HAKİM

el-Müstedrek

LİBAS

 

3066- Uyluklar Avrettir

 

7439- Bize Ahmed b. Süleyman el-Mavsili haber verdi, bize Ali b. Harb tahdis etti, bize Süfyan, Salim Ebu'n-Nadr'dan tahdis etti. O Zur'a b. Müslim b. Cerhed’den, o dedesi Cerhed (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisini mescitte üzerinde bir burde bulunduğu halde uyluğunun açılmış olduğunu görünce: "Şüphesiz uyluk da avrettendir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi Muhammed b. Cahş yoluyla gelen şu hadistir:

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4014; Tirmizi, 2797; İbn Hibban, Sahih, 1710; Ahmed, Müsned, III, 479; Taberani, Kebir, 2138; Darakutni, Sünen, r, 224; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1176. Buhari bu hadisin senedindeki muzdariplik dolayısıyla zayıf olduğunu ifade etmiştir. Muhtemelen hadis temriz sigasıyla gelmiş olmalıdır. Şu kadar var ki bunun daha sonra gelecek şahitleri de bulunmaktadır. Bundan dolayı Buhari: Cerhed'in rivayet ettiği hadis ihtiyata daha uygundur demiştir.

 

 

 

7440- *Bize Muhammed b. Cahş'ın azatlısı el-Ala b. Abdurrahman b. Ebi Kesir, Muhammed b. Cahş’dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ben de onunla birlikte iken Ma'mer'in yanından geçti. İki uyluğu da açılmıştı. Allah Rasulü: "Ey Ma'mer uyluklarını ört çünkü uyluklar avrettir" buyurdu.Ali b. Ebi Talib ve Abdullah b. Abbas (r.anhuma)’dan, onlar Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den diye buna yakın rivayet nakledilmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 290; Beğavi, Şerhu's-Sünne, 2251.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3067- Ölünün de, Dirinin de Uyluğuna Bakma