HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3044- Kişinin Komşusu Açken, Kendisi Tok Olamaz

 

Bunun şahidi sarayını bina etmesi üzerine Ömer'in Sad ile konuştuğu ve naklettiği şu hadistir:

 

7388- *Bunu bize Ahmed b. Cafer el-Katii haberverdi. .. Süfyan'dan, o babasından, o Abaye Rifaa’dan dedi ki: Sad sarayını bina edince şimdi artık ses kesildi dediği Ömer'e ulaştı. O da ona Muhammed b. Mesleme'yi gönderdi -ve hadisin geri kalan kısmını nakletti- sonunda şunları söyledi: Ömer (r.a) dedi ki: Medinelileri etrafında açlık öldürmüşken senin lehine emir vererek serin olanın sana sıcak olanın da bana ait olması hoşuma gitmedi. Hem ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Kişinin komşusu açken kendisi tok olamaz" buyururken dinledim.

 

Diğer Tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 112; Taberani, Kebir, 12741. Zehebi: Senedi ceyyiddir demiştir.

 

 

 

7389- *Bize Ahmed b. Yakub es-Sakafi tahdis etti, bize Musa b. Harun tahdis etti, bize Ebu'r-Rabi ez-Zehrani tahdis etti. Bize Cafer b. Süleyman, Ebu İmran el-Cevni’den, o Yezid b. Babenus’dan, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti:

Ey Allah'ın Rasulü benim iki komşum var (iyilik yapmaya) bunların hangisinden başlayayım dedim. o: "Kapıları sana daha yakın alanlarıyla" buyurdu.

Bu hadisi bu şekilde (Ebu'r-Rabi) Cafer b. Süleyman'dan, o Ebu İmran el-Cevni’den diye rivayet etmektedir.

Ama sahih olan Şube'nin, Ebu İmran el-Cevni’den, onun Teymullah oğullarından bir adam olan Talha b. Abdullah'tan, onun Aişe (r.anha)’den şöyle dedi diye naklettiği rivayet: Ey Allah'ın Rasulü benim iki komşum var. Onlardan hangisine daha önce hediye vereyim dedim. Allah Rasulü: "Kapısı sana daha yakın alanlarıyla" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Çünkü Talha b. Abdullah b. Avf, Buhari ve Müslim'in rivayetlerini ittifakla tahriç ettiği kimselerdendir.

 

Diğer Tahric: Son kaydedilen lafız ile Buhari, 5674; Ebu Davud, 5155. Her ikisinin lafzı bu ikinci rivayetin lafzı ile aynıdır.

 

 

 

7390- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Hayve, İbnu'l-Hadd'dan haber verdiğine göre el-Velid b. Ebi Hişam kendisine Ebu Musa el- Eş'ari (r.a)’den tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Birbirinizi sevmedikçe iman etmiş olamazsınız. Size yerine getirmeniz halinde birbirinizi seveceğiniz bir yol göstereyim mi?" Ashab: Buyur, ey Allah'ın Rasulü deyince, o: "Aranızda selamlaşmayı yaygınlaştırınız birbirinizi seversiniz. Nefsim elinde olana yemin ederim ki birbirinize merhametli davranmadıkça cennete giremezsiniz" buyurdu. Ashab: Ey Allah'ın Rasulü hepimiz merhametliyiz deyince şöyle buyurdu: "Bu sizden bir kişinin merhameti ile olmaz ama genel bir rahmet, genel bir rahmet(ten bahsediyorum.)"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3045- Ümmetlerin Hastalığı Nimetlere Karşı Nankörlük ve Azıp, Şımarmaktır