HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3112- Hacamat Aklı Arttırır, Hafızayı Güçlendirir.

 

7554- ... Bize Gazal b. Muhammed, Muhammed b. Cuhade’den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)'den diye nakletti. Nafi: İbn Ömer bana dedi ki: Bana hacamat yapan birisini buL. Küçük bir çocuk da olmasın, yaşlı bir ihtiyar da olmasın çünkü kan bende baskın bir hal almış bulunuyor ve ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Hacamat aklı arttırır, hafızayı güçlendirir. Allah'ın adı ile Perşembe günü (hacamat yaptırın) ama Cuma, cumartesi ve Pazar günleri hacamat yaptırmayın. Pazartesi ve Salı günü hacamat yaptırın. Ne kadar cüzzam ve baraş hastalığı inmişse de mutlaka çarşamba gecesi inmiştir."

 

Bu hadisin bütün ravileri Gazzal b. Muhammed dışında sikadırlar. O meçhul birisidir, onun adalet vasfına sahip olduğunu ya da cerh edildiğini bilmiyorum. Ayrıca hadis İbn Ömer (r.a)'in kendi sözü olarak ama müsned ve muttasıl olmaksızın sahih olarak gelmiş bulunmaktadır.

 

 

 

7555- Bunu bize Hafız Ebu Ali tahdis etti ... Bize Abdullah b. Hişam ed-Destevai tahdis etti, bana babam Eyyub'dan tahdis etti. O Nafi'den şöyle dediğini nakletti: İbn Ömer bana ey Nafi git bana bir hacamatçı getir ama bana yaşlı bir ihtiyar da, küçük bir çocuk da getirmeyesin dedi ve şunları ekledi: Cumartesi, Pazar, pazartesi ve Salı günleri hacamat yaptırabilirsiniz ama Çarşamba günü hacamat yaptırmayın.

 

Bu hadisi Utaf el-Halid el-Mahzumi, Nafi'den müsned olarak rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3113- Hiçbir Şey Yemeden (Kahvaltısız) Hacamat Yaptırmak Daha iyidir