HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3062- iki Kızı Yetişen Her Müslümanın Kızları Mutlaka Cennete Girmesine Sebep Olurlar

 

7431 - ... Bize Fıtr b. Halife tahdis edip dedi ki: Zeyd b. Ali (r.a)'nin yanında Medine'de oturuyardum. Yanımda Şurahbil Ebu Sad denilen yaşlı bir adam geçti. Zeyd ona: Ey Ebu Sad nereden geliyorsun dedi. O: Medine'nin emirinin yanından ona bir hadis naklettim dedi. Zeyd: Bu hadisi buradakilere de naklet dedi. Ebu Sad dedi ki: İbn Abbas (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Müslüman bir kimsenin iki kızı yetişir de her ikisine de onunla birlikte bulundukları yahut kendisi onlarla birlikte bulunduğu sürece onlara iyilikte bulunacak olursa mutlaka onun cennete girmesine sebep olurlar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisi bize ayrıca Ebu Abdullah Muhammed b. Abdullah b. Dinar ile Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah el-Hafid de tahdis edip dediler ki: Bize Ahmed b. Muhammed b. Nasr tahdis etti, bize Ebu Nuaym tahdis etti, bize Fıtr, Şurahbil b. Müslim'den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den diye hadisi buna yakın olarak zikretti.

Bu bir yanılmadır. Çünkü burada sözü geçen Şurahbil, Ebu Sad Şurahbil b. Sad olup, Medine halkından bir şeyh (hadis rivayet eden birisi)dir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, i, 235; Ebu Ya'la, Müsned, 2571; İbn Mace, 3670; İbn Hibban, Sahih, 2945; İbn Şeybe, Musannef, VIII, 551; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 77. Hepsi Şurahbil yoluyla rivayet etmişlerdir. Zehebi: Şurahbil vahidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3063- Küçüğümüze Merhamet Etmeyen, Büyüğümüzün Hakkını Tanımayan Bizden Değildir