç kişiyi tavsiye ederim:

 

Uveymir Ebu'd-Derda, İbni Um Abd (Abdullah b. Mesud) ve Selman-ı Farisi. Alimin yanılmasından ve münafıkla tartışmaktan da kendinizi çokça koruyun.

Bir ay daha kaldıktan sonra çıkıp Irak'a gittim. İbn Mesud (r.a.)'ın yanına gittim. O: Şam ahalisi ne iyi insanlardır, bir de kendileri hakkında kurtulacaklarına dair tanıklık etmeseler dedi. Ben: Muaz doğru söylemiştir dedim. O: Ne dedi ki? diye sordu. Ben şöyle dedim: Bana seni ve Uveymir Ebu'd-Derda'yı bir de Selman-ı Farisi'yi tavsiye ettim dedim. Ayrıca şunları söyledi:

Alimin yanılmasından ve münafıkla tartışmaktan da sakının sonra ben bir kenara çekildim. Bana şöyel dedi: Kardeşimin oğlu bu benden bir yanılma idi sonra yanında bir ay kaldım sonra Selman-ı Farisİ'nin yanına gittim. Onu şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz ruhlar kafile kafiledir. Onlardan tanışanlar kaynaşırlar, tanışmayanlar ihtilafa düşerler (ayrılırlar)." Onun yanında bir ay kaldım, geceyi ve gündüz kendisi ile hizmetçisi arasında paylaştırıyordu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3438- Yesrib'in Harap Olması, Savaşın (Kargaşanın) Ortaya Çıkması Demektir