HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2981- Hurmaları Çifter Çifter Yemenin Yasaklanışı

 

7213- ... Bize Ebu Amir el-Hazzaz, el-Hasen’den tahdis etti. O Ebu Bekr'in azatlısı Said’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna hurma getirilip ikram edildi. Ashab hurmaları ikişer ikişer yemeye başlayınca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ikişer yemeyi yasakladı.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu böylece tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, Sünen, 3332'de Ebu Amir yoluyla böylece rivayet etmiş Busiri, Zevaid, 1150'de: Senedi sahihtir, ravileri sikadırlar. Sad'ın da Kütüb-i Sitte'de bu hadisin dışında bir rivayeti yoktur demiştir.

 

 

 

7214- * ... Bize Cerir, Ata b. es-Saib’den tahdis etti, o Şabi’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ben Suffa'da iken Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize acve türü hurma gönderdi. Bu hurmalar önümüze bırakıldı, biz de açlıktan dolayı bunları ikişer ikişer yiyorduk. Bu sebeple birimiz iki tane birlikte yedi mi arkadaşlarına: Ben birlikte iki tane yedim, siz de böyle yiyiniz derdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Mecma, V, 42'de belirtildiği üzere bunu Bezzar rivayet etmiş ve Heysemi: Senedinde Ata b. es-$aib vardır, hafızası karışmıştır. Geri kalan ravileri Sahih'in ravileridir demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2982- Acve ve Kaya Cennettendir