HAKİM

el-Müstedrek

EYMAN VE’N-NUZUR

 

3250- Rabbe Masiyet Hususunda Olsun, Akrabalık Bağlarını Koparmak Hususunda Olsun Adak Olmaz

 

7893- ... Bize Habib b. el-Muallim, Amr b. Şuayb'den tahdis etti. O Said b. el-Müseyyeb’den rivayet ettiğine göre ensardan iki kardeş arasında ortak bir miras vardı. Onlardan biri diğerinden paylaştırmayı istedi. Öbürü: Tekrar benden paylaştırmayı istersen ebediyen seninle konuşmayacağım ve malım da Kabe'nin kapısının (Kabe'nin) olsun dedi. Ömer b. el-Hattab (r.a) dedi ki: Kabe'nin senin malına ihtiyacı yok. Yemininin kefaretini yerine getir, kardeşinle de konuş çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Rabbe masiyeti, akrabalık bağını koparmayı gerektiren hususlarda da, senin sahip olmadığın şeyler hususunda da yemin de, adak da olmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 4355; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 33. Bundan öncekine de bakınız. Hafız bu rivayet yolunu Amr'ın rivayetine muhalif olarak kabul etmiştir. Bu da Hakim'in sözünün zahirinden anlaşılana aykırıdır çünkü o bunu bir şahit gibi değerlendirmiş görünüyor. Böyle bir meselede ise hafızların içtihatlarının farklılık arzettiği oldukça incelikli bir meseledir. Bu lafız Ebu Davud, 3272'de geçmektedir. Diğer taraftan Said b. el-Müseyyeb 'in Ömer’den hadis dinleyip dinlemediği hususunda meşhur bir görüş ayrılığı bulunmaktadır.

 

 

 

7894- ... Bize eş-Şeybani, Abdulaziz b. Rufey’den tahdis etti. O Temim et-Tai’den şöyle dediğini nakletti: Bir adam Adiyy b. Hatim (r.a)'e gelerek:

Ben bir kadın ile evlendim, bana bir şeyler ver dedi. Adiyy: Sana bir zırh ve bir miğfer verilmesi için yazayım dedi. Onlar adama verilince, adam bundan dolayı kızdı. Adiyy de zırhı ve miğferi ona vermeyeceğine dair yemin etti. Adam: Senin bana bir hizmetçi vereceğini ümit ediyordum dedi. Adiyy:

Allah'a yemin olsun ki o zırh ve miğferi ben iki hizmetçiden daha çok seviyorum dedi. Adam: O halde o ikisinin bana verilmesi için yaz dedi. Adiyy bunun üzerine şöyle dedi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştim: "Sizden biriniz bir hususa dair yemin ettikten sonra ondan hayırlı bir başka işi görürse hayırlı olanı yapsın." (Eğer bunu duymamış olsaydım) sana bunlar verilsin diye yazmazdım. (Temim) dedi ki: Sonra o adama o zırhın ve miğferin verilmesi için yazı yazdı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu anlatımla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 1651. Ayrıca Nesai ve İbn Mace buna yakın olarak zikrettiklerinden ötürü bu hadisin zevaid arasında zikredilmesine gerek yoktur. Hadis Müslim'de vardır. 

 

 

 

7895- ... Bize el-Heysem b. Humeyd, Zeyd b. Vakid'den tahdis etti. O Bişr b. Ubeydullah'tan, o İbn Aiz'den, o Ebu'd-Derda (r.a.)'dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den naklen dedi ki: Allah Rasulüne bir sürü deveyi ganimet olarak ihsan etti. O da bunları dağıttı. Ebu Musa el-Eş'ari: Ey Allah'ın Rasulü bana bir binek ver dedi. Allah Rasulü "Olmaz" dedi. Ebu Musa ona üç defa istediğini tekrarladı, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır yapmayacağım" buyurdu. (Ebu'd-Derda) dedi ki: Geriye beyaz hörgüçlü dört deve kaldı. Allah Rasulü: "Ey Ebu Musa bunları al" buyurdu. O: Ey Allah'ın Rasulü ben senden istemekten utanıyorum. Sen de bana vermedin ve yemin ettin. Bundan dolayı RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın kalbinde hakkımda yanlış bir kanaat uyanmış olduğundan korktum. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "Gerçek şu ki ben bir hususa dair yemin edip de ondan başkasının daha faziletli olduğunu görecek olursam yeminimin kefaretini yerine getirir ve daha faziletli olanı yaparım" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6340; Müslim, 1649; Ebu Davud, 3276; Nesai, YIL, 9; İbn Mace, 2107. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır. Hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

7896- ... Bize Hişam b. Urve babasından tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bir hususa dair yemin ettiği takdirde asla yeminini bozmazdı ta ki yüce Allah yemin kefaretini indirinceye kadar. O zaman şöyle dedi: "Ben herhangi bir hususa yemin ettikten sonra başkasının ondan daha hayırlı olduğunu görecek olursam mutlaka yeminimin kefaretini yerine getirir sonra hayırlı olanı yaparım."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 4353. Hadis aynı zamanda Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde de vardır ama her ikisi de Ebu Bekir. .. yapardı demişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3251- Aile Halkı Hakkında Yemin Edip de Başkasını Hayırlı Gördüğü Halde Yine Israr Ederse Bu Hali Daha Büyük Bir Günahtır