HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3042- Şüphesiz Allah İmanı Ancak Sevdiği Kimselere Verir.

 

7381- ... Bize Eban b. İshak, es-Sabbah b. Yahya el-Beceli’den tahdis etti. O Murre el-Hemdani'den, o Abdullah b. Mesud (r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah rızıklarınızı aranızda paylaştırdığı gibi, ahlakınızı da aranızda paylaştırmıştır ve elbette Allah malı sevdiğine de, sevmediğine de verir. Halbuki imanı ancak sevdiklerine verir. Bu sebeple Allah imanı kime vermişse onu sevmiş demektir. Muhammed'in canı elinde olana yemin ederim ki hiçbir kul kalbi selamete ermedikçe (kötülüklerden kurtulmadıkça) Müslüman olmuş olmaz ve hiçbir kul da komşusu sıkıntılarından yana emin olmadıkça Müslüman olmaz."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7382- ... Bize İbn Aclan babasından bildirdi. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek ona komşusunu şikayet etti ve: Ey Allah'ın Rasulü komşum beni rahatsız ediyor dedi. Allah Rasulü: "Eşyalarını çıkart ve yolun kenarına bırak" buyurdu. Adam eşyasını çıkartıp, yolun kenarına bıraktı. Yanından geçen herkes: Bu halin ne? diye sordu. O da: Ben komşumu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e şikayet ettim, o da bana eşyamı çıkartıp, yolun kenarına bırakmamı emir buyurdu dedi. Bu sefer yoldan geçenler: "Allah'ım ona lanet et, Allah'ım onu rüsvay et" demeye başladılar. (Ebu Hureyre) dedi ki: Bu durum o adama ulaşınca komşusuna gelerek: Geri dön, Allah'a yemin ederim ki ebediyen bir daha sana eziyet etmeyeceğim dedi.

 

Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun Müslim'in şartına göre sahih bir başka şahidi de vardır:

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 520; Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 124; Ebu Davud, 5153 has en bir hadistir.

 

 

 

7383- *Bunu bize Muhammed b. Ali eş-Şeybani, Kufe'de haber verdi. .. Bize Şerik, Ebu Ömer el- Ezdi’den tahdis etti. O Ebu Cuhayfe (r.a)’den rivayet ettiğine göre bir adam Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip komşusunu şikayet etti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: ''Eşyanı yola çıkar, koy" buyurdu. (Ebu Cuhayfe) dedi ki: Bu sefer insanlar onun yanından geçip giderken komşusuna lanet okumaya başladılar. O da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelerek: Ey Allah'ın Rasulü benim insanlardan neler gördüğümü bir bilsen dedi. Allah Rasulü: ''Onlardan ne gördün ki?" buyurdu. Adam:

Bana lanet ediyorlar deyince, Allah Rasulü: ''Gerçek şu ki insanlardan önce Allah seni lanetledi" buyurdu. Bu sefer adam: Ey Allah'ın Rasulü kesinlikle bir daha ona aynı şeyi yapmayacağım dedi. (Ebu Cuhayfe) dedi ki: Bu sefer şikayette bulunan o kişi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e geldi, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da ona: ''Artık emin oldum -yahut (ona) lanet okunmasını sağladım-'' buyurdu.

 

Diğer Tahric: Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 125; Bezzar, Müsned, 1903; Heysemi, Mecma, VIII, 170'de ve: Bunu Taberani ve Bezzar rivayet etmiş olup, senedinde Ebu Ömer vardır. Şerik münferiden ondan rivayette bulunmuştur demektedir.

 

 

 

7384- * ... el- Ameş’den, o Cade'nin azatlısı Ebu Yahya’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle buyururken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Filan kadın geceleyin namaz kılar, gündüzün oruç tutar ama dili pek iyi değildir. Diliyle komşularını rahatsız eder ve çirkin konuşurdu. Allah Rasulü: "O kadında bir hayır yoktur, o ateştedir." Ona: Filan kadın da farz namazı kılar, ramazan orucunu tutar ve kurutulmuş süt (keş) tasadduk eder. Zaten ondan başka bir şeyi de yok, kimseye de eziyet etmez. Allah Rasulü: "O cennettedir" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, VIII, 169'da kaydedildiği üzere bunu İmam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar.

 

 

 

7385- * ... Bize Musa b. A'yen, el-Ameş’den tahdis etti. O Hubeyre kızı Cade'nin azatlısı Ebu Yahya’dan, o Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: Filan kadın gündüzün oruç tutar, geceleyin namaz kılar ama diliyle komşularına da eziyet eder denildi. O: "O kadında bir hayır yoktur ve o ateştedir" buyurdu. (Yine ona): Filan kadın (yalnız) farz namazı kılar, ramazan orucunu tutar ve kurutulmuş sütten (keşten) bazı parçalar tasadduk eder ama diliyle de kimseyi rahatsız etmez denildi. Allah Rasulü: "O cennettedir" buyurdu.

 

 

7386- * ... Bize Muemmel b. İsmail tahdis etti. Bize Süfyan b. Habib b. Ebi Sabit, Cemil'den o Nafi b. Abdulharis’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Salih komşu, geniş ev ve iyi binek dünyada Müslüman kişinin mutluluğundandır."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Abdullah b. el-Haris el-Ensari'nin azatlısı Cemil’den ise Habib b. Sabit birden çok hadis rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3043- Yanındaki Komşusu Aç Olduğu Halde Geceleyin (Tok) Yatan Mümin Değildir