HAKİM

el-Müstedrek

RUKYE VE TEMİME

 

3429- Zehirli Hayvanın Sokmasının Okuma (Rukye) ile Tedavi Edilmesi

 

8320- ... Bana Osman b. Hakim tahdis etti. Bana büyük annem er-Rebab tahdis edip dedi ki: Sehl b. Huneyf'i şöyle derken dinledim: Bir sel suyunun yanından geçtik. Suya girdim ve içinde yıkandım. Sudan ateşim yükselmiş olarak çıktım. Benim bu halimi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bildirdiler. O şöyle buyurdu: "Ebu Sabit'e istiaze okumasını emredin." (SehI) dedi ki: Ben: Efendim rukye (okumak) uygun mudur dedim. O şöyle buyurdu: "Bir nefes, bir zehir ya da bir haşerat sokması dışında rukye yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 486; Ebu Davud, 3870; Taberani, Kebir, S61S'te bu yoldan rivayet etmişlerdir. İbn Hibban dışında er-Rebab'ın sika olduğunu söyleyen olmamıştır. Bir parça da meçhul bir ravidir.

 

 

 

8321- ... Bize Şerik, İbn Abbas b. Zureyh’den bildirdi. O Amir b. Enes'ten hadisi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e merfu olarak nakledip, şöyle buyurduğunu zikretti: "Rukye ancak gözden yahut zehirden ya da durmayan kandan dolayı olur."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3871; Taberani, Kebir, 733. Hadis bu senet ve bu anlatım ile illetlidir. Bunu el-Mizzi, Tuhfetu'l-Eşraf'ta sözkonusu etmiştir ama hadis İmran ve Bureyde'den gelen şahitleriyle sahihtir. Hatta Müslim, 2196; Tirmizi, 3889; İbn Mace, 3S16'da Enes'in rivayeti olan şu hadisi zikretmişlerdir: "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gözden (nazardan), zehirden ve böğürde çıkan yaralardan ötürü rukyeye (okumaya) müsaade etmiştir."

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3430- Göz Rahatsızlığına Okuma