HAKİM

el-Müstedrek

TEVBE

 

3187- Ruhunu Teslim Etmekten Ötürü Boğazında Hırıltı Duyulmadan Önce Tövbe Edenin Allah da Tövbesini Kabul Eder  (Ölümden bir süre önce tevbe eden)

 

7734- * ... Bize Abdullah b. Salih b. Müslim el- Idi tahdis etti, bize Abdurrahman b. Sabit b. Sevban babasından tahdis etti. O Mekhul’den, o Ömer b. Nuaym’den, o Usame b. Selman’dan rivayet ettiğine göre Ebu Zerr el-Gıfari (r.a) kendisine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu diye tahdis etti: "Perde düşmediği sürece Allah kuluna mağfiret eder," Ey Allah'ın Rasulü perde nedir? diye sorulunca, Allah Rasulü: "Nefsin müşrik olarak ölmesidir" buyurdu,

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 174. Abdurrahman yoluyla böylece rivayet etmiştir. Heysemi de bunu Mecma, X, 198'de kaydederek: Bunu Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup, senedinde Abdurrahman b. Sabit vardır. Bir topluluk onun sika olduğunu söylerken başkaları zayıf olduğunu söylemiştir. Her ikisinin senedindeki diğer raviler ise sikadırlar ama Bezzar'ın iki senedinden birisinde İbrahim b. Hani vardır. O zayıfbir ravidir demektedir.

 

 

 

7735- * ... Bize Hişam b. Sad bildirdi, bize Zeyd b. Eslem Abdurrahman el-Beylemani'den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından birisini şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim ölmeden bir gün önce Allah'a tövbe eder (ve ona döner) ise Allah ondan (tövbesini) kabul eder." Ben bunu bir başka adama tahdis ettim. o: Bunu sen mi dinledin dedi, ben evet dedim. O da dedi ki: Ben şahitlik ederim ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim ölmeden bir kuşluk vakti kadar bir süre önce Allah'a tövbe ederse onun tövbesi kabul olunur." (Abdurrahman) dedi ki: Ben bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından bir başka adama tahdis edince, o: Bunu sen mi dinledin dedi. Ben evet dedim, o şöyle dedi: Ben de şahitlik ederim ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Her kim can çekişmekten dolayı boğazında hırıltı olmadan önce Allah'a tövbe ederse Allah da ondan tövbesini kabul eder" buyururken dinledim.

 

Bunu Abdulaziz b. Muhammed ed-Deraverdi de bu şekilde Zeyd b. Eslem’den diye rivayet etmiştir.

 

Diğer Tahric: Mecma, X, 197'de bu hadisi kaydederek: Bunu İmam Ahmed, Müsnedde bu yoldan İbnu'l-Beylemani'den diye rivayet etmiştir deyip sonra da: Abdurrahman dışında ravileri sahihin ravileridir. Bununla birlikte o da sika birisidir demektedir. Zehebi ise daha önce (IV, 102'de -7144 numaralı hadiste-) İbnu'l-Beylemani'nin zayıf olduğunu dile getirerek: Leyyindir, Buhari onun rivayetini delil göstermemiştir demiş ama burada onun hakkında bir şey söylememiştir. İbn Hacer ise Takrib'de: Zayıftır demektedir. Bundan sonraki rivayete de bakınız.

 

 

 

7736- *Bunu bize Ebu Bekr Muhammed b. el-Müemmel haber verdi ... Bize Abdulaziz b. Muhammed, Zeyd b. Eslem'den tahdis etti. O Abdurrahman b. el-Beylemani'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğini nakletmektedir: "Nefsim elinde olana yemin ederim ki bir insan ölmeden bir gün önce tövbe edecek olursa mutlaka Allah da onun tövbesini kabul eder." Ben bu sözü Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir başkasına bildirdim sonra da Hişam'ın (Hişam b. Sad'ın) hadisi zikrettiği gibi aynen zikretti.

