HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

ASıl Ümmet-i Muhammed'in süresi, Ondan Sonra Olacak Büyük Dehşetler ve İbadeti Reddedip İman'ı Dil İle Tasdik'e Hasredenlerin Durumu

 

8342- * ... Bize Yezid b. Said b. Zu Asvan, Yezid b. Ata'dan tahdis etti. O Muaz b. Sad es-Sekseki’den, o Cunade b. Ebi Umeyye’den, o Ubade b. esSabit (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte duruyorduk. Karşımızdan bir adam çıkıp geldi ve: Ey Allah'ın Rasulü ümmetinin kalacağı umulan süre ne kadardır? dedi. (Ubade) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona cevap vermeyip, sustu sonra aynı sorusunu ona üç defa tekrar etti sonra da adam arkasını dönüp gitti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle dedi: "Sen bana ümmetimden herhangi bir kimsenin sormadığı bir hususa dair soru sordun. Ümmetimin kalacağı ümit edilen süre yüz yıldır." (Ubade) dedi ki: Adam: Ey Allah'ın Rasulü peki bunun herhangi bir emaresi, bir belgesi ya da alameti var mıdır? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Evet, kuvvetli atış, toprak parçalarının yerinin dibine geçmesi, zelzele ve insanlardan (alıkonularak) dizginlenmiş şeytanların serbest bırakılması" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

 

 

8343- * ... Bize Süfyan b. Said es-Sevri, el-Evzai’den tahdis etti. O Yahya b. Ebi Amr eş-Şeybani'den, o İbn ed-Deylemi'den, o Huzeyfe b. el-Yeman'dan şöyle dediğini nakletti: Ben Muhammed ümmetinden iki ayn din mensubu kimselerin cehennemde olacağını biliyorum. Bunlar şüphesiz bizden öncekiler sapltmışlardı. Bir gün bir gecede neden beş vakit olsun ki? Bunlar biri ikindi, diğeri sabah namazlarından ibarettir diyen bir kesim, diğerleri ise:

İman sadece sözden ibarettir. Kişi ister zina etsin, ister öldürsün (yine mümindir) diyen kimselerdir.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3436- Altı Husus Kıyametin Etkilerindendir.