HAKİM

el-Müstedrek

YİYECEKLER

 

2978- Elini (Yemek Yediği Parmaklarını) Yalamadıkça Biriniz Elini Mendille Silmesin

 

7208- ... Bize İbn Cureyc bildirdi, bana Ebu'z-Zubeyr, Cabir b. Abdullah (r.a.)’dan haber verdiğine göre o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'yi şöyle buyururken dinlemiştir: "Sizden biriniz elini (yemek yediği parmaklarını) yalamadıkça mendil ile elini silmesin. Çünkü kişi yemeğinin hangi kısmını kendisi için mübarek kılındığını bilemez ve elbette ki şeytan insanları -yahut insanı- yemek yerken dahi her hususta dikkatle (onu yanlışa düşürmek maksadıyla) gözetlemektedir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2034; Tirmizi, 1803; İbn Mace, 3270, 3279 ama onlarda: "Muhakkak ki şeytan ... gözetlemektedir" cümlesi yer almamaktadır. Bu sahih bir senettir. Müslim'in sahihinde yer alan Ebu'z-Zubeyr'in Cabir’den diye naklettiği rivayet de semaın gerçekleştiğine ve senedin muttasıl olduğuna hüküm verilir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

7209- ... Bize Yakub b. El-Velid tahdis etti. Bize İbn Ebi Zi'b, Said b. Ebi Said el-Makburi'den şöyle dedi diye tahdis etti: Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şeytan çok iyi duyar ve çok iyi yalar. Bu sebeple kendiniz adına ona karşı tedbirli olunuz. Elinde bir koku olduğu halde uyuyan bir kimseye eğer (hoşuna gitmeyecek) bir şey isabet ederse kendinden başkasını asla kınamasın."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu lafızlarla bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3852; Tirmizi, 1860; İbn Mace, 3297; Hakim, Müstedrek, IV, 137 (7279 numara ile) Zehebi: Uydurmadır çünkü İmam Ahmed ve pek çok kimse Yakub'un yalancı olduğunu söylemiştir.

 

 

 

7210- * ... Bize el-Humeydi tahdis etti, bize Süfyan, Müslim el-Kufi elAver el-Mülai’den tahdis ettiğine göre o Enes b. Malik'i şöyle derken dinlemiştir: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bineğinin üzerine arkasına başkasını bindirir, yemeğini yere koyar (yer), kölenin davetine icabet eder, eşeğe binerdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

2979- Yemek Yerken Ayakkabıları Çıkarmak Beden için Daha Rahatlatıcıdır