HAKİM

el-Müstedrek

EDEB

 

3205- Allah'ın Hoşlanmadığı Uyuma Şekli

 

7780- ... Bize el-Evzai tahdis etti, bana Yahya b. Ebi Kesir, Muhammed b. İbrahim’den haber verdi. O Kays el-Gıfari'den, o babasından şöyle dediğini nakletti: Akşamdan sonra biz Suffa'da bulunuyorken Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanımıza geldi ve: "Ey filan sen filanla birlikte, ey filan sen de filanla birlikte git" buyurdu. Sonunda beşincileri ben olmak üzere geriye beş kişi ile birlikte kaldım. Allah Rasulü: "Siz de kalkıp benimle geliniz" buyurdu. Biz de dediğini yaptık. Aişe (r.anha)'nin hanesine girdik. Bu hadise hicap emrinin inmesinden önce idi. Allah Rasulü: "Ey Aişe bize yiyecek getir" buyurdu. O da bize bir yeşillik getirdi. Sonra: "Ey Aişe bize yiyecek bir şey getir" buyurdu. O da bir keklik büyüklüğünde hayz (denilen hurma, keş ve yağdan yapılan) bir miktar yiyecek getirdi. Sonra Allah Rasulü: "Bize içecek ver" buyurdu. O da bir kırba getirdi sonra: "Dilerseniz yanımızda uyursunuz, dilerseniz mescide gider orada uyursunuz" buyurdu. Babası dedi ki: Biz de mescitte uyuduk. Gecenin son demlerinde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanıma geldi. Karnım üzere uyumakta olduğumu gördü. Ayağıyla beni dürterek: "Sen ne diye böyle uyuyorsun. Bu Allah'ın hoşlanmadığı -yahut buğzettiği- bir uyuma şeklidir" buyurdu.

 

Bu senedinde Yahya b. Ebi Kesir'e muhalefet edilerek nakledilmiş bir hadistir. Senedindeki son ravinin doğru ismi ise Kays b. Tıhfe el-Gıfari'dir. Bunun da şahidi Ebu Hureyre'nin rivayetiyle gelen şu hadistir:

 

 

 

7781 - Bize Ebu Zekeriya el-Anberi tahdis etti ... Bize İsa b. Yunus, Muhammed b. Amr’dan bildirdi. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karnı üzerine yatmış bir adamın yanından geçti. Ayağıyla onu dürterek: "Şüphesiz ki bu Aziz ve Celil Allah'ın sevmediği bir yatıştır" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7782- *Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti. Bize Hişam b. Ali tahdis etti. Bize Abdullah b. Reca tahdis etti. Bize Hemmam b. Katade, Kesir b. Ebi Kesir’den tahdis etti. O Iyaz’dan, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir kimsenin güneş ile gölge arasında oturmasını yasakladı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 413. Burada sahabinin kimliği müphem bırakılmıştır. Ebu Bekr eş-Şafii, vr. 4/2 ve başka yerde belirtildiği üzere sahabinin adının verilmesi hususunda İbn Reca'ya muhalefet edilmiştir.

 

 

 

7783- ... Bize Ali b. Mushir, İsmail b. Eli Halid'den tahdis etti. O Kays b. Ebi Hazim'den, o babası (r.a)'ndan şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni güneşte otururken gördü: "Sen gölgeye geç çünkü o mübarektir" buyurdu.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4822. Telhis'de: Bunu Ali b. Mushir böylece rivayet etmiş bulunmaktadır. Şube ise İsmail'den, o Kays'dan mürselolarak rivayet etmiştir demektedir. Derim ki: Mürsel rivayet Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1298'de; İmam Ahmed, Müsned, III, 426'da yer almaktadır. "Çünkü o mübarektir" fazlalığı İmam Ahmed'in Müsnedinde yer almaktadır ama İbn Hibban, Sahih, 1958'de bu fazlalığı zikretmemiştir. Bir sonrakine bakınız. Göründüğü kadarıyla Hakim burada: "Çünkü o mübarektir" fazlalığını zikretmişlir. 

 

 

 

7784- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. Bize Ebu Davud tahdis etti.

Bize Şube, İsmail b. Ebi Halid’den tahdis etti. O Kays b. Ebi Hazim (r.a.)'den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) babamı güneşte otururken gördü. "Gölgeye geç çünkü o mübarektir" buyurdu.

 

Şube bunu mürselolarak rivayet etse dahi bu senedi sahih bir hadistiL Çünkü Mincab b. el-Haris ile Ali b. Müshir sika iki ravidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3206- Sahip Olmadığın (Mülkün Olmayan) Kimsenin Elbisesi ile Elini Silme