HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3115- Tabipliği Bilinen Bir Kişi Olmamakla Birlikte, Tabiplik Taslayan Kimse (Sebep Olduğu Teleflerin) Tazminatını Öder

 

7559- ... Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti. Bize İbn Cureyc, Amr b. Şuayb’dan tahdis etti. O babasından, o dedesinden şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Tabipliği bilinmemekle birlikte tabipliğe kalkışan bir kimse (sebep olduğu zararların) tazminatını öder."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4586; Nesai, II, 250; İbn Mace, 3466; Darakutni, Sünen, 370; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, X, 141

 

 

 

7560- o o o Bana Muaviye b. Salih, Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr’den haber verdi, o babasından, o Avf b. Malik el - Eşcai’den şöyle dediğini nakletti: Cahiliye döneminde okuyarak tedavi ederdik (rukye yapardık). Sonra: Ey Allah'ın Rasulü bu husustaki görüşün nedir? dedik. Şöyle buyurdu: "Rukye sırasında okuduklarınızı bana söyleyin. Şirk ihtiva etmediği sürece rukyede (okumada) bir sakınca yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: -- Müslim, 2200; Ebu Davud, 3886

 

 

 

7561- ... Bize Zühri, Urve b. ez-Zubeyr’den tahdis etti. O Ebu Seleme'nin kızı Zeynep'ten, o Üm mü Seleme (r.anha)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) evinde, yüzünde hastalık solgunluğu bulunan küçük bir kız gördü. Allah Rasulü: "Bunu okutunuz çünkü buna nazar değmiştir" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Buhari, 5407; Müs!im, 2197.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3116- Hasta Ziyaret Ederken Dua Okumak ve Hasta Ziyaret Etmenin Adabı