HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2992- Haramdan Oluşmuş Bir Et Cennete Girmez

 

7244- * ... Bize Said b. Beşir, Katade'den tahdis etti. O el-Hasen'den, o Abdurrahman b. Semura (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah seni benden sonra gelecek emirlerden (yöneticilerden) korusun." Abdurrahman onların durumu nedir ey Allah'ın Rasulü? dedi. O şöyle buyurdu: "Kim onların yanlarına girer, onları (yalanlarını) tasdik eder, zulümlerinde kendilerine yardımcı olursa o benden değildir, havzda yanıma uğramayacaktır. Bil ki ey Abdurrahman oruç bir kalkandır, namaz bir burhandır. Ey Abdurrahman Allah bana ateşten oluşmuş bir eti cennete koymayacağını çünkü ateşin ona daha layık olduğunu bildirdi."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7245- * ... Bize Abdurrezzak bildirdi. Bize Ma'mer, İbn Huseyn’den bildirdi. O Abdurrahman b. Sabinen, o Cabir b. Abdullah (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah seni sefihlerin emirliğinden (yöneticiliğinden) korusun ey Ka'b b. Ucre" Kabb: Sefihlerin emirliği nedir? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Bunlar benden sonra gelecek, benim hidayet yoluma uymayacak, benim sünnetimi izlemeyecek emirler (yöneticiler)dir. Onların kim yalanlarını doğrular, zulümlerinde onlara yardımcı olursa onlar benden değildir, ben de onlardan değilim ve havzda yanıma gelmeyeceklerdir ama kim onların yalanlarını doğrulamaz, zulümlerinde onlara yardımcı olmazsa işte onlar bendendir, ben de onlardanım ve havzda yanıma geleceklerdir. Ey Kabb b. Ucre şüphesiz ki haramdan oluşmuş bir et cennete girmeyecektir. Ateş ona daha layıktır. Ey Kabb b. Ucre oruç bir kalkandır, sadaka günahı söndürür, namaz da (Allah'a) yaklaştırır." Yahutta: "Burhandır" buyurdu.

 

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: "Haramdan oluşmuş bir et" buyruğu Ebu Bekir ve Ömer (r.a.)’den de rivayet edilmiştir.

 

Diğer Tahric: Senedi hasendir. Heysemi, Mecma', V, 247. Ahmed ve Bezzar tarafından rivayet edildiğini belirterek: Her ikisinin de ravileri Sahih'in ravileridir demektedir.

 

 

 

7246- *Ebu Bekr (r.a)’den gelen hadis: ... Bize Abdulvahid b. Zeyd, Eslem el-Kufi’den tahdis etti. O Murre et-Tayyib’den, o Ebu Bekr es-Sıddık (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Her kimin haramdan eti oluşursa ateş ona daha layıktır."

 

 

7247- Ömer (r.a) yoluyla gelen hadise gelince: ... Bize Yezid b. Abdulmelik, Yezid b. Husayfe’den bildirdi. O es-Saib b. Yezid’den, o Ömer b. el-Hattab (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: "Her kimin haramdan eti oluşursa ateşe (gidecek)dir."

 

Mecma, IV, 91'de: Bunu Taberani rivayet etmiştir. Senedinde Yezid b. Abdulmelik en-Nevfeli vardır ki o metruk bir ravidir. İmamların çoğunluğu onun zayıf olduğunu söylemişlerdir. İbn Main'den bir rivayetinde onda bir sakınca yoktur dediğini belirttiği nakledilip, bir diğerinde zayıf olduğunu söylediği belirtilmektedir demektedir.

 

 

 

7248- * ... Bana Vakkas b. Rabia, Fehm oğullarına mensup el-Müstevrid b. Şeddad’dan kendisine haber vererek şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim bir Müslüman sebebiyle (onu alet ederek haram yoldan) bir yemek yiyecek olursa Allah da ona karşılık kendisine kıyamet gününde cehennem ateşinden bir yemek yedirecektir. Her kim bir müslümanı (suistimal ederek) gösteriş ve riyakarlık konumunda durursa Allah da kıyamet gününde kendisini gösteriş ve riyakarlık konumunda durduracaktır. Her kim bir müslümana (yaptğı haksızlık sebebi) ile bir elbise giyinecek olursa Allah ona kıyamet gününde ateşten bir elbise giydirecektir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Asakir, XVII, 391-392'de bu hadisi rivayet ederek orada İbn Cureyc açıkça tahdis lafzını kullandığı görÜlmektedir. Ancak İbn Cureyc'e kadar senedi zayıftır. Bunu Buhari, el-Edebu'l-Müfred, 240; Ebu Dallud, 4881'de bir başka yolu daha vardır.

 

 

 

7249- ... Bize el-Leys tahdis etti, bana Muhammed b. Aclan, Said b. Ebi Said el-Makburi'den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a.)’den, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’dan minber üzerinde: "Zayıf iki kişi olan yetimin ve kadının malını haksızca almaktan sakınmanızı söylüyor, onun haram olduğunu bildiriyorum derdi."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 3678. Ayrıca Müstedrek, I, 63 (219) 

 

 

 

7250- * ... Bize Abdulaziz b. Hazim, Abdurrahman b. Harmele’den tahdis etti. O Abdullah b. Niyar el- Eslemi’den, o Ur ve b. ez-Zubeyr’den şöyle dediğini nakletti: Aişe (r.anha)'ı şöyle derken dinledim: Um Sumbule, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir miktar süt hediye etti. Bunun için benim yanıma geldi, onu bulamadı. Ben de ona: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere bedevilerin yemeklerini yemeyi yasakladı dedim. Bu sırada Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekir ile birlikte içeri girdi ve: "Ey Um Sumbule bu beraberindeki nedir?" dedi. o: Ey Allah'ın Rasulü sana hediye olarak getirdiğim bir miktar süt dedi. Allah Rasulü: "Ey Um Sumbule doldur" buyurdu. Ebu Bekir'e ikram etti sonra: "Ey Um Sumbule doldur" buyurdu. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aldı ve içti. (Aişe) dedi ki: Ben: Ciğere serinlik olur inşallah dedim. (Devamla) Aişe dedi ki: Ey Rasulullah sen bize Bedevilerin yemeklerini yasakladığını söylemiştin dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Ey Aişe onlar bedevi değildir. Onlar bizim kırsalımızda yaşayanlardır. Biz de onların şehrinde yaşayanlarız, çağrılacak olurlarsa hemen çağrıyı kabul ederler, bu sebeple bunlar bedevi değildir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 133 bu yoldan. Aynı şekilde el-İsabe'de belirtildiği üzere İbnu's-Seken, İbn Mende, Ebu Nuaym da, İbn Sad da hepsi bu yoldan olmak üzere Abdurrahman yoluyla böylece rivayet etmişlerdir. Sonra Hafız bu hadisin bu şekilde başka yoldan rivayet edildiğini de zikretmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2993- Yemeğini Takva Sahibi Olmayan Kimse Yemesin