 

 

7737- *Bunu bize Ebu Cafer Muhammed b. Huzeyme b. Kuteybe el-Keşşi kendi asıl nüshasından tahdis etti ... Bize el-Müemmel b. İsmail tahdis etti. Bize Süfyan es-Sevri tahdis edip dedi ki: Abdurrahman b. el-Beylemani'ye mektup yazarak ona kendisinin babasından diye naklettiği bir hadisin durumunu sordum. O da bana şunu yazdı: Babasının kendisine tahdis ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından birkaç kişinin bulunduğu bir mecliste oturdu. Onlardan biri şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim ölümünden bir sene önce Allah'a tövbe eder (ve ona döner)se Allah da onun tövbesini kabul eder."

Bir diğeri ona: Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan (bizzat) sen mi dinledin dedi. O sahabi: Evet, dedi. Soran sahabi: Bunu ben de dinledim dedi.

Bir diğeri: Ben de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim ölümünden bir ay önce aziz ve celil olan Allah'a tövbe ederse Allah da tövbesini kabul eder." Diğeri: Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan (bizzat) sen mi dinledin? dedi. O evet dedi. Soran sahabi: Ben de bunu dinledim dedi. Başka bir sahabi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim dedi:

Kim aziz ve celil olan Allah'a ölümünden bir gün önce tövbe ederse Allah da onun tövbesini kabul eder. Başka birisi: Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan (bizzat) sen mi dinledin dedi. O evet, dedi. Soran sahabi: Ben de bunu dinledim dedi. Bir diğeri: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim dedi: "Her kim aziz ve celil olan Allah'a ölümünden bir saat önce tövbe edecek olursa Allah da tövbesini kabul eder." Başkası: Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan (bizzat) sen mi dinledin? dedi. O evet deyince, soran: Ben de onu dinledim dedi.

Bir diğeri ise şöyle dedi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Her kim can verirken boğazından duyulan hırıltıdan önce Allah'a tövbe ederse Allah da tövbesini kabul eder."

 

Süfyan b. Said (r.a)'in hıfzı her ne kadar ed-Deraverdi ve Hişam b. Sad’dan daha ileri ise de o bu hadiste hadisi İbnu'l- Beylemani’den de, Zeyd b. Eslem’den de bizzat dinlediğini zikretmemektedir. O sadece bir icazet ve bir yazışmayı zikretmektedir. Bu sebeple bu hususta kabul edilecek söz Zeyd b. Eslem'den, o İbnu'l-Beylemani'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adamdan diye rivayette bulunanın sözüdür. Şanı Yüce Allah Abdullah b. Nafi elMedeni'yi bu noktada rahatlatmış ve böylelikle Hişam b. Sad’dan naklettiği rivayetinde burada (ismi verilmeyen) sahabinin Abdullah b. Amr b. el-As (r.a) olduğunu beyan etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

7738- *Bunun sıhhatini de bize Hafız Ebu Cafer Ahmed b. Ubeyd b. İbrahim el- Esedi Hemdad'da tahdis etti. Bize Umeyr b. Midras'tan tahdis etti. O Abdullah b. Nafi'den, o Hişam b. Sad’dan, o Zeyd b. Eslem'den, o Abdurrahman b. el-Beylemani'den şöyle dediğini nakletti: Ben Abdullah b. Amr (r.a.)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim ölümünden bir sene önce tövbe ederse onun tövbesi kabul edilir. Hatta "bir ay önce" hatta "bir hafta önce" hatta "bir gün önce" hatta: "bir saat önce" hatta: "bir devenin iki sağımlık arası kadar kısa bir süre önce" dedi. Ben:

Subhanallah aziz ve celil olan Allah: "Yoksa (kabul edilen) tövbe kötülükleri işleyip, durup da nihayet onlardan birine ölüm gelip çattığında: Ben şimdi gerçekten tövbe ettim diyenlerin ... değildir." (Nisa, 4/18) dedim. Bu sefer Abdullah: Ben sana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan neyi dinledimse onu tahdis ediyorum ancak dedi.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3188- Farz Bir Namaz Sonraki Diğer Farza Kadar iki Namaz Arası için Bir Kefarettir