HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

3003- Yemekten Sonra Elhamdulillah Demenin Sünnet Oluşu

 

7273- ... Bize Amir, Halid b. Madan’dan şöyle dediğini tahdis etti: Abdula'la'nın evinde bir ziyafette hazır bulundum. Bizimle birlikte Ebu Umame el-Bahili (r.a) da vardı. Yemeği yiyip bitirdikten sonra ayağa kalkınca şöyle dedi: Ben bir hatip olmak istemiyorum ama Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)  yemeği bitirdikten sonra: "Elhamdulillahi kesiran tayyiben mubareken fih gayra muaddain ve la mustağnen anh: Allah'a kendisinden uzaklaşmaksızın ve onun nimetlerine muhtaç olmadığımızı belirtmeksizin mübarek kılınmış, pek hoş ve pek çok Allah'a hamdolsun" derdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi ise daha sahih ve ravileri bununkinden daha meşhurdur:

 

Diğer Tahric: Buhari, 5458; Ebu Davud, 3849; Tirmizi, İbn Mace ve İbn Hibban, Sahih, 5127

 

 

 

7274- Bunu bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub haber verdi ... Bize Halid b. Madan, Ebu Umame (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın önünden yemek kaldırıldığı vakit şöyle derdi: "Elhamduımahi hamden kesiran tayyiben mubareken fih gayra muvaddain ve la mustağnen anhu Rabbena: Rabbimizin nimetlerine elveda deyip uzaklaşmadan, Rabbimize ihtiyacımızın olmadığını hissettirmeksizin mübarek kılınmış pek hoş ve pek çok sayıda Allah'a hamd olsun" derdi.

 

 

7275- ... Bize İsrail, Ebu İshak'tan tahdis etti. O Ebu Meysere’den, o Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Bir koyunumuz vardı öleceğinden korktuk. Bu sebeple onu öldürdük ve onu (ihtiyaç sahiplerine paylaştırıp) dağıttık, kolu hariç. [Sahih]

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3004- Şükreden, Yemek Yiyen Kişi, Sabreden Oruçlu Gibidir