HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3053- Kocası Kendisinden Razı Olarak Ölen Bir Kadın Cennete Girer

 

7408- ... Bize Musavir b. Abdullah el-Himyeri annesinden şöyle dediğini tahdis etti: Ümmü Seleme (r.anharyi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle buyururken dinledim: "Bir kadın kocası kendisinden razı olduğu halde ölürse cennete girer.''

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 1161; İbn Mace, 1854. Müsavir meçhul bir ravidir ama hadis şahideriyle hasendir.

 

 

 

7409- ... Bize Süfyan, Ebu'z-Zinad’dan tahdis etti. O Musa b. Ebi Osman’dan, o babasından, o Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kocası hazır bulunuyorken bir kadın onun iznini almadan (nafile) oruç tutmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1960; Müslim, 1026. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis her ikisinde de vardır.

 

 

 

7410- Bize Bekr b. Bekkar tahdis etti, bize Ömer b. Ubeyd, İbrahim b. Muhacir’den tahdis etti. O Nafi’den, o İbn Ömer (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İki kişinin kıldığı namaz başlarından yukarıya yükselmez: Efendilerinden kaçmış bir kölenin namazı dönünceye kadar, kocasına baş kaldırmış olan bir kadının da namazı itaatsizliğinden vazgeçinceye kadar."

 

Diğer Tahric: Mecma, IV, 313'te hadisin Taberani, Sağır ve Evsat'ında yer aldığını belirtmiş, ravilerinin sika olduklarını söylemiştir.

 

 

 

7411 - * ... Bize Müemmel b. İsmail tahdis etti, bize Süfyan, el-Ameş'ten tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd’dan, o Ebu Umame (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birisini taşımış, diğerini elinden tutmuş olduğu beraberinde iki kız çocuğu bulunan bir kadın gördü. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Bunlar) taşıyan ve pek merhametli annelerdir. Şayet kocalarına yaptıkları kötü muamele olmasa namaz kılanları kesinlikle cennete girerler."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak bunu Şube Ameş'ten mudal olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

7412- Bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak haber verdi, bize Kadı İsmail b. İshak bildirdi, bize Ebu'l-Velid ve Muhammed b. Kesir tahdis edip dediler ki: Bize Şube tahdis etti.

Bize Ebu Bekr b. Baleveyh de tahdis etti. Bize Abdullah b. Ahmed b. Hanbel tahdis etti. Bana babam tahdis etti. Bize Muhammed b. Cafer tahdis etti. Bize Şube, Mansur’dan tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd’dan şöyle dediğini nakletti: Bana Ebu Umame (r.a.)’den diye zikredildiğine göre bir kadın beraberinde iki çocuğu da bulunduğu halde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldi. Ona üç tane hurma verdi. Anneleri çocukların her birine birer hurma verdi. Sonra çocuklardan birisi ağlayınca geri kalan hurmayı ikiye böldü ve onların her birisine yarımşar hurma verdi. Bunun üzerine Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Bunlar) taşıyan, çocuklarına merhametli olan annelerdir. Kocalarına yaptıkları olmasa namaz kılanları cennete girer." 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3054- Kadın Eğri Bir Kaburga Kemiğinden Yaratılmıştır