HAKİM

el-Müstedrek

BİRR VE SILA

 

3033- Şüphesiz Allah Bir Kavmin Akrabalık Bağlarını Gözetmeleri Sebebiyle Uzun Bir Süre Ömürlerini Uzatır

 

7364- * ... Bize İmran b. Musa er- Remli -ki o, İbn Ebi İmran'dır- tahdis etti. Bize Ebu Halid Süleyman b. Hayyan el-Ahmer tahdis etti. Bana Davud b. Ebi Hind, eş-Şabi’den tahdis etti. O İbn Abbas (r.a.)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz Allah bir kavmin uzun bir süre ömürlerini uzatır, mallarını çoğaltır ve kendilerini yarattığı zamandan itibaren onlara nefretle bakmamış olur." Ashab: Bu nasılolur ey Allah'ın Rasulü dediler. o: "Akrabalık bağlarını gözetmeleri sebebiyle" buyurdu.

 

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: İmran er-Remli Müslümanların zahid ve abidlerindendir. O bu hadisi Ebu Halid el-Ahmer’den hıfzetmiş idi. Bu sebeple garip, sahih (bir hadis)tir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, XII, 85; Temmam, Fevaid, 1265; Heysemi, Mecma, VIII, 152; Taberani tarafından hasen bir senetle rivayet edilmiş olduğunu belirterek; Beyhaki, Şuabu'l-İman, VI, 224

 

 

 

7365- * ... Bize İshak b. Said b. Amr b. el-As tahdis etti. Bana babam tahdis edip dedi ki: İbn Abbas (r.a)'ın yanında idim. Bir adam geldi ve onlara oldukça uzak bir akrabalarının olduğunu söyledi. (İbn Abbas) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Neseplerinizi bilin ki akrabalık bağınızı gözetebilesiniz çünkü akrabalık bağı koparılacak olursa -yakın olsa dahi- akrabalık diye bir şey kalmaz. Eğer gözetilecek olursa uzak olsa dahi uzaklığı söz konusu değildir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2757'de bu yoldan; Hafız İbn Hacer, el-Metalibu'l-Aliye, 2501, Busiri sahih olduğunu belirtmiştir. Hadis daha önce bu yoldan i, 89'da (308) numara ile geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3034- Neseplerinizi Bu Yolla Akrabalık Bağınızı Gözetecek Şekilde Öğreniniz