HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3093- Müslüman Bir Kul'a Verilen En Hayırlı Şey Güzel Ahlaktır (Tedavi olun)

 

7507- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti ... Ziyad b. İlaka’dan Bana Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah eş-Şafii de haber verdi. .. Ziyad b. İlaka’dan, Bize Abdullah b. Ömer el-Cevheri de Merv'de tahdis etti. .. Ziyad b. İlaka’dan, Bize Fakih Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti ... Ziyad b. İlaka'dan, Bize Ebu'l-Hasan Muhammed b. Abdullah es-Sünni de Merv'de haber verdi ... Ziyad b. İlaka’dan, Bana Ebu Bekr eş-Şafii de haber verdi ... Bize Ziyad b. İlaka tahdis etti. Bize Ebu Bekr eş-Şafii de haber verdi ... Ziyad b. İlaka’dan, Bize Ahmed b. Cafer el- Katii de haber verdi ... Bize Ziyad b. İlaka tahdis etti. Bize Ahmed b. Osman el-Ademi de Bağdat'ta haber verdi. .. Ziyad b. İlaka’dan, bize Fakih Ebu Bekr b. İshak adaletli Ali b. Hamşaz ve Ebu Bekr eş-Şafii -lafız onların olmak üzere- tahdis edip dediler ki ... Bize Süfyan tahdis etti, bana Ziyad b. İlaka tahdis edip dedi ki: Ben Usame b. Şerik elGamiri'yi şöyle derken dinledim: Bedevi Arapların Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a:

Şu hususta şu hususta bizim aleyhimizde bir vebal var mı diye soru sorduklarına tanık oldum. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Allah'ın kulları Allah darlık ve sıkıntıyı (vebali) kaldırmıştır. Ancak kardeşinin ırzından (namus, şeref ve haysiyetinden) bir şeyler kesip alan müstesna. İşte sıkıntıya düşüp, helak olan kişi odur." Bu sefer: Ey Allah'ın Rasulü tedavi olalım mı? dediler. O: "Allah'ın kulları tedavi olunuz. Şüphesiz yüce Allah ne kadar hastalık indirdiyse mutlaka onun için de bir şifa indirmiştir. Şu ihtiyarlık müstesnadır" buyurdu. Bu sefer onlar: Ey Allah'ın Rasulü Müslüman kula verilen en hayırlı şey nedir? dediler. O: "Güzel ahlaktır" buyurdu.

 

Bu bütün senetleri Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih olan bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Onlara göre bu senetteki illet Usame b. Şerik'in, Ziyad b. Ilaka dışında bir ravisinin bulunmamasıdır. Halbuki bu kitabın baş taraflarında her ikisinden gelen açık delillerle, belgelerle ve şahitlerle bu husus bir illet değildir. Bu hadisin yine Ziyad b. Ilaka’dan burada zikrettiklerimizden daha fazla rivayet yolları da kalmış bulunmaktadır. Bunları zikretmeyişimizin sebebi ise bu rivayetlerin her ikisinin şartına uygun olmayışıdır.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3436; İbn Ebi Şeybe, Musannef, III, 236; Hakim, Müstedrek, I, 121 (421 numaralı hadis) ve IV, 399 (8267 numaralı hadis) Hadisin diğer kaynakları için oraya bakınız. Buradaki lafız İbn Mace'nin Sünenindeki lafızia tamamen aynıdır. Ayrıca bunu Temmam, Fevaid, 1013'te de böylece rivayet etmiştir.

 

 

 

7508- ... Bize Salih b. el-Ahbar, ez-Zühri’den tahdis etti. O Urve’den, o Hakim b. Hizam'dan şöyle dediğini nakletti: Ben: Ey Allah'ın Rasulü kendileriyle tedavi olduğumuz birtakım ilaçlar ve tedavi maksadıyla okuduğumuz birtakım dualar acaba Allah'ın kaderinden herhangi bir şeyi geri çevirir mi ne dersin dedim. o: "Şüphesiz onlar da Allah'ın kaderindendir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunu Yunus b. Yezid ile Ömer b. el-Haris de bir başka senetle rivayet etmişlerdir ki mahfuz olan (senet) odur.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, III, 214; Mecma, V, 8s'te hadisin Taberani tarafından rivayet edildiğini belirterek senedinde Salih vardır zayıftır ama hadisi itibar için alınır demektedir.

 

 

 

7509- ... Bana Amr b. el-Haris ve Yunus b. Yezid'in İbn Şihab'dan haber verdiklerine göre Ebu Huzame b. Ya'mer (dedi ki): Bana el-Haris b. Sad tahdis etti. Ona babası tahdis ettiğine göre babası Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a şöyle dedi: Ey Allah'ın Rasulü tedavi için kullandığım ız ilaçlar ve dua edip, okuduğumuz rukyeler sana göre bunlar Allah'ın kaderinden herhangi bir şeyi geri çevirirler mi dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz bu(nlar) da Allah'ın kaderindendir" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3437; Tirmizi, 2065; Taberani, Kebir, VI, 57; Ahmed, Müsned, III, 421. Senedi hakkında bazı tenkitler vardır.

 

 

 

7510- ... Bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şüphesiz hastalığı indiren, şifayı da indirmiştir" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5354'te: "Allah indirdiği her bir hastalık için mutlaka bir deva da indi rm iştir" lafzı ile; İbn Mace, 3439'da ise "deva" yerine "şifa" lafzı yer almaktadır.

 

 

 

7511- ... BanaAmr b. el-Haris, Abdu Rabbih b. Said'den haberverdi. O Ebu'z-Zubeyr'den, o Cabir b. Abdullah (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her bir hastalığın bir ilacı vardır. Dolayısıyla ilaç hastalığa denk düşerse aziz ve celil olan Allah'ın izni ile (o hastalık) iyileşir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2204'te rivayet edilmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3094- Şifa iki Türlüdür: Kur'an Okumak ve Bal içmek