HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

2040 (3040)- Allah Nezdinde Arkadaşların En Hayırlısı Arkadaşına En Hayırlı Olan Kişidir

 

7377- ... Bana Şurahbil b. Müslim, Abdullah b. Amr (r.a.)'dan şöyle dediğini tahdis etti. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah nezdinde arkadaşların en hayırlısı, arkadaşına en hayırlı olanlarıdır. Allah nezdinde komşuların en hayırlısı da komşusuna en hayırlı olanlarıdır."

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6566; Tirmizi, 2009; Darimi, 2442; İbn Huzeyme, Sahih, 2539;

Kudai, Müsneduş-Şihab, 1235.

 

 

 

7378- Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize Malik b. Enes bildirdi. Bize Abdurrahman b. Hamdan el-Cellab da Hemedan'da haber verdi. .. Malik b. Enes, Said el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Şureyh el-Kabi'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikramda bulunsun. Onu ödüllendirmek (mümkün olduğu kadarıyla iyi davranıp ve ikramı çeşitlendirmek) süresi bir gün bir gecedir. Misafirlik üç gündür. Bundan sonrası ise bir sadakadır. Misafirin ev sahibinin yanında onu sıkıntıya sokuncaya kadar kalmaya devam etmesi de helal değildir." İbn Vehb rivayetinde şu ilaveyi yapmaktadır: "Onu ödüllendirmek ise birinci günde bulabildiğinin en iyisini ona ikram etmesidir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Yine bu hususta Ebu Hureyre’den de sahih bir rivayet gelmiş bulunmaktadır. Zannederim Buhari ve Müslim bunu tahriç etmiş olmalıdırlar. Benim kanaatime göre Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- Ebu Şureyh'in rivayet ettiği (bu) hadisi Abdurrahman b. İshak'ın, Said el-Makburi’den, onun da Ebu Hureyre (r.a)'den diye rivayette bulunmuş olmalarıdır. Nitekim bunu bize Ebu Abdullah eş-Şeybani haber verdi. .. Bize Abdurrahman b. İshak, Said el- Makburi’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'a ve ahiret gününe iman eden, misafirine ikramda bulunsun" diyerek hadisi sonuna kadar zikretti.

Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: Ben Ali b. İsa'yı şöyle derken dinledim: Ben Ebu Bekr Muhammed b. İshak'ı şöyle derken dinledim:

Malik b. Enes bu isnatta Abdurrahman b. İshak gibi çok sayıda kimseden hadis hıfzetmiş bulunmaktadır.

Abdulhamid b. Cafer de Malik b. Enes'e naklettiği rivayetinde mutabaatta bulunmuştur. 

Bize Mundar tahdis etti, bize Ebu Bekr el-Hanefi tahdis etti. Bize Abdulmecid b. Cafer tahdis etti. Bize Said el-Makburi'nin tahdis ettiğine göre o Ebu Şureyh'i şöyle derken dinledi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözleri söylerken onu kulaklarım dinledi, gözlerim gördü, kalbim belledi. Sonra da hadisi Malik'in zikrettiği gibi aynen zikretti.

Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun-'e gelince her ikisi de, onlardan birisi de Abdurrahman b. İshak'ı delil göstermemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6019; Müslim, 48; Tirmizi, 2033; Ebu Davud, 3730; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 468.

 

 

 

7379- * ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti, bana İbn Ebi Zi'b, Said elMakbud den haber verdi. O Ebu Hureyre’den, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah'a yemin ederim ki iman etmiş olmaz, Allah'a yemin ederim ki iman etmiş olmaz, Allah'a yemin ederim ki iman etmiş olmaz." Ashab: Neden bahsediyorsunuz ey Allah'ın Rasulü deyince, o: "(Bahsettiğim kişi) sıkıntılarından yana kendisini güven altında hissetmediği komşudur" buyurdu. Ashab: Sıkıntılarından maksat nedir ey Allah'ın Rasulü? deyince, o: "Onun şerridir (yaptığı kötülüklerdir)" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir senet olmakla birlikte bunu bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 5670; Müslim, 46. Her ikisinde de sonunda yer alan: "Sıkıntıları nedir. .. " ziyadesi yer almamaktadır. Bu fazlalıkla hadisi Mecma, VIII, 169'da belirttiği üzere İmam Ahmed, Müsned'inde rivayet etmiştir ve bu sahih bir senettir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3041- Komşusu Gaile!erinden Güven Altında Olmayan Kişi Mümin Değildir