HAKİM

el-Müstedrek

RUKYE VE TEMİME

 

3434- Hasta Ziyareti Sırasında Dua Etmek

 

8331- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Bize Ebu Halid b. Yezid b. Abdurrahman ed-Dalani tahdis etti. Bize Kadı Abdurrahman b. el-Hasan da tahdis etti ... Bize Şube, Yezid b. Ebi Halid'den tahdis etti. O el-Minhal'den, o Amr'dan, o Said b. Cubeyr'den, o İbn Abbas (r.a)'tan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Kim eceli gelmemiş bir hastayı ziyaret edip de onun yanında yedi defa pek büyük arşın Rabbi, pek büyük Allah'tan sana şifa ve afiyet vermesini dilerim diyecek olursa mutlaka Allah ona o hastalıktan afiyet verir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bununla birlikte her ikisi de el-Minhal b. Amr'ın kendi senediyle naklettiği o el-Hasan ve el-Huseyn'e istiaze dualarını okurdu şeklindeki hadisini ittifakla rivayet etmişlerdir.

 

 

 

8332- * ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan bildirdi. O Ebu'l-Ahvas'tan, o Abdullah (r.a)'tan rivayet ettiğine göre üç kişi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip şöyle dedi: Bizim hasta bir arkadaşımız var ona kendisini dağlatması tavsiye edildi. Onu dağlatalım mı? Allah Rasulü sustu, tekrar aynı soruyu sordular yine sustu sonra da üçüncüsünde: "Dilerseniz onu dağlatın, dilerseniz kızdırılmış taşları ona bastırın" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tahavi, Müşkilu'l-Asar, IV, 230; İbn Hibban, 6082; Abdurrezzak, Musannef, 19517; İbn Ebi Şeybe, Musannef, VIII, 66; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IX, 342. Senedi sahihtir. (Daha önce 7567 numara ile geçmiştL)

 

 

 

8333- Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Ebu't-Tayyah, Mutarrif’den tahdis etti. O İmran b. Husayn (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dağlamayı yasakladı ama biz dağlama yaptırdık ama ne iflah olduk, ne de kurtulduk.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu Buhari ile tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8334- Bize Ebu İshak el-Fezari, el-Ameş'ten tahdis etti, O Ebu Süfyan’dan, o Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ubeyy b. Ka'b'a kolunun ortasındaki ana damara bir ok atıldı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bir tabip gönderdi ve o da onu dağladı.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2207. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis

Müslim'de vardır.

 

 

 

8335- Bize [...] tahdis etti. Yezid b. Zurey, bize Ma'mer, ez-Zühri’den tahdis etti. O Enes (r.a)'ten rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Şevke’den dolayı Esad b. Zurare'yi dağla(t).

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2050. Burada senedin baş tarafı düşmüş bulunmaktadır. Hadis daha önce aynen bu senetle III, 187'de (4911 numara ile) Ali b. Hamşaz'dan, o Müsedded'den, o Yezid'den böylece geçmiş bulunmaktadır. Hadis ile ilgili açıklama ve değerlendirmeler için oraya bakınız. [Burada Şevke denilen daha önce de birkaç defa geçen hastalık ile ilgili olarak İbnu'I-Esir, en-Nihaye Li Garibi'l-Hadis'te böğürde çıkan bazı yaralardır diye açıklamıştır. Asım Efendi de Kamus Tercümesinde taşra türkisinde sikircik ve asrağı tabir olunur diye açıklamıştır. -Çeviren-]

 

 

 

8336- Bize [...] tahdis etti, Zuheyr b. Muaviye, bize Ebu'z-Zubeyr, Cabir’den şöyle dediğini tahdis etti: Sad b. Muaz'a kolundaki ana damara ok atıldı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendi eliyle bir okun sivri tarafıyla yarasını dağladı. (Cabir) dedi ki: Sonra yarası şişti, onu ikinci defa dağladı.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2208. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8337- ... Bize İmran el-Kattan, Katade’den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken Ebu Talha beni dağladı ve bunu bana yasaklamadı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5389. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır. Hadis Buhari'de vardır.

 

 

 

8338- * ... Bize Ebu Asım, Hayve b. Şureyh'ten tahdis etti. O Halid b. Ubeyd’den, o Mişrah b. Haan’dan, o Utbe b. Amir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim bir nazar boncuğu asacak olursa Allah ona rahat ve huzur, eman vermesin, kim de (nazara karşı) temime (denilen boncuklar) asarsa Allah da onun lehine (maksadını) tamama erdirmesin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Ya'la, Müsned, 1759; İbn Hibban, 6086; İmam Ahmed, Müsned, IV, 154; Hakim, Müstedrek, IV, 216 (7576 numara ile); Beyhaki, es-5ünenu'I-Kübra, IX, 350; Taberani, Kebir, XVII, 820; Heysemi, Mecma, V, ıo3'te ravilerinin sika olduklarını belirtirken, el-Münziri de et-Terğib ve't-Terhib, IV, 157'de senedinin ceyyid olduğunu söylemiştir.

 

 

 

8339- * ... Bize Musa b. A'yen, Muhammed b. Mesleme el- Kufi’den tahdis etti. O el-Ameş'den, o Amr b. Murre'den, o Yahya b. el-Cezzar'dan, o Abdullah b. Utbe b. Mesud'dan o Abdullah'ın zevcesi Zeynep'ten rivayet ettiğine göre yüzünde yılancık (alazlama) olmuştu. Yaşlı bir kadın yanına girdi ve bir ip üzerinde ona okuyup, o ipi boynuna astı. İbn Mesud (r.a) içeri girip ipi üzerinde görünce: Bu nedir? dedi, hanımı: Alazlamadan ötürü bana rukye yapmalarını istedim dedi. Abdullah elini uzatıp o ipi kopardı sonra şöyle dedi: Şüphesiz Abdullah'ın aile halkının şirke ihtiyacı yoktur. (Zeynep devamla) dedi ki: Sonra (Abdullah) şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere rukyelerin, nazar boncuklarının ve tevlihin (sevdirmek maksadıyla yazılan muskaların) şirk olduğunu tahdis etmişti. Dedi ki: Tevlih nedir? dedim. O: Tevlih, erkekleri heyecana getiren şeydir dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3435- Temime Denilen Şeyler (Boncuklar) Belanın inmesinden Önce Asılanlardır