HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3038- Kardeşinden Bir Yıl Süreyle Darılan Kişinin Bu Hali Onun Kanını Dökmeye Benzer.

 

7374- ... Bana Ebu Osman b. Ebi'l-Velid'in tahdis ettiğine göre İmran b. Ebi Enes kendisine Ebu Hiraş es-Sulemi (r.a)’den Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğini tahdis etti: "Kardeşinden bir sene dargın kalan bir kimsenin bu hali onun kanını akıtmak gibidir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, el-Edebu'I-Müfred, 404, 405; Ebu Davud, II, 303; İmam Ahmed, Müsned, IV, 320; İbn Sad, VII, 500. İraki de Tahricu'I-İhya, II, 199'da Ebu Osman el-Velid 'in hadis rivayeti leyyin olmakla birlikte sahih olduğunu belirtmiştir.

 

 

 

7375- * ... Bize Said b. Muhammed, Muhammed b. Amr’dan tahdis etti.

O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ubeyd oğulları sizin efendiniz kimdir?" diye sordu. Onlar: -Bir parça cimri olmakla birlikte- el-Cedd b. Kays dediler. Allah Rasulü: "Peki cimrilikten daha büyük hangi hastalık vardır ki hayır sizin efendiniz ve efendinizin oğlu Bişr b. el-Bera b. Maruf'dur" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Said b. Muhammed ise el-Verrak ünvanh sika ve güvenilir birisidir. Ayrıca biz bunu Amr b. Dinar'ın, Ebu Seleme’den diye rivayet ettiği bir hadis olarak da yazmış bulunuyoruz. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3039- Süt anne’ye ikramda Bulunmak